Drapsdømt kjendiskirurg vil til Norge

Hosmany Ramos og fengselet i Valparaíso. Foto: Montasje av faksimile fra video.globo.
Hosmany Ramos og fengselet i Valparaíso. Foto: Montasje av faksimile fra video.globo.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFengslet brasiliansk plastikk-kirurg (61) kom ikke tilbake fra permisjon i jula.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hosmany Ramos skulle ha returnert til fengselet i Valparaíso, omlag 570 kilometer fra São Paulo, klokken 17 lørdag 3. januar, men dukket aldri opp.

Han betraktes formelt som på rømmen, og er ettersøkt av brasilianske myndigheter. Dette får ABC Nyheter bekreftet av Secretaría de Seguranca Pública, øverste politimyndighet i São Paulo.

Hosmany Ramos er en av Brasils mest berømte fanger, og saken har fått bred omtale i landets største aviser de siste dagene. På 1970-tallet vanket Ramos blant de rike og berømte i Rio de Janeiro og han eier fortsatt en luksusleilighet på Copacabana i Rio. Han ble koblet til en rekke kjente kvinner og jobbet en periode for den internasjonalt anerkjente plastikk-kirurgen Ivo Pitanguy. Men i 1981 ble han pågrepet og senere dømt til 43 års fengsel for flere drap, biltyverier og internasjonal narkotikasmugling.

Allerede fredag 2. januar varslet Ramos at han ikke aktet å vende tilbake til Valparaíso-fengselet, der han sonet på åpen avdeling. I et manifest han fikk distribuert til en rekke brasilianske medier, kommer han med kraftig kritikk av forholdene i fengselet. I notatet skrev han også at han akter å bosette seg i Norge, ifølge den seriøse avisen Estado de São Paulo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hevder han har sønn i Norge

Dette bekreftet han på en pressekonferanse forrige uke. Ramos var selv ikke til stede på pressekonferansen, men snakket med journalister over en mobiltelefon. Ifølge Ramos er hans eneste sønn en vellykket forretningsmann i Norge. Rømlingen hadde engasjert en pressetalsmann til å organisere pressekonferansen og til å distribuere dokumentet han kaller «Manifest om virkeligheten bak murene».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ettersøkte brasilianske legen Hosmany Ramos.Den ettersøkte brasilianske legen Hosmany Ramos.

- Jeg har besluttet å snu ryggen til dette korrupte og nedbrytende systemet, og håper det dukker opp en seriøs og visjonær politiker som tar tak i dette, skriver han i manifestet. Ramos har skrevet åtte bøker bak murene, og har alltid vært svært kritisk til det brasilianske fengselsvesenet.

- Tiden er inne for at en intellektuell som jeg gjør opprør mot fengselsvesenet, som bare bidrar til å forme monstre og som ikke klarer å integrere noen tilbake i samfunnet, sa han på pressekonferansen, via høytalerfunksjonen på mobiltelefonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Ramos har Valparaíso-fengselet langt flere fanger enn det har kapasitet til, og dette er vanlig praksis. Ramos peker også på elendige sanitærforhold og fraværet av legetilsyn for de innsatte.

- Dette er den eneste måten å få myndighetenes oppmerksomhet på. Dette fengselet er et helvete, og jeg vil heller returnere til lukket soning enn til Valparaíso, der 1400 fanger soner uten grunnleggende sanitærforhold og uten mulighet til å jobbe. Jeg er ikke redd for å bli pågrepet. Jeg vil bare jobbe. Alt i livet har sin pris, skriver Ramos, ifølge brasilianske medier.

Ikke første gang

Ramos har hele 12 ganger tidligere rømt fra fengsler der han har sonet. Det brasilianske nyhetsbyrået video.globo betegner Hosmany Ramos som «en lovløs kjendisforbryter som nå har unnsluppet myndighetenes jernklo på mystisk vis»:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vil til Norge

I 1996 kom han heller ikke tilbake fra en permisjon han hadde fått invilget for å besøke sine foreldre. Den gangen ble han pågrepet etter 45 dager, og den gangen sa han at han ville reise til Nord-Irland for å få opplæring i å bruke sprengstoff av IRA.

Denne gangen sier han altså at han ønsker å reise til Norge for å fortsette sin forfattervirksomhet. Ifølge pressetalsmannen ønsker Hosmany nå å skrive selvbiografi. Ramos har også uttalt at han ønsker å bosette seg i et fattig land der han kan jobbe som lege. For et par dager siden snakket han igjen med brasilianske journalister via mobiltelefonen til en venn. Han befinner seg fortsatt i Brasil, og sier han har en internasjonal organisasjon i ryggen, som skal bistå ham i å ta seg ut av landet, ifølge
avisen Estado de São Paulo.

Ramos fikk innvilget søknaden om åpen soning i august i fjor, og overført til Valparaíso-fengselet, der de innsatte får reise ut av fengselet for å jobbe på dagtid. Ramos søknad om å få forfattervirksomheten godkjent som jobb, ble avvist, og Ramos har derfor ikke fått forlate fengselet

Dersom Ramos blir pågrepet, vil han miste retten til åpen soning, bekrefter kilder i fengselsadministrasjonen i delstaten São Paulo (SAP). SAP forsikrer at anklagene som Ramos fremmer, vil bli undersøkt, men hevder at sanitærforholdene fyller kravene og at det fram til 2010 skal bygges 45 nye enheter med 36.000 soningsplasser i delstaten São Paulo.

Talspersoner i São Paulo-politiet sier til ABC Nyheter at det nå er
politiets oppgave å pågripe Hosmany Ramos.

- São Paulo-politiet er svært kompetent og i 2007 ble 103.000 personer pågrepet.