- Forelskelse er en tvangstanke

TVANGSTANKE: Når man er forelsket er man omtrent besatt av den andre personen. Dette er naturens måte å sikre at vi reformerer oss, mener forsker. (Illuastrasjonsfoto: Colourbox.com)
TVANGSTANKE: Når man er forelsket er man omtrent besatt av den andre personen. Dette er naturens måte å sikre at vi reformerer oss, mener forsker. (Illuastrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNår man er forelsket tenker man knapt på annet enn den man er forelsket i, og dette er naturens måte å sikre at vi blir sammen og får barn, mener forsker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

Tvangstanker (obsesjoner) er uønskete, påtrengende, gjentatte og uimotståelige tanker, følelser, ideer eller fornemmelser. De oppleves vanligvis som vonde, skremmende og/eller truende

  • Tvangshandlinger (kompulsjoner) er handlinger som en person føler seg tvunget til stadig å utføre, selv om han/hun er bevisst om at det egentlig ikke er nødvendig

  • Tvangshandlingene reduserer den følelse av ubehag/ angst som forskjellige situasjoner påfører personen (skitt ved vasketvang, f. eks.).

Serotonin er et stoff som har beroligende effekt på oss. Depresjon behandles blant annet med å gi hjernen mer tilgjengelig serotonin ved hjelp av såkalte lykkepiller.

Kortisol er også kjent som stresshormonet.

Forelskelse gjør at man blir ekstremt opptatt av en annen person.

Denne besettelsen har mye til felles med tvangslidelser, eller såkalt Obsessive Compulsive Disorder (OCD), skriver Videnskap.dk.

Donatella Marazzitis, professor i psykiatri og forsker ved Universitá di Pisa i Italia begynte å forske på denne mulige sammenhengen allerede i 1999, etter at hun i lang tid hadde behandlet personer med OCD.

Når man lider av OCD kan man ikke la være å utføre handlinger på bestemte måter, selv om man vet at det ikke gir mening. Tvangstankene kan for eksempel gå ut på å telle ting, gjøre ting i en spesiell rekkefølge eller at man vasker hendene veldig mange ganger.

Da Marrazziti undersøkte personer med tvangslidelser fant hun ut at deres nivå av stoffet serotonin var 40 prosent lavere enn hos personene i kontrollgruppen. Det samme lave nivået fant hun da hun undersøkte personer som selv hevdet å ha blitt forelsket i løpet av de siste seks månedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det lave nivået av det beroligende stoffet serotonin, gjør at vi holder fokus på den ene personen, mener forskeren.

Men det var også andre faktorer som skilte de nyforelskede fra normen, blant annet hadde de et langt høyere nivå av stresshormonet kortisol i blodet enn kontrollgruppen, som besto av single personer og personer som var i et forhold av eldre dato.

Lik sexlyst

Ifølge den italienske forskeren gir disse funnene god mening sett i lys av evolusjonen, fordi moderat stress hjelper både mennesker og dyr med å skape kontakt med andre, og sosial kontakt er den første forutsetningen for at man skal bli sammen slik at man kan få barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det forhøyede kortisolnivået kan også muligens forklare den mangelen på appetitt som mange forelskede opplever, fordi høye mengder av stoffet kan ha nettopp den effekten.

De forelskede mannlige deltagerne i studien hadde dessuten et langt lavere testosteron-nivå, som forbindes med aggresjon og sexlyst, enn kontrollgruppen. Kvinnene hadde derimot høyere nivå av testosteron enn sine uforelskede medsøstre, altså mer sexlyst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet er at partene i det forelskede paret har sexlyst på omtrent samme nivå.

- Gjennom ild og vann

- Det lave serotoninnivået sørger for at vi holder fokus på den ene personen. Vi vil gå gjennom ild og vann for våre utkårede. Og ofte er det ikke spesielt hensiktsmessig det vi gjør, hvis vi ser på det ut ifra et rasjonelt synspunkt, sier Marazziti til Videnskap.dk.

- Derfor mener jeg også at OCD og beslektede lidelser er bivirkninger av evolusjonen. Vi ble forelsket for at vi kunne holde sammen og oppfostre våre avkom sammen. Men på grunn av forskjellige utløsende faktorer kan dette evolusjonære trekket slå ut på andre områder enn kjærligheten, sier hun videre.