Verden ønsker Obama velkommen

DUKKE-OBAMA: På et marked i Moskva selges det versjoner av både obama og Putin. Foto: Scanpix.
DUKKE-OBAMA: På et marked i Moskva selges det versjoner av både obama og Putin. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTil tross for en verdensomspennende krise mottas Obama med håp av verdens ledere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om:

Innsettelsen av Barack Obama som president - fra norske og utenlandske nettsteder.

I USA er det overbegeistring som preger innsettelsen av Obama som president. Ellers i verden har mange statsledere søkt å begrense håpet og forventningene.

Tysklands Angela Merkel ønsker Barack Obama lykke til, men brukte samtidig anledning til å gi den nye presidenten et stikk i Afghanistan-saken. Barack Obama har gitt tydelig beskjed om at han vil ha flere soldater til Afghanistan, men de vil ikke komme fra Tyskland ifølge Merkel selv.

- Hvilken president avgjør ikke

- Vi har tatt vår avgjørelse om styrkens størrelse basert på den kapasiteten vi har – ikke på bakgrunn av hvem som er president i USA, sa Merkel til statlig tv.

Tyskland har allerede sagt ja til å øke Afghanistan-styrken til 4.500 mann. Merkel sa også at hun forsto Obamas ønske om å føre direkte dialog med Iran – noe Obama fikk knallhard kritikk for under valgkampen – men den tyske kansleren tvilte på at en slik dialog vil føre noen vei.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Merkel vil ikke sende flere soldater til Afghanistan. Foto: Scanpix.Men Merkel vil ikke sende flere soldater til Afghanistan. Foto: Scanpix.

Barack Obama arver mange problemer fra sin forgjenger. Økonomien er i en alvorlig krise, det er krig i Afghanistan og Irak, konflikten i Midtøsten har ikke kommet nærmere en løsning – og USAs rolle er ikke så sterk der som den har vært før.

Likud: - Obama forstår oss

I Gaza, der den skjøre våpenhvilen fortsatt holder, om enn så vidt, sier enken Leila Khalil at Obama ikke vil bringe hennes drepte mann tilbake til live.

- Han ble martyr, og etterlot meg med seks barn jeg må skaffe mat. Obama kommer ikke til å reparere huset vårt heller, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likud-leder Benjamin Netanyahu møtte nylig Obama, og mener han møtte forståelse for israelernes situasjon i den nye presidenten.

Likud-leder Benjamin Netanyahu påstår Obama forstår Israels sak. Foto: Scanpix.Likud-leder Benjamin Netanyahu påstår Obama forstår Israels sak. Foto: Scanpix.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror Barack Obama forstår vår engstelse veldig godt, sammen med brutaliteten som utøves av våre fiender, sier Netanyahu.

Den franske utenriksministeren Bernard Kouchner sa at han beundrer Obama.

- Jeg deler den beundringen og følelsen hele verden har for Obama, men jeg tror ikke vi skal vente at han kommer til å løse alle problemene USA har, og heller ikke våre problemer. Det er ingen tryllestav i hånden hans, sa Kouchner.

- Skuffelse venter

Fra Russland kommer en nokså edruelig vurdering fra statsminister Vladimir Putin, som ikke deler optimistenes syn.

- Jeg er helt overbevist om at de største skuffelsene i verden er født av store forventninger. Obama virker som en ærlig, åpen person, og det er selvfølgelig bra egenskaper. At hele Europa er så positive betyr likevel at mange har vært svært skuffet USAs utenrikspolitikk under den forrige presidenten, sa Putin i Berlin i helgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra Kina blir det ytret ønsker om bedre militært samarbeid. En talsmann for forsvarsdepartementet i Beijing, oberst Hu Changming, sier at det er problemer i samarbeidet mellom de to lands forsvar.

- I denne nye perioden håper vi at både Kina og USA kunne øke innsatsen for å bedre samarbeidet mellom landenes Forsvar, sa Hu til journalister i Beijing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den polske utenriksministeren Radoslaw Sikorski fortalte avisen Gazeta Wyborcza at Polen kommer til å samarbeide med Obama når det tjener Polen, og når de har mulighet til det.

Ghanesere liker Obama best

BBC World Service har gjennomført en storstilt spørreundersøkelse i 17 land for å finne ut hvem som er mest positive til at den nye presidenten vil forbedre USAs forhold til resten av verden.

Folk i Ghana er mest positive. Hele 87 prosent av befolkningen har stor tiltro til Obama. Italia kom på andre med 79 prosent, mens Tyskland og Spania deler tredjeplassen med 78 prosent hver. På plassene etter viser det seg at Frankrike, Mexico og Nigeria også har en overveldende tro på Barack Obama.