Tror utbrytergrupper stod bak

En israelsk brannmann betrakter skadene etter at en rakett skutt opp fra Libanon traff en bygning i byen Nahariya nord i Israel. Foto: Scanpix/AP.
En israelsk brannmann betrakter skadene etter at en rakett skutt opp fra Libanon traff en bygning i byen Nahariya nord i Israel. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHizbollahmilitsen i Libanon og Gaza-baserte Hamas nekter all skyld for rakettangrepene nord i Israel torsdag. Eksperter og analytikere tror radikale palestinske utbrytergrupper kan ha stått bak.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
BAKGRUNN
Les alt om Israel-Palestina-konflikten: Alle konflikters mor

Flere raketter ble torsdag skutt fra de nordlige delene av Libanon og inn i Israel. To kvinner kom til skade. Den israelske hæren besvarte ilden, mens den jødiske staten gikk inn i trettende dag av en massiv offensiv mot Hamas på Gazastripen, sør i Israel.

Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage tror ikke Hizbollahgeriljaen i Libanon, som i 2006 lå i krig med Israel, vil åpne en ny front i nord.

- Hizbollah er primært opptatt av situasjonen i Libanon, og ønsker ikke noen ny krig nå, sier Waage.

Hizbollah fortalte torsdag formiddag til den libanesiske regjeringen, der militsgruppen har en representant, at det ikke var dem som stod bak rakettangrepene torsdag, melder AFP. Israelske forskere tror likevel den iranskstøttede militsen hadde en finger med i spillet, gitt sin sterke innflytelse sør i Israel, melder NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Rakettene var så gamle at de sannsynligvis ikke tilhørte Hizbollah. Samtidig har militsen såpass stor innflytelse over det sørlige Libanon at den utvilsomt visste om dette rakettangrepet, sier den israelske analytikeren og kommentatoren Jonathan Spyer ved Senteret for interdisiplinære studier i Herzliya til nyhetsbyrået.

Radikale palestinske grupper

Waage mener Hizbollahs erklæring om uskyld virker sannsynlig.

- Sannsynligvis er det radikale palestinske utbrytergrupper som har skutt ut disse rakettene for å vise solidaritet med palestinerne på Gaza, sier Waage.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Sør-Libanon bor det hovedsakelig en sjiamuslimsk befolkning som støtter opp om Hizbollahmilitsen. Men i bor det i Libanon en rekke palestinske flyktninger i leire.

- Libanon huser en rekke ytterliggående palestinske grupper, som PFLP. Ofte er disse utbrytergrupper som opererer på egenhånd, uavhengig av både Hamas, Hizbollah, PLO og Fatah, sier Waage.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Noen av disse palestinske gruppene, som lever under kummerlige kår i leire, har latt seg inspirere av terroristisk virksomhet alá al-Qaida. De mener man kun kan frigjøre Palestina ved væpnet kamp og bruk av terror, sier hun.

- Ikke Hamas

Hizbollah-bevegelsen i Libanon er en velorganisert gruppe med representanter i landets regjering. Foto: Scanpix/AP.Hizbollah-bevegelsen i Libanon er en velorganisert gruppe med representanter i landets regjering. Foto: Scanpix/AP.

Også representanter for Hamas erklærte torsdag at de ikke står bak rakettangrepene.

- Vi kan ikke skylde på noen bestemt palestinsk fraksjon, og vi vet ikke hvem som skjøt opp rakettene, sier Hamas-talsmann Raafat Morra til AFP.

- Hamas utkjemper sine slag innad i Palestina. Det er vårt prinsipp ikke å bruke andre arabiske land som utgangspunkt for å bekjempe okkupasjonen. Dette er vår fastlagte politikk, sier Morra.

Israels naboland

Konflikten mellom Israel og palestinerne er kjennetegnet av at den stort sett har vært en lokal konflikt på de palestinske områdene og i Israel. Men i tillegg bor det en rekke palestinske grupper som flyktninger i nabolandene til Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Disse palestinerne reagerer selvsagt voldsomt på det som skjer og ønsker å bekjempe Israel, sier Waage.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men de palestinske flyktningene i Syria, Libanon og Jordan overvåkes strengt av myndighetene i disse landene. Disse landene ønsker ingen militær konfrontasjon med Israel som en følge av at noen av disse palestinske gruppene skal ta skjeen i egen hånd, sier forskeren.

Blodige kriger

FN-styrker patruljerer området der rakettene ble skutt opp mot Israel nær landsbyen Tayr Harfa sør i Libanon. Foto: Scanpix/AFP.FN-styrker patruljerer området der rakettene ble skutt opp mot Israel nær landsbyen Tayr Harfa sør i Libanon. Foto: Scanpix/AFP.

- Tidligere, på 1960- og 70-tallet var radikale palestinere som driver angrep på Israel et stort problem for alle disse landene. I 1970 kastet daværende kong Hussein militante palestinere og en rekke palestinske flyktninger ut av Jordan og fordrev dem til Libanon i et blodig opprør. Mange tusen ble drept og de som overlevde ble tvunget ut av Jordan til Libanon, sier Waage.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nærværet til de palestinske flyktningene og ulike palestinske grupper i Libanon var også en sterkt medvirkende årsak til borgerkrigen som varte fra 1975 til 1990, med 100.000 drepte.

- Det finnes fint lite solidaritet med palestinerne blant myndighetene i de omliggende arabiske landene. Alle disse landene, og Hamas’ politiske motstandere i Fatah på Vestbredden, synes det her helt greit at Israel tar et oppgjør med islamistene i Hamas, sier Waage.

Hendelsene granskes

FN-styrken sør i Libanon gikk i alarmberedskap torsdag, etter at rakettene ble skutt mot Israel fra området, sier fransk militært personell til AFP.

To av rakettene ble skutt opp tidlig torsdag nær byen Shama. Disse ble umiddelbart oppdaget av Cobra-radarer UNIFILs franske kontingent har i området.

Israelske medier har sitert ikke-navngitte militære kilder som sier rakettene kan ha blitt skutt opp av palestinske grupper som hevn for krigen i Gaza.

Den libanesiske regjeringen erklærte torsdag at den ønsker en full granskning for å finne ut hvem som skjøt rakettene opp fra Sør-Libanon, sier en regjeringstalsmann til AFP.


Oppdatert med nye opplysninger fra NTB og AFP.