Tips-guide

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor mye og hvem du skal tipse er helt forskjellig avhengig av hvor du er i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan risikere at kelneren blir grovt fornærmet hvis han ikke får tips. Men du kan faktisk også risikere at han blir fornærmet hvis han får det.

Det lønner seg derfor å sette seg inn i landets skikker på denne fronten. De fleste ønsker å holde seg innenfor den normale høflighetsnormen, og da må man vite hva som anses som høflig.

Hvor mye du skal tipse på en restaurant er gjerne i et område, for eksempel fra 5-10 %. Generelt bør man da legges seg på et minimum høflighetsnivå hvis besøket har vært helt ordinært. Gi mer etter hvor fornøyd du er. Å gi det samme i tips til alle er ikke riktig. Hvis du vet du skal besøke den samme restauranten igjen er det ofte smart å være mer rundhåndet med tipsen spesielt første gangen. På steder som ikke er altfor store vil de huske deg igjen, og du får garantert bedre service enn gnierne på nabobordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke bare på restaurant du skal eventuelt tipse. Det kan være aktuelt i taxien, til pikkoloen (på hoteller som har slikt) og til værelsespiken på hotellet.

Service er ikke inkludert overalt

I mange av landene er det ikke lagt inn service inn i regningen på restaurant som i Norge. Lønnen til en kelner kan være svært lav, slik at de faktisk er avhengig av å få tips. I USA for eksempel kan en kelner ha en fast timelønn ned mot tre dollar. Her er det lagt opp til at gjestene tipser. Å være prinsippelt mot tipsing hjelper kelneren svært lite i dette tilfellet.

På restaurant er det bedre å gi tipsen som cash i stedet for å gi det over kredittkortet. Gir du tipsen til kelneren er du sikker på at dette går direkte til han.

Nedenfor har vi satt opp en tabell over hvor mye du bør tipse til restauranten, taxien, pikkoloen, og stuepiken. Dette er ikke noe eksakte regler, men viser omtrent hvilket nivå du skal legge deg på.

