Oppsigelse og utkastelse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utleier må ha en saklig grunn for å kunne si opp leieboer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husleielovens regler om oppsigelse er først og fremst laget for å verne leieboeren. Men der hvor utleiere leier ut i egen bolig (for eksempel en hybel i kjelleren) får også han noe vern. Leieboeren kan alltid si opp en løpende leiekontrakt, og trenger ikke begrunne oppsigelsen. I tidsbestemte avtaler må oppsigelsesadgang avtales spesielt.

Utleieren må ha saklig grunn for å si opp en leieboer. I tillegg vurderes det om oppsigelsen er urimelig for leieboeren. Dette hindrer helt vilkårlige oppsigelser, men domstolene har slått fast at det skal lite til før en oppsigelse godkjennes som saklig.

Saklig grunn er:

  • at utleieren eller noen i husstanden (ektefelle, samboer eller barn) skal bruke leiligheten som bolig
  • at leietageren misligholder leieavtalen (ikke betaler leie, ødelegger eller bråker)
  • at huset skal rives eller bygges om
  • andre lignende grunner


Sterkt oppsigelsesvern

Utleieren må sende en skriftlig oppsigelse til leieboeren. I den må han begrunne oppsigelsen. Når leieboeren får oppsigelsen, har han 30 dager til å komme med innsigelser. Og han trenger bare å protestere skriftlig på oppsigelsen, han trenger ikke bevise at oppsigelsen er uriktig.

Det er derimot opp til utleieren å bevise at oppsigelsen er riktig. Men leieboere bør ikke protestere for moro skyld. Taper leieboeren i retten må han dekke utleierens saksomkostninger. Det er derfor dumt å protestere på en riktig begrunnet oppsigelse.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.