Raser mot «sabotasje» av Stalin-bok

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen britiske forfatteren Orlando Figes raser mot sitt russiske forlag. Figes hevder forlaget saboterer utgivelsen av en russisk oversettelse av hans nye bok om Josef Stalin.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatteren Orlando Figes.Forfatteren Orlando Figes.

Forlaget skal ha blitt satt under press fra makthaverne i Kreml, sa Figes denne uken. Striden om boken falt sammen med russiske og georgiske kommunisters markering av 56-årsdagen for georgieren Stalins død i 1953.

En talskvinne for det russiske forlaget Atticus sier at boken «De hviskende: Privatliv i Stalins Russland» er «et seriøst verk som krever mye arkivarbeid og store pengeressurser». – Med dagens finanskrise har vi ikke råd til å gi den ut, framholder Natalja Lemegova.

Men Figes, som er professor i historie ved London-universitetets anerkjente Birkbeck College, mener dette er rent utenomsnakk. – Jeg har mistanke om at den virkelige grunnen er politisk, og det tror mine russiske venner også, sier han.

Figes hevder at de politiske lederne i Moskva driver en aktiv kampanje for rehabilitering av Stalin. Hensikten er å bygge en nasjonalstolthet som ikke skal dempes av bevissthet om diktatorens overgrep, mener den britiske historikeren. (©NTB)