Fondskonto

Artikkelen fortsetter under annonsen

Plassering med investeringsvalg (Fondskonto) er et spare-og plasseringsprodukt der du selv bestemmer hvordan du skal plassere pengene ut fra en investeringsmeny. Produktet har en skattemessig fordel ved at du kan utsette skatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Se også

Fordeler og ulemper
Les mer om hvilke fordeler og ulemper dette produktet har.

Fondskontokalkulator
Her kan du gjøre en vurdering om det er best å investere direkte i fond, eller å gå via en fondskonto.

Livrente
Dette er et annet forsikringspareprodukt

IPS- pensjonsforsikring
Dette er et annet forsikringspareprodukt

Det fungerer slik at du har en egen konto, der du innenfor denne kan endre på sammensetning i fondskontoen. Endringer innenfor kontoen utløser ikke skatteplikt. Det er når du selger alt, eller deler av den at gevinsten tas til beskatning (eller tap fradragsføres).

Dette produktet har litt forskjellige navn fra de forskjellige selskapene som tilbyr dette. Fondskonto og Investeringskonto er vanlige navn på dette produktet. Dette er navnene selgerne har satt på det:

TilbyderProduktnavn
Danica PensjonDanica Link
HandelsbankenUnit Link Fondskonto
NordeaUnit Link Fondskonto
NordnetInvesteringskonto
Pareto PPNPrivilege Investeringskonto
SpareBank 1Fondskonto
Skandia LifeUnit Link Fondskonto
StorebrandFondskonto Link
StorebrandFondskonto Link+
VitalVital Link Kapital

Typiske spareprodukter du kan velge mellom er aksjer, aksjefond, banksparing, pengemarkedsfond, obligasjonsfond eller kombinasjonsfond. Du kan velge mellom fond fra flere forvaltere, ikke bare fra det finanshuset som selger fondskontoen.

Du kan altså plassere i de nøyaktig samme produktene i eller utenfor fondskontoen. Det er dermed et spørsmål om fondskontoenes egenskaper gjør dette til et bedre produkt enn å plassere direkte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Teknisk sett er dette et forsikringsprodukt
For at produktet skal komme inn under de spesielle skattereglene må det være et forsikringselement i dette. Dette elementet er svært lite. De fleste gir 101 % tilbakebetaling av sparesaldo ved dødsfall, noen gir 105 %. Forsikringspremien du betaler for dette er svært liten, slik at den kan vi se bort fra i vurderingen av produktet.

Siden det er et forsikringsprodukt kan du bestemme hvem som skal få pengene utbetalt (begunstige). Du kan dermed omgå den vanlige arverekkefølgen. Men dette gjelder selvsagt for en ytterst liten andel. De fleste ønsker å følge den normale arverekkefølgen.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.