Angrepillen blir tilgjengelig i butikken

I BUTIKKEN: Fra 1. januar må du ikke lengre på apoteket for å kjøpe angrepiller. (Foto: Colourbox.com)
I BUTIKKEN: Fra 1. januar må du ikke lengre på apoteket for å kjøpe angrepiller. (Foto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPå nyåret kan kvinner som har hatt ubeskyttet sex kjøpe angrepille i butikken. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens legemiddelverk (SVL) kom allerede i 2006 med forslag om at nødprevensjon skulle gjøres tilgjengelig utenfor apotek. Nå har helseminister Bjarne Håkon Hanssen bestemt seg for å godkjenne dette, melder Aftenposten.

Allerede fra 1. januar neste år kan kvinner med frykt for uønsket graviditet etter samleie, få kjøpt angrepillen i butikken eller på bensinstasjonen.

Men verken Legemiddelverket eller helseministeren ønsker å kommentere saken overfor Aftenposten nå, men i 2006 sa avdelingsoverlege Steinar Madsen i SLV at angrepillen er sikker og at det ikke er noen risiko tilknyttet feilbruk:

– Hensikten er å hindre uønskede svangerskap hos yngre kvinner. Da er tilgjengelighet et viktig moment. I Nord-Norge, hvor man har den høyeste frekvensen av aborter, har man færrest apotek, og det kan ofte være langt til nærmeste apotek. Derfor tror vi vårt forslag vil gi økt tilgjengelighet alle steder i landet, og at det kan få ned antall aborter i Nord-Norge, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Viktig med god informasjon

President i Legeforeningen, Torunn Janbu, er positivt innstilt til at angrepillen blir tilgjengelig i butikken:

– Det er viktig at nødprevensjon er lett tilgjengelig. Tidsperspektivet er et viktig element i dette, sier president Torunn Janbu i Legeforeningen, sier hun til Aftenposten, og understreker at dette forutsetter god informasjon i pakningene som selges.

Janbu har liten tror på at dette vil føre til at kvinner i større grad kommer til å bruke nødprevensjon i stedet for annen prevensjon.

Også daglig leder ved Klinikk for seksuell opplysning i Oslo, Siv Gamnes, er positiv.

– Det er på høy tid, sier hun.

– Det at nødprevensjon blir brukt er et tegn på at jenter og kvinner tar ansvaret for egne handlinger. Rent faglig skulle jeg ønske de heller brukte p-piller fast, men det må vi jobbe med på andre arenaer, sier Gamnes til Aftenposten.