Dykkernemnda gjorde feil:- Jeg er skamfull

- Jeg er skamfull
- Jeg er skamfull
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen norske Dykkernemnda gjorde feil da britiske etterlatte ble nektet kompensasjon. Det fastslår nemnd-medlem Kari Todnem. - Norge har et ansvar, mener hun.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Pionerdykkerne

I pionerperioden er det registrert 17 døde i norsk sektor av Nordsjøen, de fleste av dem utenlandske.

ABC Nyheter har tidligere fortalt om den andre og tredje som ble drept på norsk sokkel.

Se tidligere saker:

- Norge diskriminerer

13 sekunder med sin far

- Kunne ikke bevilge en milliard ekstra

TRONDHEIM (ABC Nyheter): På oppfordring fra ABC Nyheter har Dykkernemndas Kari Todnem dobbeltsjekket søknader fra familene til fire avdøde pionerdykkere. Det viser seg at sakene er identiske, men at bare en søker har fått økonomisk kompensasjon.

Mens den norske søkeren ble godtatt, fikk tre britiske familer avslag på sine søknader. Nå ber overlege Kari Todnem om at søknadene behandles på nytt.

- Det er Norge som er ansvarlig. Det er helt urimelig at de britiske dykkerne ikke skal komme inn under denne ordningen, sier hun til ABC Nyheter.

- Dette var tre unge menn som gjorde en innsats for Norge i Nordsjøen. De ble drept. Enkene satt igjen - og små barn satt igjen. Og nå kommer vi flere år etterpå og sier at de ikke har rett på kompensasjon. Det synes jeg er helt forferdelig og jeg føler meg skamfull.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det nå er avklart at det har vært forskjellsbehandling i nemnda, ber hun om at sakene blir tatt opp igjen:

- Nemnda kan omgjøre dette hvis den vil, sier hun og trekker fram at det også har skjedd tidligere når nye opplysninger har dukket opp.

Takker Todnem

Blant de britiske etterlatte er lettelsen stor over støtten fra Kari Todnem. Skotske Ann Marie MacCreath bodde i Stavanger og var fem år da faren døde på norsk sektor. Hun ber om at Nemnda raskt retter opp feilen.

- I lys av disse nye bevisene ber jeg nemnda møtes umiddelbart. Min fars død har alltid vært smertefull for meg, og behandlingen vi har fått har vært salt i såret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg håper nå på den rettferdigheten som våre fedre og ektemenn fortjener, sier hun i en kort kommentar.

Engelske Clare Lucas fikk aldri møtt sin far. Han døde på plattformen Byford Dolphin i en av de verste ulykkene på norsk sektor. Hun er lettet over at et medlem av Dykkernemnda nå gir dem rett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Takk, Kari Todnem, fordi du stadfester det vi alltid har visst. Nemnda skylder oss nå et raskt møte. Skandalen har allerede vart for lenge, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: - Norge diskriminerer

Og Kari Todnem er ikke i tvil om hvor ansvaret nå bør legges:

- Norge hadde et totalansvar for de britiske dykkerne: De jobbet i norsk sektor av Nordsjøen, de jobbet på plattformer som var norske, området var under norsk lovgivning og de hadde norsk yrkesskadeforsikring.

- I tillegg bodde de delvis i Rogaland, de hadde norske barn og noen av barna ble født i Norge. De trodde jo Norge ville ta vare på dem hvis noe skjedde i Nordsjøen.

- Og i 2005 ga altså Nemnda kompensasjon til en helt tilsvarende etterlattefamilie, påpeker Todnem.

Et paradoks

Kari Todnem er en anerkjent lege og jobber til vanlig ved St. Olavs hospital i Trondheim. Hun har studert dypdykking og medisinske effekter av dette på hode og kropp i mer enn 20 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Todnem påpeker også paradokset at hvis de britiske dykkerne hadde overlevd ulykkene, så ville de fått store utbetalinger fra det norske trygdesystemet:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis disse dykkerne ikke hadde omkommet så ville de hatt rett på sykepenger eller uføretrygd. Med sin yrkesskadeforsikring hadde de så store rettigheter i Folketrygden at de burde ha kommet inn under ordningen, sier Todnem.

For det springende punkt er hvor sterkt de var tilknyttet det norske trygdesystemet.

Da norske Elin Lally (og hennes skotske bror) fikk innvilget søknadene for mer enn tre år siden, var det ingen som betvilte tilknytningen. Lally har selv jobbet aktivt for at også de britiske etterlatte skal tilkjennes den samme kompensasjon som hun fikk og har akseptert at hennes sak nevnes.

Hennes far hadde yrkesskadeforsikring (som er en del av Folketrygden), jobbet på norsk sektor da han døde, og det ble utbetalt barnepensjon etter tapet av familiefaren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For en skotsk familie som fikk avslag i november var forholdene helt identiske. Det viser gjennomgangen Kari Todnem har gjort.

Les også: 13 sekunder med sin far

Og for familiene til Clare Lucas og Ann Marie MacCreath, som ABC Nyheter har presentert tidligere, er situasjonen akkurat den samme. Med et unntak: Her var det ikke søkt om etterlattepensjon. Men i dokumentasjon fra NAV kommer det entydig fram at de etterlatte ville ha krav på slik pensjon, men at det ikke var søkt om det.

Det er først da de britiske søknadene kommer på bordet høsten 2008 at Nemndas jurister problematiserer tilknytningen til trygdesystemet, opplyser Todnem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi hadde aldri tidligere diskutert om yrkesskadeforsikring var en god nok tilknytning til Folketrygden, så det var noe som ble tatt opp av juristene på møtet i november '08, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv hadde hun før dette møtet vurdert det slik at yrkesskadeforsikring var en sterk nok tilkning og innenfor Nemndas mandat fra Stortinget.

Men det fikk hun ikke flertall etter at Nemndas jurister - leder Stein Husby og sekretær DagTorsteinsen - i fjor høst for første gang argumenterte mot at en norsk yrkesskadeforsikring var tilknytning god nok.

Les også: - Kunne ikke bevilge en milliard ekstra

I mandatet nevnes ikke noe om gradering av trygdetilknytningen. Det mener Todnem er en svakhet som burde ha vært avklart.

- Det er et av flere svake punkt i mandatet. Vi har spurt departementet om hvordan vi skal tolke dette, men de har bare skjøvet problemet tilbake til oss

- Nemnda skal bare utføre Stortingets vilje. Dette er Det norske folks kompensasjon til dykkerne fra pionertiden, og jeg mener at det var så uheldig at mandatet ble så uklart. Stortingskomiteen burde tatt dette opp igjen.

ABC Nyheter stilte fredag spørsmål til Nemndas leder Stein Husby om de nye opplysningene, men han har valgt å ikke besvare disse.