Vil stoppe WTO

Vil ha WTO-reform: Espen Barth Eide og alle de sosialdemokratiske partiene i EU besluttet det på sitt møte i Madrid nylig. Foto: Thomas Vermes
Vil ha WTO-reform: Espen Barth Eide og alle de sosialdemokratiske partiene i EU besluttet det på sitt møte i Madrid nylig. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStatssekretær Espen Barth Eide (Ap) mener WTO nå bør ta en pause i forhandlingene og forandre seg til beste for u-land. Han har EUs sosialdemokrater med seg. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiets statssekretær Espen Barth Eide går nå inn for en stopp i forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon WTO - for heller å omforme organisasjonens mandat og virkemåte.

Det slår han fast overfor ABC Nyheter, trass i at regjeringens offisielle politikk er å drive forhandlingene fram til et resultat snarest mulig - med dagens mandat for WTO. Til gjengjeld har Barth Eide den samlede sosialdemokratiske bevegelsen i EU, PES, bak seg.

- WTO må demokratiseres

- Globale institusjoner som WTO må demokratiseres og bringes mer i tråd med dagens maktforhold. Vesten er ikke lenger en så dominerende aktør, er begrunnelsen Barth Eide gir.

WTO har siden 2001 forgjeves forsøkt å komme fram til en ny, omfattende avtale om liberalisering av verdenshandelen, den såkalte Doha-runden. Denne måneden forsøkte WTOs generalsekretær Pascal Lamy å tromme sammen nok et ministermøte for å vedta rammene for en slik avtale. Men forsøket mislyktes fordi medlemslandenes ulike interesser fortsatt er uforenelige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruke stillstand til å endre

- Nå er det stillstand i forhandlingene. Bør man benytte anledningen til å gjøre som PES ønsker, sette seg ned og forandre mandat og virkemåte før forhandlingene gjenopptas?

- Det syns jeg er en logisk implikasjon. Når man har en politikk for forandring, så bør man jo bruke anledningen nå, svarer Barth Eide, som i sin post i Forsvarsdepartementet er mer profilert på Afghanistan-politikk og jagerfly-kjøp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva med regjeringen?

- Mener også Arbeiderpartiet dette?

- Man er jo generelt støttende til dette.

- Hvordan rimer dette standpunktet med at regjeringen varmt har gått inn for en raskest mulig avtale i Doha-runden – etter det nåværende mandatet med de svakhetene WTO har?

- Sånne reformer er langsiktig arbeid. Vi er jo for reformer i FN, men vi venter ikke med å arbeide med FN til reformen er gjennomført, svarer Barth Eide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har EU-partiene bak seg

I Europa er ikke Espen Barth Eide alene om sitt syn på reform av WTO. Alle de sosialdemokratiske partiene i EU krever det samme. I det stille har den norske politikeren vært sentral i å utforme en felles politisk plattform for EUs sosialdemokratiske partier, PES. Ett av programpostene Barth Eide og PES banket fast på rådsmøtet i PES nylig, er at det trengs en reform av Verdens handelsorganisasjon, WTO.

Punkt 56 i PES-manifestet støtter en revisjon av beslutningsprosessen, mandatet og virkemåten til WTO, Verdensbanken og IMF.

Tar hensyn til nye makter

- Hva mener PES trengs av endringer i WTO?

- PES mener globale institusjoner må demokratiseres og bringes mer i tråd med dagens maktforhold. Vesten er ikke lenger så dominerende aktør. I WTO gjelder dette særlig balansen mellom framvoksende u-land, og de utviklede land. Hvis ikke de nye, reelle maktforholdene får et institusjonelt uttrykk, vil institusjonene forvitre, sier Barth Eide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I WTO har framvoksende u-land som India, Kina og Brasil allerede tatt sete i den lille kretsen av stormakter som har ført de reelle forhandlingene, sammen med EU, USA, Australia, Canada og til dels Japan. Derimot var Afrika som eneste kontinent overhodet ikke representert i femlands-gruppa som i realiteten legger mye av løpet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva med fattige u-land?

- Mener du man bare bør utforme WTO ut fra makt? Eller bør en demokratireform også gi de fattigste u-landene sterkere innflytelse i WTO?

- Det er to hensyn å ta: Å ta til følge endrede maktforhold i verden, og behovet for en allmenn demokratisering. Enten du er fattig eller rik, er du påvirket av den globale handelen. Land bør ha innflytelse i WTO selv om de ikke er store handelsmakter, og en erkjennelse av at noen faktisk har fått mer makt, sier Barth Eide.

Nordmannen sitter i styret for PES, som i mange måneder fram til PES-rådet behandlet utallige innspill til manifestet. Forut for dette var Espen Barth Eide en av sju forfattere av et internasjonalt PES-dokument som la mye av grunnlaget for de internasjonale spørsmålene i det endelige PES-manifestet.

Les om WTOs Doha-forhandlingsrunde på Utenriksdepartementets hjemmeside.