- Større risiko for norske soldater

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->  KAMP: Norske soldater skal patruljere områder der Taliban og andre opprørere har et sterkt fotfeste. Foto: Forsvarets mediesenter.
KAMP: Norske soldater skal patruljere områder der Taliban og andre opprørere har et sterkt fotfeste. Foto: Forsvarets mediesenter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorges inntog i Gwormach vil føre til økte fare for tap av norske liv.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen hadde norske soldater sin første trefning med opprørstyrker i Gwormach etter at ISAFs nordkommando tok over ansvaret for området. Ingen liv gikk tapt, men forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen innrømmer at risikoen for de norske styrkene øker på kort sikt når man går inn i dette området av Afghanistan.

- Vi gjør selvfølgelig det vi kan for å redusere denne risikoen. Men, det må også sies at om vi ikke hadde gått inn i dette distriktet så ville risikoen uansett økt. Både for oss og for sivilbefolkningen i Faryab, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Onsdag inviterte Forsvarssjefen og forsvarsministeren til pressemøte i det hittil hemmelige situasjonsrommet i Forsvarsdepartementet. Et 30-talls pressefolk fikk her se hvilke fasiliteter kontrollen med Norges militære ressurser gjennomføres. Rommet, som er utstyrt med muligheter for gradert kommunikasjon med alle andre forsvarsavdelinger i Norge og i utlandet, fungerer som briefingrom og krisehåndteringssentral ved større hendelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nytt fokusområde

Situasjonsrommet ved Akershus festning er bindeleddet mellom forsvarsledelsen og de operative styrkene. Foto: FMS.Situasjonsrommet ved Akershus festning er bindeleddet mellom forsvarsledelsen og de operative styrkene. Foto: FMS.

Området norske soldater nå har begynt å patruljere heter Gwormach og ligger i Bhadgis-provinsen, sørvest for Faryab der det norske Provincial Reconstruction Team-et (PRT) ligger. Her har opprørstyrker kunnet herje fritt, uten frykt for at Natos Isaf-styrke eller afghanske regjeringssoldater skulle gripe inn. Norge, som i Afghanistan hovedsakelig har operert i kommandoområde nord, har presset på for at norske soldater skulle få utvidet sitt operasjonsområde. Årsaken er ganske enkelt at opprørstyrkene har brukt Gwormach som base for aksjoner inne i Faryab.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rommet, som hittil har vært en godt bevart hemmelighet, inneholder mye teknisk utstyr. Foto: Scanpix.Rommet, som hittil har vært en godt bevart hemmelighet, inneholder mye teknisk utstyr. Foto: Scanpix.

- Det er helt klart at opprørerne har vært klare over at de har kunnet ferdes relativt trygt i Gwormach. Nå skal vi etablere en tilstedeværelse også her, forteller forsvarssjef Sverre Diesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørerne i Gwormach tilhører Taliban, men også andre grupperinger har tilholdssted her. Distriktet er en pashtunsk enklave nord i Afghanistan, og dermed har Taliban et sterkt fotfeste i dette området. Opprørerne har terrorisert de lokale landsbyene i området, og har gjort det til en vane å komme inn i landsbyen for å kreve nye krigere til sin virksomhet, og de har også krevd inn skatter fra landsbyboerne.

Skjøt fra langt hold

Forsvarssjef Sverre Diesen og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Scanpix.Forsvarssjef Sverre Diesen og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Scanpix.

- Noen av opprørerne er åpenbart hardcore Taliban, men delvis er det gamle krigsherrer som har kriminelle hensikter. Sist helg var det en trefning, og da løsnet opprørerne skudd mot den norske styrken på hele 2.000 meters hold. Da har man ikke sjansen til å treffe noe som helst med de våpnene de har, og det tyder på at de har respekt for oss, sier Forsvarssjefen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For kort tid siden sendte Norge en gruppe offiserer til Afghanistan for å drive med praktisk opplæring av offiserer i den afghanske hæren (ANA). Disse offiserene inngår i en afghansk bataljon (kalt kandak). Deler av denne avdelingen er nå stasjonert ved en fremskutt base i Gwormach, og dermed har ANA og Nato en vedvarende tilstedeværelse i distriktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trenger utvikling

- Hensikten er å vise lokalbefolkningen at vi ikke blir borte. Ufordringen for Nato og FN blir nå å sørge for at det blir rom for hjelpearbeid og utvikling i området. Som en av de eldre i en av landsbyene har sagt: Det er ikke det at vi har noe til overs for Taliban, men dere er ikke her. Nå er vi der, så må vi vise at vi er til å stole på, sier Diesen.

I morgen åpner Natos forsvarsministermøte i Krakow i Polen. Både Diesen og Strøm-Erichsen skal delta på møtet. Møtet blir sett på som en forberedelse til Natos toppmøte i Strasbourg i begynnelsen av april.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spent på USA

Temaene man skal diskutere inkluderer Afghanistan, men også en videre utvikling av organisasjonen skal tas opp. Mandag ble det klart at USA vil sende 17.000 nye soldater til Afghanistan. Fra før er det knyttet stor forventning til hva den nye administrasjonen vil foreta seg.

- Vi har grunn til å forvente et annet fokus enn det den forrige administrasjonen hadde. Det har vært snakket mye om en helhetlig tilnærming. Vi håper at dette ikke bare gjelder den militære innsatsen, men også den sivile, sier Anne-Grete Strøm-Erichsen til ABC Nyheter.

Narkotika-utfordring

Et av de største problemene i Afghanistan er den enorme produksjonen av opium. Nato har tidligere signalisert at de vil gå til krig mot narkobaronene, og forsvarsministeren utelukker ikke at også norske soldater kan ta del i dette.

- Det kan skje, men denne innsatsen krever spesiell trening, og en slik innsats må være godt planlagt og følge folkerettslige prinsipper. Dette er først og fremst en politioppgave, sier hun.

Norge har ikke påbegynt trening av soldater til en slik innsats, og i det området der de fleste norske soldatene befinner seg er det ikke utstrakt dyrking av opium.