Mer om budgivningen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Megleren er selgernes mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Les mer om budgivning

Megleren er hyret inn av selgeren. Det er dermed meglerens oppgave å få mest mulig for boligen. Det sier seg selv at megleren i denne sammenhengen ikke er en nøytral part. Når det gjelder pris, er megler derfor på selgers side. Men når det gjelder tid, kan han være på kjøpers side. Har megleren nok å gjøre er det viktigere å få unna alle oppdragene for ås skaffe seg nye, enn å dra inn den siste tusenlappen i provisjon.

Meglerne vil ofte ringe rundt til dem som har tegnet seg som interessenter på visning, eller som har vært med i budrunden. Her må du holde deg kald. Hvis du har det høyeste budet, vil du få vite det. Men megler vil for eksempel si at selger synes det er litt lavt, og at du får boligen hvis du går opp litt til. Si nei! Inntil noen andre går over deg, står du stille. Dog er det i noen få tilfeller likevel riktig å la seg «presse» litt. Det kan hende at du får boligen ved å gå opp noen tusenlapper. Og det er her det er viktig å kjenne selgers psyke. Det kan være riktig å la seg presse opp litt, men dette må aldri bli mye og aldri over den maksimalprisen du selv har satt. Du skal heller ikke ta alle opplysninger megler gir om boligen, for god fisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som i alle andre yrkesgrupper er det noen som ikke er så dyktige. Informasjonen fra dem kan være svært mangelfull, og bare innrettet mot å få deg til å by. Husk at alle megleres jobb er å markedsføre boligen best mulig, det gjelder også de som gir deg all informasjon du trenger. Poenget er at du ikke skal la deg rive med for raskt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sett en grense for budet ditt på forhånd

På slutten av en budrunde er det alltid lett å kunne akseptere å bare gå opp litt til. I utgangspunkter må du være innstilt på å holde deg innenfor den grensen du har fastsatt på forhånd. Husk på at også de du byr sammen med kan tenke slik. Bare litt til kan derfor fort bli til mange tusen.

Sier megleren til deg at du får boligen hvis du øker budet litt over grensen din, skal det mye til at du sier ja. Du skal ikke øke budet ditt med mindre noen andre byr over deg. Er det en perfekt bolig for deg kan regelen fravikes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes mange boliger

Det er lett å tenke at denne boligen er en historisk sjanse. Hvis du ikke har altfor mange krav og spesielle ønsker vil nye akseptable boliger dukke opp på markedet ganske snart. Husk at du sannsynligvis skal eie bolig i lang tid. Se i stedet på det å tape en budkonkurranse som en måte å vinne erfaring med markedet på.

Hvilke forbehold kan du ta i budet

Er du i konkurranse med andre i budrunden, er det ikke lett å få tilslaget hvis du samtidig tar forbehold om et eller annet. For de fleste er det viktig å være 100 % sikker på at boligen er solgt. Selgeren kan også risikere at han må kjøre i gang med en ny runde med visning, og attpå til risikere å ikke få så høye bud som han hadde. Bud med forbehold blir dermed kanskje ikke en gang tatt med i betraktningen.

Sørg for å ha finansieringen i orden før du byr. Bud med forbehold om finansiering, taper i kampen mot et bud som er nesten like høyt som er uten forbehold. Men har du ikke ordnet finansiering må du selvsagt ta forbehold om dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tekniske forbehold kan du ta om du er i tvil om den tekniske standarden, men du risikerer at budet forkastes. Levér for eksempel budet ditt under forutsetning av at en fagmann skal undersøke boligens tekniske kvaliteter, og at budet avhenger av at fagmannen ikke finner alvorlige feil og mangler. Eller du kan skrive «Jeg viser til avhendingsloven, og legger dens normalordning til grunn for mitt bud». Hvis selger aksepterer budet, gjelder ikke «Selges som besiktiget»-vilkåret.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.