Egenandeler på boligforsikringen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskringsselskapene gir rabatter hvis du høyner egenandelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Les mer om boligforsikring

Jo dyrere bolig du forsikrer, jo mer sparer du på å høyne egenandelen.

Enkelte skadetilfeller, for eksempel naturskade og rettshjelpsforsikring, har høyere standard egenandeler. Hvilke egenandeler som er gjeldende ser du i vilkårene.

For å vurdere om du skal forhøye rabatten må du se hvor mye rabatt du får ved å øke egenandelen. Vi kan bruke følgende eksempel:

EgenandelRabatt
3 000Standard
6 00010 %
12 00020 %


Hvis premien for villaforsikringen er 7.000, får du en rabatt på 700 kroner ved å øke egenadelen fra tre til seks tusen kroner. Du øker egenandelen med 3.000 kroner mot å få en rabatt på 700 kroner. Det betyr at du tjener på dette med en skadefrekvens som er under hvert fjerde år (3.000 kroner delt på 700 kroner).

Hvis du øker egenandelen fra seks til tolv tusen kroner, får du de samme 700 kronene i rabatt. Men siden egenandelsøkningen er dobbelt så stor, tar det åtte skadefrie år før du har tjent dette inn. Når du ser på hvilken skadefrekvens det gjennomsnittlig er, vil det faktisk være riktig å gå opp til tolv tusen i egenandel. Du bør i hvert fall gå opp til seks tusen kroner, siden dette tross alt er en ganske liten økning som du raskt tjener inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Metoden for å bestemme dette er altså å se på hvor lang tid det tar å tjene inn økningen i egenandelen. Rabatten regnes ikke av hele premien, få derfor forsikringsselskapet til å beregne hva premien blir ved forskjellige alternativer.

Kalkulator

Som en hjelp til å regne ut hva som lønner seg har vi laget en egenandelskalkulator. Den ser på hvor ofte du maksimalt kan ha en skade for at egenandelsøkningen skal lønne seg.

Her finner du egenandelskalkulatoren.

Sjekk i forsikringsselskapet

Noen selskaper oppgir skalaen på nettsidene. I andre må du få de beregnet. Uansett bør du sjekke egenandelene i ditt nåværende selskap.

Her finner du mer informasjon i de enkelte forsikringsselskapene.

ForsikringsselskapInfo
Codan ForsikringInfo
Dnb Nor ForsikringInfo
Frende ForsikringInfo
GjensidigeInfo
IfInfo
Jernbanepersonalets ForsikringInfo
KLPInfo
NBBLInfo
Nemi ForsikringInfo
SpareBank 1 ForsikringInfo
StorebrandInfo
TennantInfo
Terra ForsikringInfo
Tryg ForsikringInfo
Unison ForsikringInfo

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.