Takst

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes flere typer takter du kan ta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du må sannsynligvis dokumentere verdien og tilstanden på boligen din før eller senere. Det kan for eksempel være når du selger boligen, når du skal ta opp nytt lån, når den skal overføres i arv, eller når det har vært en skade som forsikringsselskapet skal dekke.

Det mest vanlige er salg. Det har til i dag vært vanligst å bruke verditakst ved salg, men det er ikke å anbefale. En boligselger er pålagt forholdsvis store krav for å dokumentere boligens tilstand. (Se Når det er feil på boligen du kjøper.) Du kan bli stilt til ansvar for ting du burde visst om, selv om du faktisk ikke kjente til feilene da du solgte boligen. I slike tilfeller er en boligsalgsrapport mye bedre.

Verditakst

Verditakst er en verdivurdering av eiendommen. Dette er den dokumentasjonen som brukes oftest på boligvisninger. Og den dårligste. For taksten sier bare noe om hvordan boligen er på overflaten. I taksten skriver takstmannen bare det han ser når han vandrer rundt i huset, og ser at det er fliser på badet, tapet i stuen og kjøkkeninnredning på kjøkkenet. Taksten sier lite om bygningens tekniske tilstand, noe som er en ulempe for kjøper som kan bli lurt på visning. Takstdokumentene er forskjellige fra takstmannsorganisasjon til takstmannsorganisasjon, noe som gjør det vanskelig å sammenligne takstene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Taksten er grei hvis du skal refinansiere låne ditt, skal låne opp mer penger med boligen som panteobjekt, eller trenger en verdifastsettelse til et arveoppgjør. En takst koster ca 1.200-2.500 kroner avhengig av takstmannen, og hvor stort arbeid det er med å utarbeide den.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligsalgsrapport

Dette er som navnet tilsier en rapport som er spesiallaget for en salgssituasjonen. Boligsalgsrapporten er et standarddokument som er likt mellom de ulike takstmannsorganisasjonene. Dette gjør det enklere for deg som kjøper å vurdere ulike hus opp mot hverandre.

Det er standardisert hvilke momenter som skal være med i rapporten. I tillegg har boligsalgsrapporten en levetidsbeskrivelse som sier noe om hvor lang levetid en bygningsdel generelt har, og hvor lang tid det kan forventes at bygningsdelen holder i dette spesielle tilfellet. Rapporten kan i tillegg leveres med verdivurdering og arealberegning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det koster normalt fra 3.000 til 6.000 kroner å få utarbeidet en boligsalgsrapport. Men da er du som boligselger mye bedre sikret i forhold til en vanlig takst.

Tilstandsrapport

En tilstandsrapport er en langt mer detaljert undersøkelse der takstmannen går boligen skikkelig etter i sømmene. Blant annet leter han etter fukt med måleapparater, og vil også borre hvis han må det for å få målt fukt inne i treverket. Han krabber rundt på taket for å sjekke om takdekke er godt nok, og han går over den utvendige panelen. Han sjekker sluk på bad, kontrollerer at det er fall nok i gulvet ned mot sluket og leter etter mulige vannskader bak fliser og så videre. Kort sagt, dette er en grundig undersøkelse om helsetilstanden til din bolig. I tillegg får du verditakst og lånetakster på vanlig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er bare i spesielle tilfeller at du trenger en full tilstandsrapport når du selger huset. Det vil oftest være når takstmannen aner at det er noe galt med bygningskonstruksjonen, som han ikke klarer å finne ut ved befaring for vanlig takst eller boligsalgsrapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I andre tilfeller brukes tilstandsrapport mest i forsikringsoppgjør, for eksempel i eierforsikringssaker når badet lekker. Da vil takstmannen bare gå gjennom badet og skadene som er forårsaket, og bryr seg lite om resten av huset.

En tilstandsrapport koster fra 4.000 kroner og oppover, alt etter hvor stort omfang rapporten skal ha.

Disse gir deg takst eller tilstandsrapport

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.