Når trærne står for nærme tomten din

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er reglene for trær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Står trærne nærmere enn 1/3 av trehøyden har du har mulighet til å få fjernet dem. Det er ikke avstanden til gjerdet som teller, men avstanden til hus, hage, tun eller lignende. I villastrøk vil det i praksis være avstanden til gjerdet, fordi din hage begynner på din side av gjerdet.

Med regelen om 1/3 av trehøyden kan du altså be naboen fjerne et tre som er tolv meter høyt hvis det står nærmere enn fire meter. Regelen står i nabolovens § 3. Hekker som er under to meter og hekker som står som gjerde, ikke kan fjernes etter disse reglene.

Trærne må være til ulempe

Det er ikke nok at treet står nærmere ditt hus, hage eller tun enn 1/3 av trehøyden. I tillegg må treet være til særlig ulempe eller skade for deg. Det må ikke være nevneverdig om å gjøre for naboen å beholde treet.

Det er ikke krav om noen stor ulempe eller skade, men den må være reell. De vanligste ulempene for deg er at treet skygger for solen, parabolen eller utsikten. Videre kan det være at du får nedfall av kvister, løv, kongler eller snø fra treet ned på din tomt. At du får for eksempel får løvnedfall er ikke nok i seg selv. Det må også skape ulempe, normalt løvnedfall er ikke stor nok ulempe. Her er noen argumenter for at treet kan være til ulempe for deg:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Det kaster skygge: Jo mer av eiendommen som ligger i skyggen, jo bedre sak har du. Spesielt hvis det er sitteplassen som rammes. Er det bare nederst i hagen, er saken dårligere.
  • Det kommer mye løv og grener fra treet: Alle trær mister løv. For at du skal bli hørt, må det komme ekstra mye ned.
  • Det kan falle ned: Det må være en ekstra risiko, fordi treet er sykt eller har dårlig rotfeste.


Det blokkerer utsikten: Argumentet har blitt mer vektlagt i de senere år.

Kan stå hvis naboen har en god grunn

Du kan ikke få fjernet treet hvis naboen har en god grunn for å beholde det. Men det er ikke naboens subjektive grunner, men objektive grunner som skal legges til grunn. Her er noen argumenter for at trærne skal stå:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Det beskytter mot innsyn: Det viktigste er å beskytte den vanlige uteplassen, for eksempel terrassen. Vern mot innsyn til fjerne deler av hagen prioriteres ikke.
  • Det beskytter for vær og vind: Dette gjelder bare hvis området er spesielt værhardt.
  • Det er fint å se på: Det er ikke eierens vurdering som gjelder, men en objektiv vurdering. Brukes sjelden alene, men sammen med andre argumenter.
  • Det er gammelt og har en spesiell historie: Tuntær og trær som er en del av gammel bebyggelse, beskyttes noen ganger.

Naboen kan ikke bruke som argument at treet sto der da du kjøpte huset. Det er ikke relevant etter nabolovens § 3.

Trær som er vesentlig til ulempe

Trær som står lenger vekk fra tomten din enn 1/3 av trehøyden kan du også få fjernet, men nå er vilkårene enda litt strengere. Denne bestemmelsen er generell, og kan også brukes på annet enn trær, for eksempel flaggstenger, statuer eller andre innretninger som du synes er farlige eller til ulempe.

Vilkåret i denne bestemmelsen er at ingen må «ha noe som er urimelig eller unødvendig som er til særlig ulempe for naboeiendommen». Det krever mer for at det skal være urimelig eller unødvendig ulempe i denne bestemmelsen enn særlig ulempe som er kravet i 1/3-regelen. Det som vurderes her er din ulempe ved at treet står på naboens tomt sett opp mot naboens interesse av å beholde treet. Dette vil vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dine beste kort er at trærne tar lys eller utsikt fra tomten din. I rettspraksis er det eksempler på trær som er blitt felt fordi hagene til naboen har blitt liggende i skygge store deler av dagen på grunn av trærne. Dette forsterkes hvis du har liten tomt, slik at hele hagen blir liggende i skygge. Kaster trærne skygge bare i hjørnet av hagen, er argumentet ditt dårligere.

Naboens beste argumenter er at trærne er viktige for å hindre innsyn, er estetisk fine (for eksempel gamle eike-tuntrær) eller at det er vanlig med mange trær i området. Reglene står i nabolovens § 2.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.