Budgivningen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva som er korrekt taktikk i en budrunde er ingen eksakt vitenskap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Les mer om budgivning

Det er mange faktorer som spiller inn når du skal gi bud. Blant annet er har selgerne helt forskjellig utgangspunkt. Hvor hett markedet er spiller også en stor rolle. Og ikke minst kommer det an på hvor mange budkonkurrenter du får. Nedenfor har vi samlet noen råd i denne forbindelse.

Finn prisnivået først

Sett deg skikkelig inn hva boligene har gått for. Dette må du gjøre i alle områdene du er interessert i. Du klarer aldri helt å vite hva en bolig går for på forhånd, men du kan ha en meget godt begrunnet oppfatning av hva den bør gå for.

Et godt utgangspunkt er hvilken kvadratmeterpris som er vanlig i området for den type bolig du ser på. Hvis du har vært i markedet en stund og lett etter bolig, bør du ta vare på all informasjon du har kommet over.

Les mer om boligpriser.

Å tape en budrunde gir glimrende erfaring foran neste. Du kan også ringe meglerne i området og spørre hva de mener er vanlige kvadratmeterpriser. Internett er også til god hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verditaksten trenger slett ikke å være den korrekte prisen. Erfaringsmessig setter takstmenn for lave verdivurderinger når markedet beveger seg oppover, og for høye når markedet beveger seg nedover. Megleren setter også prisantydninger på hva boligen skal gå for. Men noen meglere setter for lave prisantydninger av taktiske grunner for å få flest mulig på visning.

Meglere er ellers de som jobber tettest mot markedet og vet best hvilke priser som er realistiske. Prisantydningen vil derfor ofte være det nivået som selgeren er fornøyd med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er lettere å spå riktig pris på leiligheter og rekkehus enn på villaer. Det er mye større individuelle forskjeller på villaer. Villaer er ofte bygd helt ulikt, selv om størrelsen kanskje er ganske lik. Tomten kan også se helt annerledes ut. Men er villastrøket bygget med samme hustype, og med omtrent samme tomt blir det ikke vanskeligere å vurdere enn rekkehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir også omsatt flere leiligheter og rekkehus, dermed blir også erfaringsmaterialet større. To nabovillaer kan selges for helt ulik kvadratmeterpris, mens hver leilighet i et rekkehus eller i en blokk går oftest for temmelig like kvadratmeterpriser.

Uansett må du finne ut hva maksimal verdi bør være på boligen. Ofte er det to eller flere som går inn i budkamp, og da kan boligen fort bli alt for dyr. Så lenge du vet hva som er et godt kjøp, og hva som er et dårlig kjøp, er du godt rustet.

By aldri på mer enn én bolig av gangen

Du må aldri by på mer enn en bolig av gangen. Inntil tidsfristen går ut på et bud du har inne, kan du ikke by på flere. Et bud er juridisk bindene. Du kan risikere å måtte betale mellomlegget på det du betalte, og det nest høyeste budet, samt ekstra omkostninger selger har hatt.

Informasjon om selgeren

Det er viktig å få vite mest mulig om selger. Det aller beste hadde selvfølgelig vært å vite hva som er det laveste budet han vi godta, men det får du ikke vite i praksis. Men i blant får du vite noe som selgeren. Det kan være at du vet han er nødt til å selge fordi han har kjøpt en annen bolig. Hvis selgeren har arvet boligen har slike selgere en tendens til å godta et lavt bud raskere for å bli kvitt huset enklest mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen selgere er også opptatt av deg som person fordi de føler et ansvar for hvem som flytter inn i nabolaget. Selger kan dermed gi tilslaget til det nest høyeste budet hvis han liker denne personen best. Naboene kan meget vel være gode venner av selger, og da ønsker selger at det er hyggelige mennesker som overtar. Dette vil nok særlig gjelde i boliger der samarbeid mellom beboerne er viktig, for eksempel i to- og firemannsboliger.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.