- Fet mat skader fosteret

SKADER FOSTERET: Et kosthold med mye fett kan skade fosteret, uavhengig av om mor selv er fet eller slank, viser ny forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
SKADER FOSTERET: Et kosthold med mye fett kan skade fosteret, uavhengig av om mor selv er fet eller slank, viser ny forskning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMye fet mat under svangerskapet kan føre til leversykdom hos fosteret, viser en ny studie. – Kvinner i fødealder har et spesielt ansvar, mener norsk professor. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

Overvekt og fedme hos barn:

Internasjonale undersøkelser viser at forekomsten av overvekt og fedme har økt hos barn og unge de siste 20-30 årene. Dette gjelder også for norske barn.

Man frykter at dette i fremtiden vil føre til økt sykelighet i befolkningen.

Blant norske 8-12-åringene har 15-20 prosent overvekt eller fedme, og blant 15-16-åringene er andelen 8-14 prosent. Vektøkningen hos norske barn og unge ser ut til å være på samme nivå i Norge som i Norden og Vest-Europa for øvrig.

Ifølge Folkehelseinstituttet har man for lite opplysninger til å kunne si om vektøkningen har stoppet opp eller fortsatt pågår.

Fettlever:

Er man overvektig vil ofte verdien på leverprøver i blod stige, og leveren kan få et økt fettinnhold. Dette kan føre til leverskade og skrumplever, og likner på den leverskaden man kan få ved å drikke for mye alkohol.

Selv om fettlever i seg sel ikke er farlig, er det et forstadium til mer alvorlig leversykdom.

Ernæring i svangerskapet:

Det er opp gjennom årene gjort mange studier og befolkningsundersøkelser som har sett på sammenhengen mellom kosthold under svangerskapet og fosterets/barnets helse - også i voksen alder.

Gjennom befolkningsstudier har man blant annet sett tilbake på mennesker som ble født i 20-30-årene og sett sammenhenger mellom deres fødselsvekt i forhold til diabetes og lignende i godt voksen alder, forklarer professor Tore Henriksen.

- De barna som var i mors liv under 2. verdenskrig i Amsterdam, da byen ble utsatt for en blokade og det knapt var mat å oppdrive i en periode, har andre helseproblemer, for eksempel har de sukkersyketendenser, sier han.

Brosjyre med anbefalinger fra Helsedirektorate. (pdf)

Kilder: Folkehelseinstituttet , Lommelegen, Helsedirektoratet og professor Tore Henriksen ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet

Fettlever som tidligere kun ble forbundet med høyt alkoholinntak, har de senere årene ofte blitt knyttet til overvekt og fedme hos voksne.

Nå har forskere ved University of Colorado og Oregon Health and Science University vist at også fosteret i mors liv kan utvikle sykdommen dersom mor spiser mye fett under svangerskapet.

Fortsatte etter fødselen

I en ny studie som publiseres denne uken, har de amerikanske forskerne studert den effekten en fettrik diett under graviditeten hadde på avkommet til makake-aper.

De kom frem til at ungene til apene som hadde vært på den fete dietten, uavhengig av om moren selv var slank eller fet, hadde flere symptomer på fettleversykdom.

Symptomene kunne merkes allerede i tredje trimester av graviditeten og fortsatte etter fødselen.

Da forskerne fulgte opp apenes neste svangerskap, viste det seg at dersom apemoren fikk en diett med lite fett, så man ikke de samme fettlever-symptomene hos avkommet fra dette svangerskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Viktig studie

Professor Tore Henriksen ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet betegner studien som viktig, fordi den bekrefter det som tidligere har kommet frem i forskjellige befolkningsundersøkelser.

- Denne studien er en viktig brikke i et stort puslespill, som til sammen bekrefter at kosthold og ernæring kan påvirke fosterets egenskaper når det er født og langt utover i livet, sier han til ABC Nyheter.

- Vi blir stadig mer klar over at ekstremt kosthold, i begge retninger, kan være uheldig. Denne studien går først og fremst på effekten på leveren til fosteret, og viser at mye fett i kosten fører til fettansamling i fosterets lever, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den er gjort på dyr, men såkalte høytstående dyr, det gjør studien mer relevant for mennesker.

Flere overvektige og fete barn

Internasjonale undersøkelser viser at forekomsten av overvekt og fedme har økt hos barn og unge de siste 20-30 årene. Dette gjelder også for norske barn, ifølge Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man frykter at denne utviklingen vil føre til mer sykdom i befolkningen i fremtiden.

Henriksen mener det er viktig å få kartlagt til hvor stor grad mors livsstil under svangerskapet virker inn på denne negative utviklingen:

- Det er viktig fordi det kan se ut som den påvirkningen som fosteret får i mors liv, sitter i lenge - i årevis eller til og med hele livet ut, sier han.

Professoren mener derfor at kvinner i fødealder har et spesielt ansvar i vårt samfunn:

- De er de eneste som kan føre neste generasjon fremover. Det er derfor viktig at unge kvinner har et godt kosthold og er i god fysisk form. De vet aldri når de kan bli gravide, og det er viktig å ha gode vaner på det tidspunktet man blir gravid.

- Det er mange som sier at «Jeg skal slutte å røyke når jeg blir gravid.», «Jeg skal spise sunt når jeg blir gravid.» – da er det ikke for sent, men det er bedre å utvikle gode vaner før man blir gravid, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En lang liste

- Hvor mye vet man nå om hvordan mors kosthold påvirker fosterets/barnets helse?

- Man har tidligere sett at kostholdet under svangerskapet kan påvirke blodårer og hjertet. Det kan se ut som mors kosthold og overvekt henger nøye sammen, og at barn som har hatt mødre som har dårlig regulert svangerskapsdiabetes, har økt risiko for selv å få diabetes.

- Det kom en studie for cirka 10 år siden, som viste at når kvinner hadde høyt kolesterol under svangerskapet, hadde barna en tendens til åreforkalkning allerede i fosterlivet og tidlig i barndommen.

- Jeg kunne kommet med en lang liste her. Det er en rekke sett av data som tyder på at kosthold i svangerskapet har mye å si, sier professor Tore Henriksen ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet til ABC Nyheter.

Den amerikanske studien publiseres i tidsskriftet Journal of Clinical Investigation.