Husleie

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes i hovedsak to ulike leieavtaler: tidsbestemt og tidsubestemt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjeldende husleielov er fra 1999. Den er forholdsvis grei å finne frem i, og regulerer de fleste spørsmål på en god måte. En av de største forskjellene fra den gamle loven fra 1939 er at skillet mellom møblert og umøblert leie er fjernet. I stedet er det tatt inn egne regler for utleiere som leier ut hybler i egen bolig. Loven kan fravikes i avtale på enkelte punkter. Men avtalen kan ikke gi leieboeren dårligere vilkår enn husleieloven gir som minsterettigheter. Hvis dere gjør avtalen snevrere enn loven, vil loven gjelde og ikke avtalen.

Skriv alltid kontrakt

Det er ikke påbudt med en skriftlig husleiekontrakt, men vi mener det er helt nødvendig. En ryddig og god kontrakt gir utleier og leieboer klar beskjed om hva som er den enkeltes ansvar. Da vil også leieforholdet forløpe stille og rolig uten problemer. Noen ganger har man uflaks, og det blir uoverensstemmelser mellom utleier og leieboer. Hvem har for eksempel ansvar når naboens varmtvannstank sprekker og vannet strømmer ned på det utleide badet? En skriftlig kontrakt er som en god forsikring som rydder opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Husk at det alltid skal være to sett kontrakter. En til leieboeren, og en til utleieren. Dersom dere kopierer den ene, må dere huske å underskrive begge kontraktene!

Velg tidsbestemt leiekontrakt
Det er to ulike leieavtaler man kan inngå. Tidsubestemte kontrakter er løpende avtaler som varer til de sies opp. Tidsbestemte kontrakter løper til en fast sluttdato. Leier du ut hybel i din egen bolig er korteste utleietid ett år. For alle andre boliger er tre år den korteste leietiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For utleiere er tidsbestemte kontrakter en stor fordel. De forholdsvis strenge oppsigelsesreglene blir langt på vei nøytralisert ved å inngå en tidsbestemt kontrakt. Leieforholdet opphører da uten oppsigelse etter en viss tid, og leier er nødt til å flytte ut.

Fren til 2009 var det ikke anledning for noen av partene til å si opp leieavtalen, såfremt det ikke var et eget punkt om dette i leiekontrakten. Men en endring i Husleieloven snudde opp ned på dette: Nå kan tidsbestemte avtaler sies opp av leietaker, med mindre det er inntatt i leieavtalen at avtalen ikke kan sies opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom begge parter er fornøyde med leieforholdet, er det selvsagt ikke noe problem å fornye leiekontrakten. For utleieren er det greiere å ha samme person boende, enn å styre med ny annonsering, visninger, ut- og innflytting.

Det er også en mulighet med tidsbestemte avtaler at man avtaler mulighet til oppsigelse for den ene eller for begge parter, for eksempel at man kan avslutte leieforholdet med to måneders oppsigelse i løpet av tre år.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.