13 sekunder med sin far

Britiske Clare Lucas fikk aldri møtt sin far. Han døde på jobb for å sikre Norge oljemilliardene. Foto: Ola Karlsen.
Britiske Clare Lucas fikk aldri møtt sin far. Han døde på jobb for å sikre Norge oljemilliardene. Foto: Ola Karlsen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pClare Lucas fikk aldri møtt sin far. Han var en av pionerdykkerne som døde i Nordsjøen. Nå er hun nektet kompensasjon. - Jeg fortjener en unnskyldning, sier hun.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Huddersfield (ABC Nyheter): 13 sekunders video-opptak er alt hun har av levende bilder. Pappaen til Clare Lucas døde på jobb i den norske sektoren av Nordsjøen, men hun og andre britiske etterlatte nektes fortsatt økonomisk oppreisning fra den stortingsoppnevnte «Nemnd for pionerdykkere».

Det gjør henne opprørt og flere familier vurderer nå rettslige skritt mot nemnda og Norge.

- En kompensasjon er én ting, men det jeg egentlig trenger og fortjener er en unnskyldning. Jeg vet at norske myndigheter ikke er de som tok livet av ham, men de har et ansvar, mener Lucas.

- Vi vurderer nå å ta saken til retten, bekrefter Clare Lucas.

Les også: - Norge diskriminerer

Hun er sentral i det løse nettverket av britiske etterlatte etter tidligere pionerdykkere. Hennes foreldre skilte lag da moren bar henne, og Clare Lucas fikk aldri møtt sin far. Først for 18 måneder siden fikk hun bilder av ham og en skotsk enke har sendt en liten videosnutt som viser bakhodet til Roy Lucas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg får lyst til å rope «Snu deg!», men han kan jo ikke vite at datteren 25 år senere skal sitte igjen med dette som de eneste levende bildene av ham, sier hun til ABC Nyheter i sitt hjem i det landlige Yorkshire.

Tilfeldigheter

Det var tilfeldigheter som gjorde henne oppmerksom på at det var mulig å søke kompensasjon fra norske myndigheter. Hun fant informasjon om dette på hjemmesidene til Nordsjødykkeralliansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det eneste norske myndigheter gjorde for å opplyse de mange britiske etterlatte og skadde om ordningen, var å legge ut en melding på ambassadens hjemmeside.

- Og det er åpenbart at jeg har bokmerket nettopp den siden, sier Lucas ironisk. Hun er i det hele tatt lite imponert over behandlingen som de britiske etterlatte har fått.

Den stortingsoppnevnte nemnda omtales i svært lite rosende vendinger av henne og andre etterlatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I april i fjor fikk de kopi av et brev som daværende ansvarlig statsråd Bjarne Håkon Hanssen sendte nemnda. Her heter det at nemnda skal behandle søknadene fra britene «uavhengig og ordentlig», samt at søknadene skal behandles så raskt som mulig.

Reglene endret?

I november fikk de et negativt svar. Clare Lucas fikk nei. Faren hadde ikke vært et fullverdig medlem Folketrygden, skrev nemnd-leder Stein Husby i svaret til henne og andre.

Men svaret har bare gitt britene flere spørsmål. Tidligere i søknadsprosessen har det aldri vært fremhevet at man måtte være fullverdig medlem av Folketrygden.

Lucas og de andre i støttegruppen «British surviving relatives» føler at reglene har blitt endret underveis, for flere av dem har norske personnummer, de avdøde har betalt skatt til Norge, og flere av de etterlatte barna er født i Norge.

Nemnd-leder Stein Husby sier derimot til ABC Nyheter at de ikke har endret reglene, og han mener også at avslagene har vært godt begrunnet.