Skal du bo der i kort tid?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du skal bo på et sted i kort tid er det mer aktuelt å leie. Det beste er å finne et leieobjekt som du bare kan flytte rett inn i uten at du må legge inn noen ekstra kostnader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Les mer om eie eller leie

Bør du eie eller leie?

Sammenligning av eie eller leie

KALKULATOR:
Bør du eie eller leie
Spørsmålet om det lønner seg å eie eller leie er som oftest et spørsmål om tid. Kalkulatoren regner ut lønnsomheten av å eie kontra leie.

Det er store kostnader ved å kjøpe og selge bolig. Som oftest vil ikke boligmarkedet stige så mye at det vil lønne seg å kjøpe på så kort tid. Totale kostnader ved kjøp og salg vil normalt ligge i området 4 % til 8 % av kjøpesum.

Når du kjøper er det gjerne også slik at du har en del du ønsker å handle inn til boligen, det øker også kostnaden. Risikoen er også større på kort sikt. Selv om markedet er stiger, er ikke det nødvendigvis slik at du får igjen det samme for boligen etter bare ett år.

Bør førstegangsetablereren leie?

I etableringsfasen kan den økonomiske situasjonen være usikker. Denne usikkerheten kan bli større ved kjøp fordi du da påtar deg låneforpliktelser som ofte er høye. Spesielt gjelder dette hvis boligen må fullfinansieres.

For mange er det også slik at de ikke får lån, fordi de har fått en eller flere betalingsanmerkninger. Da er de tvunget til å vente til anmerkningene har gått ut av registeret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis dere er to som skal flytte sammen bør dere være sikker på at forholdet skal vare. Det er dyrt å kjøpe felles bolig, for så å selge den kort tid etter et samlivsbrudd. Når to kjøper sammen er gjerne kjøpesummen høyere enn hva hver av dem kunne klart alene. Da har de ikke noe annet valg enn å selge ved brudd. Å leie i starten kan dermed være lurere.

Hvis du bor billig

I en del tilfeller betaler man ikke full pris for et leieforhold. Dette kan for eksempel være leieforhold innen familien. Da kan det hende at du ikke kan forvente at det lønner seg å kjøpe bolig. Hvis det du sparer på å leie billig overstiger det du kan forvente i verdistigning, lønner det seg å fortsette å leie billig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sett at du bare betaler 2.000 kroner i måneden, men markedsverdien er 7.000 kroner i måneden. Da sparer du 60.000 kroner i året. Hvis vi regner med at du har en netto verdistigning på 3 % i året, måtte du kjøpt en bolig til to millioner for å få samme verdistigning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regn selv med «Eie eller leie»-kalkulatoren.

Et leieobjekt som har en markedsleie på 7.000 kroner måneden har normalt en lavere markedsverdi enn to millioner. I dette eksemplet ville det derfor være mest sannsynlig at det lønte sg å leie videre. Men hvis boligmarkedet hadde steget med 10 % årlig i to år ville det selvfølgelig (sett i ettertid) ha lønt seg å kjøpe.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.