Skatt ved gevinst i utlandet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gevinst ved salg av fast eiendom i utlandet er i utgangspunktet skattepliktig til Norge etter de norske skattereglene. Tap ved salg er bare fradragberettiget hvis gevinsten ville vært skattepliktig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fast eiendom i utlandet er for eksempel egen bolig og fritidseiendom, også timeshare-leiligheter kan være fast eiendom.

Skatteavtalene med andre land regulerer blant annet hvilket land du skal betale skatt av inntekt som er opptjent i utlandet. Disse reglene gjelder også for gevinst ved salg av fast eiendom.

Ved salg av fast eiendom i et land som Norge har skatteavtale med, skal gevinst ved salget vanligvis skattlegges i det landet der eiendommen ligger, og etter de reglene som gjelder der.

Skatteavtalene inneholder også regler om hvordan man unngår at inntekten blir skattlagt i begge land. Noen skatteavtaler bestemmer at salgsgevinsten skal skattlegges både i Norge og i det landet den faste eiendommen ligger. Skatt som er betalt i utlandet, kan du da kreve å få trukket fra i den norske skatten på gevinsten. Dette gjelder blant annet når eiendommen ligger i Danmark, Finland, Frankrike, Spania eller Sverige. Det samme gjelder når det ikke er inngått skatteavtale med det aktuelle landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du krever å få fradrag i norsk skatt for skatt betalt i utlandet, må du fylle ut skjemaet «Fradrag i norsk skatt for skatt betalt i utlandet (kreditfradrag) for lønnsmottagere, pensjonister og personlig næringsdrivende» (RF-1147). Dette skal legges ved selvangivelsen. Du må også dokumentere hvor mye skatt du har betalt i utlandet av gevinsten.

Andre skatteavtaler bestemmer at gevinsten ved salg av fast eiendom i det andre landet ikke skal skattlegges i Norge. Det gjelder blant annet når eiendommen ligger i Portugal eller Tyskland.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.