NAV-ansatte på smøretur:Siemens betalte VM-kamp

Mens landslaget kjempet for VM-billett i Italia koste 15 NAV-ansatte seg med gratis drinker, billett og drakt. Alt betalt av Siemens-eide SBS. Arkivfoto: Scanpix
Mens landslaget kjempet for VM-billett i Italia koste 15 NAV-ansatte seg med gratis drinker, billett og drakt. Alt betalt av Siemens-eide SBS. Arkivfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTo NAV-ansatte fikk påspandert VM-kamp, drinker og drakter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens det norske fotballandslaget kjempet for å kvalifisere seg til fotball-VM, satt 15 gjester gratis på tribunen i Palermo ikledd norske landslagstrøyer, to av disse var ansatt i tidligere Aetat (nå NAV).

Men regningen for kampen, draktene og drinkene i Italia ble betalt av SBS, et datterselskap til Siemens AS.

- De to deltakerne er konfrontert med funnene som viser mottak av fotballdrakt og bevertning, men funnene har ikke fått noen personalmessige konsekvenser for deres ansettelsesforhold, sier Andrea Kilen, som er fungerende kommunikasjonsdirektør i NAV, til ABC Nyheter.

«Bør ikke skje»

Kampen ble i den påfølgende granskningen vurdert som smøring. Tilfellet kom først for en dag etter en kontroll av regnskapene til SBS, viser rapporter nylig frigitt til ABC Nyheter.

Det var en granskning som NAV iverksatte i kjølvannet av avsløringene rundt det Siemens-eide datterselskapet SBS sine uryddige kontakter med forsvarsansatte, at forholdet kom for en dag. Et eksternt firma - Edbo risk management - undersøkte da blant annet mulige smøreturer for NAV-ansatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De fant da at to NAV-ansatte med tilknytning til den delen av NAV som er ansvarlig for anskaffelser (NDU), hadde fått påspandert kampen og det sosiale rundt. Blant deltakerne var også den innkjøpsansvarlige som sto for daglig oppfølgning av SBS-kontraktene.

Under oppholdet i Italia diskuterte en også status for avtalene mellom SBS og det daværende Aetat. I Edbos rapport slår en tørt fast at: «Sett fra kjøpers side bør kontraktsoppfølgning ikke skje innenfor slike rammebetingelser».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var høsten 2004, i forbindelse med Norges forsøk på å kvalifisere seg til fotball-VM i Tyskland 2006, at turen fant sted.

I en intern oppsummering av kontakten mellom Siemens-tilknyttede selskaper og NAV (datert 17. desember 2008) heter det:

«I forbindelse med en tjenestereise/ seminar til Palermo ble 15 personer påspandert fotballdrakt og bevertning til en verdi av 2.229 kroner pr person».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høsten 2007 ble det kjent at Økokrim hadde gått til aksjon mot flere forsvarstopper, deriblant daværende sjef for FOHK viseadmiral Jan Reksten. Han var mistenkt for korrupsjon etter å ha mottatt en golftur til 6000 kroner fra samme siemenstilknyttede selskap.

Nulltoleranse innført

NAVs Andrea Kilen understreker at det med unntak av denne ene turen ikke er funnet tilfeller hvor bevertning eller annet har brutt gjeldende regler da reisene fant sted.

- Rapportens funn er gjort kjent for alle ansatte i NAV Drift og Utvikling (NDU). Som følge av rapportens funn, har NDU innført nulltoleranse i forhold til mottak av gaver og fordeler fra leverandører, sier hun.

og datterselskapet er solgt. Kommunikasjonsdirektør: Gry Rohde Nordhus. Foto: Siemens.og datterselskapet er solgt. Kommunikasjonsdirektør: Gry Rohde Nordhus. Foto: Siemens.

Fotballkampen fant sted mens SBS arrangerte et seminar for sine norske kunder. En av deltagerne skal ha beskrevet tidsfordelingen mellom faglig og sosialt program til 50/50, heter det i rapporten fra Edbo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det daværende Aetat ble fakturert for reise og opphold, mens utgiftene til kamp, vorspiel, middag, drinker og drakter (tilsammen ca 41.000 kroner) ble holdt utenfor og betalt av SBS.

Det ble ikke innlevert reiseregninger fra de ansatte fra turen.

Hos Siemens er man i dag lite villige til å kommentere saken. Her viser man til at dette omhandler forhold i et datterselskap i 2006, og at dette selskapet - SBS - nå er solgt.

- Det viktige er at NAV nå har avsluttet saken hos seg, mener kommunikasjonsdirektør hos Siemens, Gry Rohde Nordhus.


Saken er oppdatert med at det var to tidligere Aetat-ansatte (nå NAV) og 13 andre forretningsforbindelser til SBS som deltok på fotballkampen.

red