KONSERT: Jonas Fjeld & Chatham County Line, Berkeley Café - Raleigh, North Carolina, USAFjellstøtt i USA

Fjellstøtt i USA
Fjellstøtt i USA
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pJonas Fjeld har aldri vært bedre.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter: Raleigh, North Carolina): Natt til fredag norsk tid spilte Jonas Fjeld sin første konsert i USA siden 1997 og samarbeidet med Rick Danko og Eric Andersen. Danko døde like etterpå, og hjemme i Norge fikk vi To Rustne Herrer og en hjemmekjær norsksyngende trubadur og folkinspirert artist som vi har beholdt for oss selv i 12 år.

Sammen med Chatham County Line her nede i Raleigh er det store forandringer på gang, og Fjelds USA-røtter er definitivt glødende igjen.

Vill begeistring

I 1997 kom Salman Rushdie begeistret backstage etter konserten i New York og ba om Fjelds autograf. Det var ingen slike celebriteter på Berkeley Cafe i Raleigh i North Carolina, men begeistringen både under og etter den en time og 40 minutter lange konserten var påtagelig!

«I love his voice» var kommentaren fra hver eneste amerikaner jeg støtte på i baren etterpå. Det var torsdag kveld, men ingen ville hjem. De ville dele en øl og ha Fjelds autograf på den nye Fjeld og Chatham cd-en «Brother Of Song» som snart slippes i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette var en av de kveldene du vet at du som journalist har vært heldig. Musikk er det største du kan oppleve i denne verden når følelser, sjel, musikalske ferdigheter, virtuositet og spontaniteten i møtet mellom publikum og artist sier klikk.

Det var definitivt et kresent og bluegrass-elskende publikum som var tilstede på klubben der Ian McLagan (Small Faces, Rolling Stones), Jason Ringenberg (Jason & The Scorchers) og Willie Nelsons datter Paula Nelson spiller de neste dagene. Mange av dem var nysgjerrige og spente på hva det var deres egne Chatham County Line, som er veldig populære på konsertstedene her nede, egentlig hadde holdt på med sammen med nordmannen i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av dem synes det er litt odd at de har fått en gullplate i Norge og ikke hjemme i USA enda.

Gled dere

Den litt spente tilbakeholdenheten varte like lenge som åpningslåten Paying Back. Etter rundt tre minutter og en Jonas Fjeld som vrikket seg på plass med sine nyinnkjøpte amerikanske boots, tok det helt av i den intime klubben med en kapasitet på nærmere 300.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg har ikke opplevd maken til stemning på noen av Fjelds konserter i Norge. Det var en omfavnelse av Fjeld som løftet både han, bandet og alle oss andre som var tilstede, til bluegrass/ folk/ rock’n'roll/ americana-himmelen.

Publikum forstod kanskje bedre enn oss nordmenn Fjelds størrelse som artist etter å ha blitt servert eksempler på hans samarbeid med Rick Danko (The Band) og Don Schlitz (Kenny Rogers). Sistnevnte med en fyrig utgave av Dons sang «Fool No More» som er med på den nye plata som slippes i slutten av måneden. En garantert favoritt på den kommende Norgesturneen i mars og april som starter i Drammens Teater der suksessalbumet Amerikabesøk ble spilt inn julen 2005.

Med det norske flagget side om side med flagget til staten North Carolina som bakteppe, var dette et varsel om hva som snart treffer norske kulturhus og teatre. Barskheten i stemmen til Fjeld treffer tyngre enn noen gang på de nye låtene som stort sett har amerikanske tekster. Diksjonen hans treffer med større tyngde, og med snusen godt plassert under leppa var han en amerikansk artist av stort format denne kvelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da konserten sluttet med ekstranummer av «The End Of The Line» og tittelsporret «Brother Of Song», begge fra den nye plata, satt jeg og rundt 250 mennesker med en usedvanlig god følelse. Sammen med utvalgte sanger fra Amerikabesøk, amerikanerne simpelthen elsker «Engler I Sneen», kommer Fjeld og Chatham County Line til å sette kraftig farge på Norges lange kyst i vinter!