Bilforsikring

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du er pliktig til å forsikre motoriserte kjøretøy som biler, motorsyker, og mopeder. Dette er slått fast i Bilansvarsloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er på bilforsikring du kan spare mest penger ved å velge riktig selskap. Spesielt gjelder dette hvis du ikke har høy bonus. Her skal vi gå gjennom alle viktige sider ved bilforsikring.

Former for dekning

Her er det mange valgmuligheter. Vi kan se på mulighetene som et modulsystem, der du kan legge på stadig bredere dekning.

Ansvarsforsikring

Alle bileiere er pliktig til å ha ansvarsforsikring. Forsikringen dekker det ansvaret som din bil kan påføre personer og gjenstander. Det er personer som står angitt i forsikringsbeviset, eller andre rettmessige brukere, som normalt omfattes av forsikringen.

Fører- og passasjerulykkesforsikring

Forsikringen kommer til utbetaling hvis det skjer en ulykke i sammenheng med bilkjøringen.

Delkasko

Dette er en fellesbetegnelse på flere separate forsikringer. Disse kan også kjøpes hver for seg. I delkasko inngår vanligvis brann, tyveri, glassruteskader og redning. Brannforsikringen dekker brann, lynnedslag og eksplosjon. Tyveriforsikringen dekker tyveri, og skader i forbindelse med tyveri. Rent hærverk dekkes ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Glassruteforsikringen dekker utskiftning av knust rute, eller reparasjon. Egenandelene ligger mellom 1.000 og 2.000 kroner. Redningsforsikringen dekker hjemtransport av fører og passasjer, og berging av bil. Egenandelen er gjerne 200 kroner.

Kasko

Utover delkasko dekkes skade på egen bil, også når du selv er skyld i uhellet. Den dekker altså kollisjon, hærverk, utforkjøring og annen tilfeldig ytre påvirkning.

Hvorvidt du skal ha kasko eller ikke, er et vanlig diskusjonstema. Det du bør se på, er om du i verste fall har råd til at bilen blir totalt ødelagt. Hvis bilen er lite verdt og du har lav bonus, kan det være uforholdsmessig dyrt å ha full kasko. For mange unge med lav bonus og lav verdi på bilen, vil det ofte ikke lønne seg å ha kasko.

Toppkasko

I tillegg til kaskodekningen, er det normale at denne dekker motorhavari (inntil et visst antall km), kostnad til leiebil som følge av en kaskoskade, og bagasje (opp til et visst kronebeløp).

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.