LandGenereltRestaurantTaxiStuepikePikkolo
Argentina10 %Rund opp.1 dollar for servicen.
AustraliaI Australia er det ingen tipskultur. Service er inkludert i prisene.Tips bare hvis du er ekstra godt fornøyd med større måltider på finere restauranter.Rund opp til nærmeste dollar.Ikke nødvendig.75 cent til 1 dollar per kolli.
BelgiaServiceavgift på 16 % er lagt til. Det holder å runde av opp til nærmeste runde tall. Du kan legge på noen få euro ekstra, opp til 10 % hvis du er meget godt fornøyd.Rund opp.Ikke nødvendig.1 euro per kolli.
BrasilPå de fleste restauranter er det inkludert 10 %. Det er egentlig ikke nødvendig å gi mer. Gi 10 % hvis det ikke er inkludert.Rund opp.Ikke nødvendig.1 real per kolli.
Bulgaria10 %Rund opp.Ikke nødvendig.0,5 euro per kolli.
CanadaHar samme tipskultur som USA. Altså at tips forventes.15-20 %. Noen ganger kan service være inkludert i regningen.10 %1-5 dollar avhengig av størrelsen på rommet, romstandard og lengde.1 kanadisk dollar per kolli.
CubaDet er ikke lov å bruke dollar, euro går bra. Folk tjener svært lite i serviceyrkene slik at tipsinntekter er viktige.15-20 %. Hvis det er inkludert 10 % service, gir du 5-10 % ekstra.Rund opp til helt tall.0,5-1 CUC$ per kolli.
DanmarkService er inkludert i prisene.Tips 5-10 % hvis du er godt fornøyd.Rund opp til nærmeste tier.Ikke nødvendig.Tipses bare ved spesielle anledninger.
EgyptHer forventes det at du betaler for absolutt alt av tjenester. Folk i serviceyrker har nærmest null i fastlønn.10-15 %.Du avtaler pris på forhånd.5 egyptiske pund per dag.5 egyptiske pund per kolli.
EnglandService er normalt inkludert. Gi 10 % hvis ikke.Fra runde opp til nærmeste pund til 10%1 euro per døgn.1 pund per kolli.
FinlandIkke nødvendig.Ikke nødvendig.Ikke nødvendig.Ikke nødvendig.1 euro per kolli.
FrankrikeServiceavgift på 15 % er lagt til. Legg på et par euro.Opp til 5-10 %.1,5 euro per dag.1 euro per kolli.
HellasNormalt er service inkludert .Hvis service ikke er inkludert legger du til 10-20 %. Ellers legger du på 5-10 %.Rund opp.1 uro per døgn.1 euro per kolli.
IndiaOpp til 10% hvis service ikke er inkludert. Høyest i de store byene.Rund opp.0,5 euro per dag.0,5 euro per service
IrlandHvis service er inkludert trenger du ikke legge på mye. Ellers 10-15 %.Rund opp.0,5 euro per kolli.
ItaliaTipspraksisen er forskjellig mellom sør og nord. I nord kan du risikere å fornærme noen ved å gi tips.I nord kan du runde opp til nærmeste euro. Fra Roma ogf sørover kan du legge til 5-10 %.Rund opp.1 euro per døgn.1 euro per kolli.
JapanIkke nødvendig. De kan bli fornærmet.Ikke nødvendig.Ikke nødvendig.Ikke nødvendig.
KinaIkke nødvendig.Ikke nødvendig.0,5 euro per dag.0,5 til 1 euro per service.
Kroatia5-10 %Avrund opp til nærmeste runde beløp.10 kuna50 til 100 kuna avhengig av lengde på opphold.
KyprosRund opp til nærmeste hele euro.Ikke nødvendig.
Luxembourg5-10 %Rund opp.0,5 euro per kolli.
MaltaHvis service er inkludert 5-10%. Hvis ikke 10-15 %.10 %
MarokkoPå finere restauranter 10-15 %. Ellers ikke mye.Rund opp.0,5 euro per kolli.
Mexico5-10%0,5 euro1 euro per døgn.1 euro per kolli.
NederlandService er alltid inkludert.Det forventes ikke noe særlig tips.Rund opp.1 euro per kolli.
New ZealandI New Zealand er det ingen tipskultur. Service er inkludert i prisene.Tipser bare hvis du er meget godt fornøyd.Ikke nødvendig.Ikke nødvendig.Ikke nødvendig.
Polen10 %Rund opp.0,5 euro per kolli.
PortugalHvis service er inkludert 5-10%. Hvis ikke 10-15 %.10 %0,5 euro per kolli.
Russland10-15 %Rund opp.0,5 euro per kolli.
Skottland10 -15 % hvis service ikke er inkludert.Rund opp.0,5 euro per kolli.
SpaniaAvhengig av servicenivå legger du igjen 5-15 %.Ikke nødvendig.1 euro per døgn.1 euro per kolli.
SveitsIkke nødvendig.Ikke nødvendig.1 franc per kolli.
SverigeService er alltid inkludert.Ikke nødvendig å gi, bare hvis god service.Rund opp til nærmeste tier.Ikke nødvendig.5 kroner per kolli
Sør-Afrika10 % hvis service ikke er inkludert.10 %0,5 euro for servicen.
ThailandI Thailand er det mer vanlig å prute enn å gi tips.Hvis service ikke er inkludert gir du 10 %, eller avrund opp til nærmeste 100 bath.Rund opp.Ikke nødvendig.Ikke nødvendig.
Tsjekkia5-10 %Avrund opp til nærmeste koruna.0,5 euro per dag.30 koruna
TunisiaBare litt, opp til 10 % på fine restauranter.
TyrkiaFra runde av oppover til 10 % avhengig av hvor fornøyd du er. Det tipses høyere på dyre restauranter.Rund av oppover.0,5 euro per bag.
TysklandTrenger egentlig ikke mer en 1 til 2 euro ekstra. Kan legge på 5-10 & hvis du er godt fornøyd.Rund opp til nærmeste euro.Legg på et par euro.1 euro per kolli.
Ungarn
USAI USA råder et en sterk tipskultur. Her forventes det å få tips overalt, siden fastlønnen er svært lav.15-20 %. Noen ganger kan service være inkludert i regningen.10-15 % pluss 1 dollar per kolli.1-5 dollar avhengig av størrelsen på rommet, romstandard og lengde.1 til 2 dollar per bag.
Østerrike5-10%Rund av oppover.1 euro per kolli.



Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.