Intelligent om skyld

Hvem er undertrykkeren? Hvem skal bære skammen?
Hvem er undertrykkeren? Hvem skal bære skammen?
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p«Vanære» er en usedvanlig vellykket filmatisering av en bok.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vanære» er filmatiseringen av J.M. Coetzees bok ved samme navn. Det er en tynn liten lefse av en roman som regnes som en av samtidslitteraturens store klassikere. Forfatter Coetzee fikk Bookerprisen for boka i 1999, og fire år senere ble han tildelt Nobelprisen i litteratur. Nå er «Vanære» verken vanskelig eller tung å lese, men om du skulle være en tilhenger av å se filmatiseringen istedenfor å lese boka fungerer det ganske bra i dette tilfellet. Men for all del les gjerne boka.

Glimrende Malkovich

John Malkovich spiller David Lurie, en universitetsprofessor i litteratur bosatt i Sør-Afrika. Særlig sympatisk er han ikke, og Malkovich er som vanlig glimrende som usympatisk, lett arrogant middelaldrende mann. Et menneske er han likevel, og etter at hans favoritt-prostituerte dropper ham, forelsker David seg i en vakker ung elev. Jeg skal ikke si mer av handlingen enn at David bestemmer seg til å flytte ut til datteren som driver en gård ute på landet og det er her han møter seg selv i døra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Malkovich er som vanlig glimrende som usympatisk, lett arrogant middelaldrende mann.

Den hvite skam

«Vanære» var en av de første bøkene som kom etter apartheid som maktet å stille relevante kritiske spørsmål til det nye samfunnet. Hvordan skal du som hvit bære historiens skam? Hvor mye må du tåle? Er det nye samfunnet bedre, eller er det bare et spørsmål om hvem som undertrykker hvem?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som er bra med «Vanære» er at den mestrer å fortelle en genuin og god historie samtidig som den er en forutsetning for å ta opp større og bredere problemstillinger.

Filmingen er sober, og det er også skuespillet. Fortellingen er enkel men rommer komplekse problemstillinger. John Malkovich går inn i rollen på en fremragende måte uten en falsk note. Han er David, du tror på ham. Tankene han har i boka står å lese i ansiktet og bevegelsene hans. Det er fantastisk skuespill.

«Vanære» er en sterk og tankevekkende film som har tatt bokens kjerne og gjort det til god film.

Les anmeldelser av flere julefilmer her.