Forbannet på palestinske demonstranter

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pGazas støttekomité er forbannet over opptøyene og hærverket i Oslo torsdag kveld, og retter spesielt fingeren mot unge palestinere som bidro til å gjøre kvelden utrivelig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet måtte ta i bruk tåregass for å spre pøblene som ikke tålte at Israel-vennene holdt en fredelig markering foran Stortinget. Utover kvelden gikk pøbelstrekene over i ren vandalisme.

Butikkvinduer langs Karl Johans gate ble knust, ærverdige Grand Café måtte evakuere gjestene da vinduene ble knust av illsinte demonstranter, det ble fektet med kniver og slagvåpen, demonstrantene fyrte av nyttårsraketter mot politiet, benyttet brannbomber, kastet kaféstoler gjennom lufta, og satte fyr på søppel.

– Forstår oppførselen

Selv ikke julegrana på Universitetsplassen fikk fred. De hissige motdemonstrantene satte like så godt fyr på treet hvis funksjon har vært å glede byens borgere i alle aldre.

Blant motdemonstrantene som ikke valgte å ty til vold, var Mari Gjefsen (19). Hun kaller seg palestinavenn og nøyde seg med å rope skjellsord. Hun har imidlertid forståelse for at palestinske unge menn kastet all fornuft over bord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var et fåtall som ble voldelige. Det var stort sett palestinske gutter, og det kan vi alle forstå, sier Gjefsen til Dagbladet.

– Skjerp dere

Men ikke alle var enige. Nor Obeid (25) er selv palestiner og medlem i Gazas støttekomité. Hun reagerer på at mange av ungdommene som sto bak voldsutøvelsen i Oslo sentrum, er palestinere under 18 år.

– Foreldrene deres bør ta det kraftig opp med dem. Handlingene til barna deres går ut over alle som overholder regler i Norge, sier Obeid til Dagbladet.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun ber den palestinske ungdommen om å skjerpe seg, og har følgende budskap til foreldrene:

– De må fortelle dem at ungdommene må oppføre seg skikkelig i et demonstrasjonstog for å oppnå noe.

Obeid sier hun er opprørt over å se bilder fra opptøyene i Oslo, og betegner det som svært trist at demonstrasjonene gikk ut over politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De palestinske ungdommene som brukte vold setter Palestina og smerten på Gazastripen i skyggen av seg selv. Det er trist, sier Obeid.

Muslimer reddet Israel-venn

Trist ble kvelden for Sverre Martin Haug også. Han ble slått ned fordi han holdt et Israel-flagg under støttemarkeringen for Israel foran Stortinget. Haug fikk beina sparket under seg, og ble tildelt flere slag da han lå på bakken. Situasjonen så svært alvorlig ut før to unge muslimske menn grep inn og fikk reddet ham, skriver Dagbladet.

Oslo-politiet betegner gateslaget som det verste på 30 år.

– Vi har beslaglagt molotovcocktails, fyrverkeri, kniver og slagvåpen. Disse personene har liten respekt for ytringsfriheten. De bryr seg ikke filla om den virkelige konflikten på Gaza, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt.

Han betegner sammenstøtene som «ille ut ifra norske forhold».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til fredag var det rolig i hovedstaden. Operasjonsleder Kjetil Kroken kunne overfor NTB fastslå at oppryddingsarbeidet blir omfattende, og at vandalene har utført skadeverk for store verdier.

Til sammen seks personer ble skadd i gateslaget. Fem av dem var politifolk. Politiet tok hånd om totalt 31 mennesker. Tolv av dem er siktet for blant annet vold mot politiet eller legemsbeskadigelser. 19 andre ble innbrakt ut fra hensyn til ro og orden. (©NTB)