Nytt håp

En amerikansk infantrisoldat holder vakt ved et valglokale i Mosul i Irak. Foto: REUTERS/Erik de Castro
En amerikansk infantrisoldat holder vakt ved et valglokale i Mosul i Irak. Foto: REUTERS/Erik de Castro
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIrak gjennomførte sitt viktigste valg siden Saddam Husseins fall på fredelig vis lørdag. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen uregelmessigheter fant sted under valget. Jeg ser på dette som en stor suksess, som et bryllup, sier talsmann for det irakiske forsvarsdepartementet, generalmajor Mohammed al-Askary.

Valget på provinsforsamlinger i 14 av Iraks 18 provinser var på forhånd regnet som en viktig test på stabiliteten i landet. Et fredelig og rettferdig valg blir ansett som et stort skritt framover i demokratiseringsprosessen i Irak.

Rolig

Og valget forløp fredelig. Bortsett fra fire granateksplosjoner nær en valgstasjon i byen Tikrit, var det ifølge politiet rolig rundt valgstasjonene de fleste steder.

Situasjonen var såpass stabil at valgmyndighetene bestemte seg for å holde valglokalene åpne en time lenger enn planlagt for å gi flere muligheten til å stemme.

Sikkerhetsoppbudet under valget var stort og ble skjerpet kraftig etter at tre lokalpolitikere ble skutt og drept i ulike angrep to dager før valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyplasser og grenseoverganger var stengt, og i Bagdad og andre byer ble det innført kjøreforbud. Irakiske politifolk og soldater voktet valglokalene for å hindre opprørsgrupper i landet i å angripe, mens de 140.000 amerikanske soldatene i Irak holdt en lav profil.

Maktbalanse

15 millioner irakere har stemmerett, mens 14.500 kandidater kjemper om de til sammen 440 plassene. Observatører tror at lokalvalget vil bidra til å endre maktbalansen mellom sjia- og sunniarabere i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2005 valgte svært mange sunnier å boikotte valget, og marginaliseringen av dem har ført til utstrakt misnøye og vold. I årets valg håper imidlertid sunniene å få et bein innenfor det lokale maktapparatet.

Statsminister Nuri al-Maliki håper på sin side å få bygget opp sin egen maktbase i distriktene for å styrke sin posisjon foran de nasjonale valgene senere i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristne stemte

Også kristne irakere strømmet lørdag til valgurnene. I 2005 våget de seg knapt utenfor dørene, men denne gangen insisterte mange på å bruke sin stemmerett som irakiske borgere.

– Jeg kunne ikke stemme i 2005 på grunn av volden, og jeg hadde ingen tro på fremtiden. Men i dag bestemte jeg meg for å stemme for å bevise min eksistens, sier 53 år gamle Sargun Hanna fra Hamdaniyah nord i Irak.

Fakta om lokalvalgene i Irak

Lørdag gikk irakerne til valg for første gang på tre år.

* Det gjennomføres valg på guvernør og provinsråd i 14 av landets 18 provinser.

* Den selvstyrte regionen Kurdistan har ikke deltatt i valget. De tre kurdiske provinsene skal etter planen avholde valg senere i år.

* I alt 14.431 kandidater slåss om i alt 440 plasser i provinsrådene. De representerer mer enn 400 partier. 3.912 av kandidatene er kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Når et parti vinner tre eller flere mandater går hvert tredje mandat til en kvinne.

* De religiøse minoritetene kristne, shabaker, yazidier og mandeere er garantert seks mandater på landsbasis.

* Valgene ventes å styrke sunnines stilling, siden de denne gangen ikke vil boikotte lokalvalgene, som de gjorde i 2005.

* I sjiaområdene ventes valget å stå mellom statsminister Nuri al-Malikis dawa-parti og iranskstøttede Det islamske høyesterådet i Irak (ISCI).

* Sjialederen Moqtada al-Sadr og hans milits stiller ikke til valg, men gir sin støtte til enkeltkandidater. (Kilde: Reuters)