Ni omkom i flyulykke i Amsterdam

DRAMA: Flyet fra Turkish Airline ble delt i tre da det krasjet på Schipol i Amsterdam. Foto: AFP
DRAMA: Flyet fra Turkish Airline ble delt i tre da det krasjet på Schipol i Amsterdam. Foto: AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMinst ni omkom i flystyrten i Amsterdam.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Store flyulykker i Europa

* 20. august 2008: Over 140 mennesker mistet livet da et Spanair-fly styrtet under avgang på Barajas-flyplassen i Madrid

* 22. august 2006: 170 mennesker mistet livet da et russisk Tupolev-fly styrtet øst i Ukraina

* 9. juli 2006: 124 mennesker omkom da et russisk Airbus-fly styrtet under landing ved Irkutsk i Sibir

* 3. mai 2006: 113 mennesker mistet livet da et Airbus-fly som tilhørte det armenske selskapet Armavia, styrtet i Svartehavet i Russland

* 14. august 2005: 121 mennesker omkom da et Boeing-fly fra det kypriotiske selskapet Helios styrtet i nærheten av Aten

* 8. januar 2003: 75 mennesker omkom da et fly fra Turkish Airlines styrtet under landing ved flyplassen Diyarbakir i Tyrkia

* 1. juli 2002: 71 mennesker mistet livet da et russisk Tupolev-fly og et DHL lastefly kolliderte i nærheten av Überlingen ved grensa til Sveits

* 8. oktober 2001: 118 mennesker mistet livet etter at et SAS-fly kjørte inn i en bygning på flyplassen i Milano etter først å ha truffet et tysk småfly

(Kilde: NTB)

Flyet, en Boeing 737-maskin som tilhører selskapet Turkish Airlines, hadde 135 passasjerer og åtte besetningsmedlemmer om bord. Flyet fikk problemer da det var i ferd med å lande onsdag formiddag.

Flyet, som kom fra Istanbul, krasjlandet på bakken ved 10.40-tiden, og TV-bilder viser at flykroppen ble delt i tre deler under det harde sammenstøtet.

Minst ni omkommet

Ni personer skal ha mistet livet i ulykken.

I tillegg er over 50 alvorlig skadd, opplyste nederlandske luftfartsmyndigheter på en pressekonferanse på Schiphol-flyplassen onsdag ettermiddag.

Det har vært motstridende meldinger om antallet sårede og omkomne.

Både den tyrkiske transportministeren og sjefen for Turkish Airlines bekreftet tidligere på dagen at ingen personer hadde omkommet.

Tidligere i dag rapporterte CNN at minst en var omkommet og 20 skadd i flykrasjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En Twitter-bruker som befinner seg på flyplassen kan ikke forstå hvordan CNN fikk tak i informasjonen om taps- og skadetall.

Samtidig viste TV-bilder at flere livløse kropper ble ført bort fra vraket og lagt på et jorde. Alle i det som ser ut som likposer.

Har navnene

Det er foreløpig ikke klart om det var noen nordmenn ombord.

- Vi jobber med å kartlegge omfanget av ulykken og om det var nordmenn om bord, sier ambassadesekretær Roar Haugsdal til ABC Nyheter.

Ved ambassaden i Ankara har man fått tak i passasjerlisten, men den norske ambassadøren vil ikke si om det var noen nordmenn om bord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har fått en navneliste som vi har sendt til utenriksdepartementet. Men vi kan ikke ut fra det si om det var nordmenn om bord. Det er noe UD må sjekke, sier ambassadør Cecile Landsverk til ABC Nyheter.

I Utenriksdepartementet vet de heller ikke noe mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har ikke informasjon som tilsier at det var norske passasjerer ombord. Vi vet heller ikke hvor mange som har omkommet, sier pressevakt i UD, Haakon Svane til ABC Nyheter.

– I sjokk

Det viste seg at en av de overlevende passasjerene ringte til TV-stasjonen CNN-Turk fra sin mobiltelefon like etter krasjlandingen. Han fortalte hvordan han kunne spasere uskadd ut av flyvraket.

– Folk er i sjokk, men mange har klart å ta seg ut i live, forteller han.

Øyenvitner forteller at flyet kom inn over Schiphol-flyplassen i svært lav høyde, før det plutselig vendte nesen brått opp. Deretter vendte flysnuten ned igjen, og flyet styrtet i bakken. Schiphol er en av Europas travleste flyplasser.

Ifølge Telegraaf.nl falt motoren på flyet av før styrten og ligger et stykke fra flyvraket. Vraket ligger ca. 100-150 meter fra motorveien A9 og ca. 500 meter fra rullebanen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ni skal ha omkommet og 50 er hardt skadet etter ulykken i Amsterdam. Foto: ReutersNi skal ha omkommet og 50 er hardt skadet etter ulykken i Amsterdam. Foto: Reuters

– Flyet krasjet idet det nærmet seg rullebanen, bekrefter pressetalskvinne Melanie Smieder ved flyplassen.

Ingen brann

Hun opplyser at en stor redningsoperasjon er i gang. Flere brannbiler og ambulanser er ved flyet. Flykroppen begynte ikke å brenne, og det kan ha bidratt til at mange overlevde.

Årsaken til ulykken er ikke kjent. Den tyrkiske transportministeren opplyser at Boeing-maskinen sist var gjennom tekniske undersøkelser 22. desember 2008. (©NTB)