Viktig norsk krybbedød-funn

VIKTIG FUNN: - Foreldre ønsker svar på hvorfor barna deres døde. Her er det mange brikker i et puslespill som skal løses. Nå har vi funnet en brikke til, sier rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
VIKTIG FUNN: - Foreldre ønsker svar på hvorfor barna deres døde. Her er det mange brikker i et puslespill som skal løses. Nå har vi funnet en brikke til, sier rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorsk forsker har funnet sammenheng mellom magesårbakterie og krybbedød. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen har påvist en sammenheng mellom krybbedød og infeksjon med bakterien Helicobacter pylori.

I sin doktorgradsavhandling ved Rettsmedisinsk institutt, UiO, har han studert forekomsten av denne bakterien hos friske barn og hos barn som døde av sykdom, ulykker og av krybbedød.

Bakterien er mest kjent for å kunne forårsake magesår hos voksne, mens det er usikkert hvorvidt den kan gi symptomer hos barn.

Stray-Pedersen og hans medarbeidere har vist at Helicobacter pylori trolig overføres fra mor til barn i forbindelse med fødsel, men at friske barn synes å kvitte seg med bakterien i løpet av de første leveuker.

Bakterien kunne spores hos over 25 prosent av barna som døde i krybbedød, og hos over 50 prosent av de som døde av blodforgiftning eller lungebetennelse.

Forskningsresultatene kan tyde på at opphopningen av krybbedød i denne aldersgruppen skyldes forbigående svekket immunforsvar og at dødsmekanismen igangsettes av en infeksjon, for eksempel med Helicobacter pylori.

Kilde: Universitetet i Oslo

KRYBBEDØD:

Plutselig spedbarnsdød er definert som plutselig og uventet død hos spedbarn eller småbarn, der man ikke klarer å finne noen sikker dødsårsak. Det er ingen typisk sykehistorie i forkant av dødsfallet.

Tilstanden opptrer hyppigst i alderen 2-5 måneder, og 90 prosent av tilfellene skjer før 6-måneders alder. Gutter rammes hyppigere enn jenter, og flest tilfeller skjer i vinterhalvåret.

Råd til foreldre for å forebygge krybbedød:

- La barnet sove på ryggen, ikke på magen.

- Ikke la barnet sove sammen med foreldrene i deres seng.

- Temperaturen i soverommet skal ikke være høy (ca 15°C), og barnet skal ikke pakkes inn i for mye klær og dyner.

- Morsmelk synes å beskytte mot plutselig spedbarnsdød.

- Ikke røyk under svangerskapet.

Kilde: Pasienthåndboka

Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen har i sin doktorgrad sett nærmere på uforklarlige tilfeller av spedbarnsdød, eller såkalt krybbedød.

Hans funn viser at en stor andel av barna som dør, er angrepet av bakterien Helicobacter pylori, som er mest kjent for å kunne forårsake magesår hos voksne.

Over 25 prosent av barna som dør i krybbedød er angrepet av bakterien, mens bare to prosent av spedbarn generelt har den i kroppen.

- Dette er et veldig overraskende funn. Det viser at de barna som døde i krybbedød hadde en sårbarhet da de døde. Det var ikke tilfeldig, sier Stray-Pedersen ifølge NRK.

Sannsynligvis ikke direkte dødsårsak

Stray-Pedersen og hans medarbeidere har vist at Helicobacter pylori trolig overføres fra mor til barn i forbindelse med fødsel, men at friske barn synes å kvitte seg med bakterien i løpet av de første leveukene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva som er sammenhengen mellom bakterien og dødsfallene er foreløpig uklart, og Stray-Pedersen understreker at bakterien sannsynligvis ikke er den direkte årsaken til at barna dør.

- Sannsynligvis er det en markør for at barna er syke eller har en medfødt sårbarhet. De som har denne sårbarheten vil sannsynligvis overleve hvis de ikke utsettes for de kjente, ytre risikofaktorene, sier han.

I Norge døde mer enn 100 barn årlig på grunn av krybbedød på 1980-tallet, tallene gikk dramatisk ned etter at man begynte å anbefale at barna skal sove på ryggen. I 2004 var det kun 11 registrerte tilfeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også andre forebyggende tiltak, som ikke å røyke under svangerskapet eller ikke sove med barnet i foreldrenes seng. Men hvorfor dette hjelper kan man fremdeles ikke helt forklare.

Flere bakterier knyttes til krybbedød

Også tidligere studier har funnet en sammenheng mellom bakterieinfeksjoner og krybbedød.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I september i fjor kom en australsk studie som viste at prøver fra babyer som har dødd på denne måten, ofte inneholder potensielt skadelige bakterier, i mange tilfeller Staphylococcus aureus, eller gule stafylokokker.

Forskerne konkluderte da med at hos mange av krybbedødbabyene var stafylokokkinfeksjon den virkelige dødsårsaken.

En britisk studie, gjennomført av forskere ved barnesykehuset Great Ormond Street i London, kom med lignende metoder fram til samme resultat i mai i fjor. Der var også E.coli trukket frem som en viktig bakterie.

- Et skritt nærmere

Det norske funnet gjør det foreløpig ikke enklere å peke ut barn som er utsatt for krybbedød. Det er uaktuelt å teste barn for bakterien uten å vite mer om årsakssammenhengene.

- Forebygging må fortsatt skje gjennom fokus på sovemiljø. Barn må sove på ryggen, unngå mageleie og samsoving med foreldre som røyker eller har drukket alkohol, sier Stray-Pedersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror likevel dette er et skritt nærmere løsningen på krybbedødgåten.

- Foreldre ønsker svar på hvorfor barna deres døde. Her er det mange brikker i et puslespill som skal løses. Nå har vi funnet en brikke til, sier han til NRK.

Arne Stray-Pedersen disputerte med sin doktorgradavhandling ved medisinsk institutt ved Universitetet i Oslo i november 2008.