- Mente hvert ord jeg sa

Forfatter Erlend Loe har skrevet manus til filmen Nord som har premiere på fredag. Han innrømmer at uka har vært litt masete etter kontroversen med Ari Behn. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Forfatter Erlend Loe har skrevet manus til filmen Nord som har premiere på fredag. Han innrømmer at uka har vært litt masete etter kontroversen med Ari Behn. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFørst havnet han i sentrum av en Ari-kontrovers, så ble han kalt et flatpakket Ikea-møbel. Nå er Erlend Loe aktuell med filmen Nord.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han slipper ikke unna spørsmålet. Hvordan det egentlig står til, etter at Ari Behn rykket ut og sammenlignet ham med et furubord fra Ikea? Utsagnet kom etter at Loe på sin blogg kalte Behns opptreden på Skavlan for «noe av det pinligste jeg har sett på tv på veldig lenge».

Nå er Loe aktuell som manusforfatter til filmen Nord. Og det flatpakkede furubordet innrømmer at det har vært litt masete den siste tiden.

– Sist onsdag var det litt styr, ja. Da satt jeg stille som en mus og sa ingenting. Så roet det seg ned litt. Jeg vet ikke om jeg ville ha skrevet det jeg skrev om jeg visste at Ari ville ha kommet med tilsvar og at det skulle bli sånn oppstyr rundt det, sier Erlend Loe til ABC Nyheter.

I bloggen sin på BT skrev han blant annet dette om den norske prinsessegemalen:

«Måten han forsøkte å snakke svensk på, det han hadde å si, den manglende forståelsen for hvordan han oppfattes utad, måten han nesten umuliggjør forfattergjerningen sin på ved å gjøre dette til en kampsak som blåses ut av alle proporsjoner, det er trist å se på.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg angrer ikke på det jeg sa og mente hvert ord av det, sier Loe.

Det er fristende å si at han nekter å legge seg flat.

Mørk off-roadmovie

Men det skal altså handle om filmen Nord som har premiere fredag. Filmen karakteriseres som en svart komedie i genren «off-roadmovie» hvor Loe har vært manusforfatter, Rune Denstad Langlos spillefilmdebuterer som regissør og Anders Baasmo Christiansen spiller hovedrolleinnehaver Jomar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere skisportsatleten Jomar Henriksen isolerer seg fra resten av verden i en skibu i Trøndelag. Foto: Filmweb.Den tidligere skisportsatleten Jomar Henriksen isolerer seg fra resten av verden i en skibu i Trøndelag. Foto: Filmweb.

– Ideen til filmen oppstod hos Rune. Han ville lage en film om et skitrekk. Så begynte vi å snakke om angst og utferdstrang og det ballet på seg. En time på kafé, så hadde vi en retning på historien. Det var enkelt og rett fram, forteller Loe.

Isolasjon

Filmen Nord handler om den tidligere skisportsatleten Jomar Henriksen (spilt av Anders Baasmo Christiansen) som har isolert seg fra verden etter en mental knekk for 5 år siden. I dette fallet mistet Jomar også mange av menneskene rundt seg, og til slutt ender han opp i en vernet jobb som bestyrer av et skitrekk i Trøndelag hvor han fyller hverdagen med piller, sprit og katastrofereportasjer på TV. Gjerne i en salig blanding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så får Jomar plutselig vite at han er far til en fire år gammel gutt, og tar fatt på de hundre milene nordover til dalen der ekskjæresten bor. Ferden skjer i Norges sidegater. Først per snøscooter, og etter hvert på ski.

Fornøyd

Loe sier seg fornøyd med hvordan overføringen fra tekst til bilde har fungert.

– Ja, det er flotte bilder som har sug i seg, der er jeg imponert over resultatet. Men for meg er høydepunktene disse møtene med mennesker hovedpersonen treffer underveis. Det er mange småting som fungerer, for eksempel når det gjelder timing.

Loe har ingen oppskrift på hva som kjennetegner en god film. Han mener det finnes gode filmer i alle lengder, fasonger og genrer og fra alle land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Baasmo Christiansen spiller hovedrollen som Jomar i den norske off-roadmovien Nord. Foto: Sverre Bjørstad Graff.Anders Baasmo Christiansen spiller hovedrollen som Jomar i den norske off-roadmovien Nord. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For meg er det karakter og historie som er de viktigste elementene. Jeg blir sjelden imponert av plott alene. Plott er matematikken i det, det kan man alltid sette seg ned for å ordne. Rytme, tempo og språk er mye viktigere.

Inspirasjon fra Hamlet

Hovedrolleinnehaver Anders Baasmo Christiansen er den eneste skuespilleren i Norge som har vunnet alle de gjeveste bransjeprisene. Nå sist fikk han Hedda-prisen 2008 for sin rolle som Hamlet.

Han innrømmer at rollen som Hamlet kom godt med da han skulle portrettere Jomar.

– Jeg brukte mye av tungsinnet fra Hamlet i denne filmen. For Jomar har gått på en smell, er langt nede og flat innvendig, forteller Baasmo Christiansen til ABC Nyheter.

– I arbeidet med rollen tok jeg på meg kjeledressen til Jomar og overnatta i skibu i fire dager for å kjenne på isolasjonen.

Anders Baasmo Christiansen gleder seg til premieren fredag og synes resultatet har blitt en underfundig og Erlend Loe'sk film med flotte bilder og flott musikk.

– Ja, jeg synes vi har all grunn til å være stolt.

Nord har premiere fredag over hele landet. ABC Nyheter anmelder filmen torsdag.