Fugleskittlandet NauruOpplevde tidenes kollaps

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDa landet Nauru gikk tom for fosfat, opplevde innbyggerne tidenes kollaps. Se andre del av videodokumentaren fra Nauru over.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Første episode av Nauru-dokumentaren.
Tredje episode av Nauru-dokumentaren.

Etter at stillehavsnasjonen Nauru ble selvstendig i 1968, ble landet drevet mer som en bedrift enn et land. Regjeringen forvaltet nauruanernes private penger, slik at innbyggerne skulle slippe å bekymre seg over morgendagen.

Taktikken slo feil.

Innbyggerne ble late, tykke og tiltaksløse. Mens dårlig rådgivning og korrupte ledere førte til at Naurus økonomi gikk på en kjempesmell.

Pengene Nauru tjente på eksporten av fosfat ble brukt på de mest bisarre ting.

Blant annet spyttet Naurus regjering flere millioner inn i en musikal i West End om Leonardo da Vincis erotiske liv. Musikalen er beskrevet som en av de dårligste som har vært satt opp og ble tatt av plakaten etter få dager. Pengene fikk Nauru aldri igjen.

I tillegg førte korrupsjon og inkompetanse for at landets imponerende portefølje med eiendommer og skyskrapere over hele verden måtte selges for å dekke landets stigende gjeld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For et tiår siden prøvde Nauru å redde økonomien ved å fungere som et hvitvaskingsverktøy for den russiske mafia. Hundrevis av russiske banker ble registrert i landet, men de store pengene uteble. Det samme gjorde den glamorøse turismen som ofte går hånd i hånd med lave skatter i Stillehavet.

I møtet med den vestlige verden har Nauru mistet mye av sin opprinnelige kultur. Men én tradisjon har de likevel valgt å beholde: "Pwaba". Den er til gjengjeld så sær at den nesten ikke er til å tro ...

Se andre del av dokumentaren fra verdens merkeligste land over.

Mer om Nauru her.

Tips, spørsmål eller tilbakemeldinger knyttet til dokumentaren eller Nauru? Send mail til sverre@abcnyheter.no.