Gir nordmenn mer diaré

Deilig, men farlig? Mesteparten av maten er trygg i Norge. Men 4485 nordmenn ble syke av salomella og campylobacer i 2007. Foto: Colourbox
Deilig, men farlig? Mesteparten av maten er trygg i Norge. Men 4485 nordmenn ble syke av salomella og campylobacer i 2007. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorske forbrukere utsettes for større diaré-risiko fra campylobacter år for år.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2007 ble 2836 nordmenn registrert som syke etter å ha spist mat smittet med diarébakterien campylobacter. Det er 9,6 prosent mer enn i 2006, da antall registrerte sykdomstilfeller var 2588.

Av sykdomstilfellene i 2007 stammet 1168 fra smitte i norsk mat. I 2002 var ble det registrert 884 tilfeller av campylobactersmitte fra norske kilder, ifølge en oversikt fra Folkehelsinstiuttet.

Tallene viser at norsk campylobactersmitte rammet en tredjedel flere forbrukere på fem år.

Verre enn i EU?

I en fersk rapport fra EUs mattrygghetsbyrå EFSA oppgis tall for alle EUs 27 medlemsstater samt Island, Liechtenstein og Norge.

Ifølge innrapporteringene ble 60,6 nordmenn per 100.000 syke av campylobacter i 2007, mot 45,2 som gjennomsnitt i EU.

I de 27 EU-landene blir det oppgitt 200.507 bekreftede tilfeller i 2007, mot 175.561 året før.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke sammenliknbart

For den mer kjente, men etter hvert mindre utbredte matbakterien salmonella, viser EFSAs tall at 35,2 av 100.000 nordmenn rammes, mot 31,1 i EU.

Antall salmonellatilfeller i Norge gikk ned fra 1813 i 2006, til 1649 bekreftede sykdomstilfeller i 2007. I EU gikk salmonellatallet ned fra 164.011 i 2006, til 151.995 i 2007.

Tallene viser overraskende nok at matsmitte forekommer hyppigere blant nordmenn enn blant EU-borgere. Men Folkeheseinstituttets seniorrådgiver Karin Nygård slår fast at statistikken lyver:

- Dataene kan ikke kan sammenliknes fra land til land, fordi overvåkingssystemene er forskjellige. Noen steder meldes ikke alle pasienter inn. Det er også kulturelle forskjeller på om du går til lege eller ikke når du har diaré, i hvilken grad legen diagnostiserer og så videre, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær obs i utlandet

EFSAs oversikt viser at 51 prosent av campylobacter-tilfellene i Norge ble smittet i utlandet. Hele 72,2 prosent av salmonella-sykdommene pådro vi oss på utenlandsreise.

- Antall tilfeller av campylobacter har økt mye i Norge også. Man vet at denne bakterien er ganske vanlig i kylling og fjørfekjøtt. Udesinfisert vann på hytta og på fjellet er også en risikofaktor, samt dårlig hygiene i forbindelse med grilling. Det er satt i gang et kontrollprogram i kyllingproduksjon for å hindre at kylling som er smitta, kommer ut til forbrukerne, forteller Karin Nygård.

Her er EFSAs oversikt over matbårne sykdommer i Europa.

Her er Folkehelseinstituttets temasider om salmonella.

Her er Folkehelseinstituttets temasider om campylobacter.