Eierskifteforsikring

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eierskifteforsikring dekker helt eller delvis ansvaret som selgeren har overfor kjøperen etter avhendingsloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selgers ansvar etter avhendingsloven er høyt, fordi han er ansvarlig for skjulte feil han ikke kjenner til. For å gardere seg mot ansvar for slike feil, kan selgere tegne en eierskifteforsikring for å beskytte seg for krav fra kjøperen.

Forsikringen dekker helt eller delvis ansvaret som selgeren har overfor kjøperen etter avhendingsloven. Forsikringsselskapet tar klagebehandlingen for selgeren, og utbetaler eventuell erstatning direkte til kjøperen.

Selgere bør tegne eierskifteforsikring

Skal du selge en bolig, bør du tegne eierskifteforsikring. Da får du først og fremst en kranglefantgaranti. Mange boligkjøpere krangler på småting. Nå slipper du å forholde deg til klagene, du kan bare henvise til selskapet.

En pris på tre-fire promille av kjøpesummen er derfor etter vår mening en god investering. Forsikring er selvsagt også nyttig hvis det viser seg at feilen gir utbetaling. Da betaler forsikringsselskapet ut pengene. Utbetalinger kan gå opp i flere hundre tusen kroner, og det er godt å slippe når du nettopp har kjøpt ny bolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du tegner eierskifteforsikring skal du fylle ut et egenerklæringsskjema. Her må du passe på å fylle ut riktig. Kjenner du til vannlekkasjer på taket må du svare «Ja». Svarer du «Nei», risikerer du ansvar for feilaktige opplysninger. Er du usikker, må du svare «Vet ikke».

Kjøpere skal ikke bry seg om eierskifteforsikring

Det står av og til i prospektet at selgeren har tegnet eierskifteforsikring. For kjøperen er det helt uinteressant om selgeren har tegnet eierskifteforsikring. En forsikring betyr ikke at boligen er feilfri, det betyr heller ikke at du har større rettigheter enn om selgeren hadde stått på egne ben. Selgeren og eierskifteforsikringsselskapet har det samme ansvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den eneste forskjellen er at hvis problemer oppstår, så møter man en profesjonell part i andre enden. Men det gir sjelden noe lettere saksgang. Mange føler at det er vanskelig å få noe ut av eierskifteforsikringsselskapene, og at de ikke blir hørt når de tar kontakt. Her er seks råd på veien for å komme igjennom hos selskapene:

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Meld fra med én gang: Du må si fra til eierskifteforsikringsselskapet med en gang du finner feilen. Du kan miste erstatningen hvis du reklamerer for sent. Ta kontakt med eiendomsmegleren du kjøpte boligen av. Han har et skademeldingsskjema.
  • Vær kynisk: Vær forberedt på at eierskifteforsikringsselskapet overlater saken din til erfarne advokater som kan virke nedlatne. Ikke la deg psyke ut! Vær kynisk du også! Argumenter med fakta, jus og bilder, ikke følelser, spydigheter eller sarkasmer.
  • Skaff advokat: Forsikringsselskapet gir deg neppe medhold etter første klagebrev. Da bør du vurdere å bruke hjelp for å nå frem. En advokat kan hjelpe deg til å tenke kynisk. Din advokat kan møte paragrafspråket til forsikringsselskapet. Men velg en advokat som har erfaring fra eierskiftesaker. Spør etter referanser. Advokatregningen vil koste deg noe, men du vil få dekket 80-100.000 på hjemforsikringen din. Kontakt ditt hjemforsikringsselskap med en gang for å få vite dekningsomfanget!
  • Få oversikt over skaden, er det flere? Når du oppdager en skade, for eksempel vannlekkasje fra badet eller vanninnsig gjennom grunnmuren, er det viktig at du raskt får oversikt over hele skaden. Med én feil følger det gjerne flere, og det gjør at du kan få høyere erstatning. Skaff deg en egen takstmann for å gå gjennom skadene og søke etter flere. Dette er også viktig for å fastsette kostnaden ved utbedringen. Fotografer alle skadene du finner.
  • Skaff dokumentasjon: Dokumentasjon er alfa og omega i eierforsikringssaker. Skadene på boligen din må kunne dokumenteres, og du må kunne bevise at de er vesentlige. Det er en fordel å bruke en takstmann for å få oversikt over skadene. Eierskifteforsikringsselskapet vil ofte sende sin egen takstmann, men han setter noen ganger en veldig lav takst. Da kan du med fordel kontakte din egen for å få en nøytral mening.


Ikke gi deg! Saken mot eierskifteforsikringsselskapet er ikke nødvendigvis over når du får første tilbud fra selskapet. Hvis du ikke er fornøyd med erstatningen, må du og advokaten din gå gjennom brevet og se nærmere på punktene som er behandlet. Har selskapet misforstått faktum, har de oversett noen av argumentene dine? Har de ikke lagt vekt på det domstolene har sagt? Har de undervurdert kostnadene ved en mangel? I gode saker kan det være at du må gå så langt som til rettssak. Det er ikke farlig i seg selv, men du må vurdere risikoen for tap. Taper du, dekker ikke hjemforsikringen din motstanderens saksomkostninger.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.