- Bjørndalen tidenes vintersportsutøver

Ole Einar Bjørndalen tok på vikinghjelm etter å ha vunnet 20 kilometeren tirsdag og tatt sitt tredje gull i årets VM i skiskyting i sørkoreanske Pyeongchang. Foto: Scanpix.
Ole Einar Bjørndalen tok på vikinghjelm etter å ha vunnet 20 kilometeren tirsdag og tatt sitt tredje gull i årets VM i skiskyting i sørkoreanske Pyeongchang. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Ole Einar Bjørndalen er tidenes største vintersportsutøver, mener sponsorekspert Jakob Lund. Bjørndalens tredje gull i årets VM i skiskyting var også hans 87. verdenscupseier. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Medaljeoversikt
Pyeongchang (NTB): Medaljeoversikt i skiskytter-VM etter 5 av 11 øvelser:
GullSølvBronse
Norge312
Tyskland130
Russland012
Sverige100
Kroatia001

Mer om: VM i skiskyting på Startsiden

Merittlista til Bjørndalen teller nå 87 verdenscupseire, 13 VM-gull og fem OL-gull.

Det gjør at sponsorkonge Jacob Lund ikke lenger synes det er noen vits å i diskutere hvem som er tidenes vintersportutøver i Norge.

- Han har overtatt tronen etter Bjørn Dæhlie som Norges største idrettsutøver gjennom tidene. Ole Einar er større. Han er mye større, sier Lund til dagbladet.no

Krevende idrett

Han begrunner det med at i tillegg til 13 VM-gull, fem OL-gull og 87 verdenscupseire, er det en svært krevende idrett Bjørndalen utøver. Dessuten, sier Lund, har jo den ene verdenscupseieren til Bjørndalen kommet i langrenn.

Men Bjørndalen anser ikke seg selv for å være den største i Norge gjennom tidene. I skiskytterkongens øyne er det fortsatt én som ruver over alle andre.


- Bjørn (Dæhlie) har flere gull i OL enn det jeg har. For meg er han den største, sier Bjørndalen til Dagbladet.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysk sølv

I dagens renn klarte tyskeren Christoph Stephan (1 bom) sølv, mens kroaten Jakov Fak (1 bom) tok bronsen. De var henholdsvis 14,1 og 17,1 sekunder bak Bjørndalen.

Bjørndalen skjøt tre bom, men klarte likevel å gå inn til nok et gull i Sør-Korea. Selv trodde ikke 35-åringen på gull like etter målgang på 20-kilometeren.

– Jeg tror det blir fjerdeplass, sa Bjørndalen til NTB.

– Dette er så jevnt at det er til å grine av, sa han mens han ventet på konkurrentene.

VM-kongen

Men én etter én måtte konkurrentene gi tapt for skiskytterkongen. Bjørndalen kunne dermed juble for sitt 13. VM-gull i karrieren (11 individuelt). Gullet var hans første på normaldistansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dæven hakke, dette er moro!, sa han spontant til NRK etter at gullet var klart.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Russiske Maxim Tsjoudov tar Ole Einar Bjørndalen i hånden under tirsdagens medaljeseremoni for søndagens jaktstart i VM i skiskyting i sørkoreanske Pyeongchang. Den russiske skiskytteren stilte seg til full disposisjon og svarte på spørsmål fra verdenspressen om russiske gullprotester og doping. Foto: Heiko Junge / SCANPIXRussiske Maxim Tsjoudov tar Ole Einar Bjørndalen i hånden under tirsdagens medaljeseremoni for søndagens jaktstart i VM i skiskyting i sørkoreanske Pyeongchang. Den russiske skiskytteren stilte seg til full disposisjon og svarte på spørsmål fra verdenspressen om russiske gullprotester og doping. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå troner han også øverst på listen over flest verdenscupseirer på ski (86 i skiskyting og 1 i langrenn).

Bjørndalen tok sitt tredje gull av tre mulige så langt i VM i Pyeongchang. Han vant også sprint og jaktstart. Etter den dramatiske jaktstarten, da Bjørndalen først ble fratatt seieren og så fikk gullet tilbake, viste simostrandingen mental styrke ved å gå inn til et nytt gull tirsdag.

Tre bom

To bomskudd på tredje skyting så ut til å ødelegge gullhåpet for Bjørndalen. Han skjøt også ett bom på siste skyting, men veteranen var rask i sporet og avsluttet sterkt.

– Jeg var ikke offensiv nok på tredje skyting. Men jeg er veldig fornøyd med den siste serien. Jeg brukte mye tid og var urolig i kroppen, sa Bjørndalen, og la til:

–20-kilometeren er noe helt spesielt. Mange ønsker den bort fra kalenderen, men jeg er så gammel at jeg synes det er stas med paradegrenen. Normaldistansen er det jeg synes er vanskeligst å vinne. Man straffes så hardt (ett minutt) for hvert bomskudd, sa Ole Einar Bjørndalen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trodde ikke på seier

- Fantastisk. Det er nesten helt utrolig etter det som har skjedd her de siste dagene. Ole Einar er en stor idrettsmann, sier trener Mikael Löfgren til VG Nett.


- Jeg trodde aldri han skulle vinne da han gikk ut fra siste skyting. Jeg var overbevist om at tre bom ble for mye i dag, sier en jublende glad landslagstrener.

De andre nordmennene klarte ikke å hevde seg i toppen. Alexander Os ble nest beste norske på 28.-plass etter fire bomskudd. Lars Berger (6 bom) ble nummer 34, mens Halvard Hanevold (6 bom) endte helt nede på 71.-plass.

- Det meste er sagt. Han er best, sa Berger til NRK om Bjørndalen etter løpet.

Favoritt

Bjørndalen innser nå innser at han også er den store favoritten på fellesstarten (søndag).

- Men jeg må gjøre jobben først der også, sier han.