- Jeg har ingen arvtager

IKEA-sjef Ingvar Kamprad ser fortsatt ikke for seg hvem som skal ta konsernet i framtida. Foto: Scanpix.
IKEA-sjef Ingvar Kamprad ser fortsatt ikke for seg hvem som skal ta konsernet i framtida. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIfølge IKEA-gründer Ingvar Kamprad (82) er det fortsatt ingen som peker seg ut til å ta over etter ham. Kamprad synes dessuten at IKEA er blitt altfor byråkratisk.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
IKEA

IKEA ble stiftet av Ingvar Kamprad i 1943 da han var 17 år gammel. Navnet er en forkortelse av Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd.

Til å begynne med solgte IKEA penner, lommebøker, rammer, klokker og smykker - praktisk talt alt som Kamprad følte det var behov for, og som han kunne selge til redusert pris.

Det første møbelet ble introdusert i produktporteføljen i 1947, og ui 1955 begynte selskapet å designe sine egne møbler.

I dag er det 259 IKEA-butikker i 24 land. Ytterligere 20 nye varehus er planlagt bygget neste år.

Ingvar Kamprads foretak er i dag inndelt i frittstående konsern: IKEA Group, Interika Group og Ikano.

I IKEA-gruppen er det totalt 127.800 ansatte. Omsetningen i 2007/2008 var på 21,2 milliarder euro.

Ingvar Kamprad er gift med Margaretha (68) og har sønnene Peter (44), Jonas (42) og Mathias (40). Han har også adoptivdatteren Annika (50).

(Kilde: Wikipedia og Sydsvenskan)

I et stort intervju med avisen Sydsvenskan forteller Ingvar Kamprad om hvordan han ser på IKEA i dag - 65 år etter at han begynte på det som skulle bli et verdensomspennende konsern med møbelbutikker i 24 land.

I dag hilser han - som vanlig - personlig på de 1450 ansatte ved sentrallageret i Älmhult.

Byråkratisk

- Jeg synes at vi har blitt for tunge i sessen. Foran oss har vi noen intensive år som ikke handler så mye om å bygge nye varehus, men mer om å forbedre oss og bli dyktigere til å betjene kundene, og bli sparsomme og avbyråkratisere oss, sier Kamprad til Sydsvenskan.

Han mener at tross alt snakket om det enkle og IKEA, så har det likevel blitt et besværlig byråkrati i IKEA. Beslutningskraften har avtatt og det finnes for mange komiteer og spesialister som skal uttale seg - selv om man bare skal lansere en ny kaffekopp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordel

Kamprad ser lavkonjunkturen som en fordel når effektiviteten skal forbedres.

- Hver gang det blåser en motvind, og det har det gjort noen ganger, så tar alle et tak og retter opp dumheter i stedet for å jage nye etableringer, sier han.

Men heller ikke IKEA når sitt forventede inntektsbudsjett om dagen. Heller ikke Ingvar Kamprads foretak og stiftelser har unngått å tape penger på sine finansielle investeringer.

- Skal jeg tro de beløp som jeg nylig ble presentert for i Holland klarer vi oss forferdelig mye bedre enn index, men visst fan har også vi tapt store beløp, sier Kamprad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor omsetning

IKEA-hovedkvarteret ligger i Holland, og siste uke ble tallene for siste regnskapsår lagt fram De viser at omsetningen økte med sju prosent til 21,2 milliarder euro, noe som tilsvarer ca. 238 milliarder svenske kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor stor gevinst hele konsernet kommer ut med, vil ikke Kamprad si noe om. Men i en juletale han holdt i 2006, antydet en gevinst på over 25 milliarder svenske kroner det året.

Mye penger til tross - Kamprad er kjent for sin nøkternhet, og i møtet med avisen Sydsvenskan - som begynner på Kastrup - titter han interessert på et serveringssted, der de selger pølser.

- 73 danske kroner for en pølse med brød? Vi tar fem kroner. Men her er det en øl inkludert i prisen.

Dyr klipp

Han er ny-klippet og forteller at kveldsbesøket hos en frisør i Amsterdam ble unødvendig dyrt.

- Jeg måtte betale 22 euro. Vanligvis pleier jeg å passe på å klippe meg når jeg er i et utviklingsland. Sist var i Vietnam.

Det sier mannen som av tidsskriftet Forbes rangeres som verdens syvende rikeste person. I mai i år ble hans formue satt til 31 milliarder dollar. Selv mener han tallet er feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(artikkelen fortsetter under bildet)

IKEA finner du nå i 24 land. Her fra utsalget i Brooklyn i New York, som ble åpnet i juni i år. Foto: Scanpix.IKEA finner du nå i 24 land. Her fra utsalget i Brooklyn i New York, som ble åpnet i juni i år. Foto: Scanpix.

- Mange mennesker tror jeg er så jævlig rik. Jeg har så jeg klarer meg, så jeg klager ikke. Men IKEA eies av en stiftelse. Og ingen kan påstå at jeg bor eksklusivt i Lausanne. Vi bor i et område med middelklassehus. Vår villa er på ca. 250 kvadratmeter, 40-50 kvadratmeter av dette igjen er mitt kontor, forteller Kamprad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen bra etterfølger

Sydsvenskan beskriver Kamprad som en meget sprek 82-åring. Likevel har spekulasjonene om hvem som skal ta over IKEA etter ham, tiltatt i styrke.

- Jeg er bare senior advisor, sier han og markerer at det er konsernsjef Anders Dahlvig og styreformann Göran Grosskopf som har den formelle makten.

- Jeg har begynt å trappe ned, men jeg har fortsatt ingen bra etterfølger, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han avviser at eldstesønnen Peter, eller den yngste Mathias, er utsett som kronprins og blivende konsernsjef i IKEA. Han benekter også vennen - og den tidligere Tele2-sjefen - Lars-Johan Jarnheimer er aktuell som ny IKEA-sjef.

- Han er en fin «kille», men han har ingen stor erfaring med IKEA. Han jobbet her i et par år som dekoratør for 25-30 år siden, men jeg kan aldri tenke meg å ta inn noen som sjef, som ikke har jobbet på IKEA i minst 10 år, sier Kamprad til Sydsvenskan. Han har likevel latt Jarnheimer bli styreformann i IKEAS moderselskap Ingka Holding.

Full frihet

Kamprad sier han har gitt sine tre sønner full frihet til å bestemme seg for hvordan IKEA skal ledes i framtiden.

- Eldstemann Peter er dyktig til administrere finansielle greier og er med i komiteer og har styreverv. Den mellomste, Jonas, er den eneste som har spesialistutdanning fra kunsthøyskolen i Lausanne og han har nå et sortimentsansvar i IKEA. Den yngste, Mathias, har vinglet litt fram og tilbake. Han har vært landsjef i Danmark, og etter det tok han på seg masse styreverv, men ville nå ha en pause, forteller Kamprad om sine tre sønner, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når jeg spør om det er noen av dem som vil ta på seg hovedansvaret for IKEA, så er svaret nei. I hvert fall nå, sier Kamprad til Sydsvenskan, og legger til at hvis det er noe han angrer på, så er det at han ikke brukte mer tid på ungene når de var små.

- Men jeg forsøkte å være hjemme i helgene, særlig når vi bodde i Danmark, forteller IKEA-gründeren.