- Jeg er utrolig skuffet

SUVEREN: Anne Margrethe Hausken vant i 2008 VM- og EM-gull, samt verdenscupen sammenlagt, helt overlegent. Men det var ikke nok til å bli nominert til årets kvinnelige utøver under idrettsgallaen.
SUVEREN: Anne Margrethe Hausken vant i 2008 VM- og EM-gull, samt verdenscupen sammenlagt, helt overlegent. Men det var ikke nok til å bli nominert til årets kvinnelige utøver under idrettsgallaen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOrienteringsløper Anne Margrethe Hausken reagerer kraftig på at hun ble utelatt i kategorien «Årets kvinnelige utøver» av juryen på Idrettsgallaen 2009. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg kan ikke si annet enn at jeg er skuffet over ikke å være nominert til prisen for «Årets kvinnelige utøver» under Idrettsgallaen. Jeg har levert det man på mange måter kan si er en drømmesesong, men det er tydeligvis ikke godt nok, sier orienteringsløperen Anne Margrethe Hausken til ABC Nyheter.

I går offentliggjorde Idrettsgallaen 2008 hvilke utøvere som er nominert i de ulike klassene. I klassen «Årets kvinnelige utøver» var det fire navn, men verdens suverent beste o-løper på kvinnesiden i 2008 var ikke blant dem.

Hausken kan ikke forstå hvordan o-løpere for fremtiden kan regne med å bli nominert når hennes egne prestasjoner i år er vurdert som ikke sterke nok.

- Jeg lurer veldig på hva mer en orienteringsløper kan gjøre for å nå opp i en slik konkurranse, sier hun.

Gull på gull

2008 har vært et eneste langt jubelår for den snart 33 år gamle rogalandsjenta. Hun har nærmest sopt med seg det som er å vinne denne sesongen og vært i særklasse best i en idrett som teller flere utøvere enn for eksempel vinteridretten langrenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De største triumfene i den tilbakelagte sesongen er ett VM-gull, to EM-gull og sammenlagtseieren i verdenscupen. I tillegg har hun tre NM-titler, samt individuelle seire i konkurransene Craft Cup, 25-mannaloppet og Blodslitet.

Hausken mener hun kanskje kunne blitt vurdert dersom hun hadde gjort det enda litt skarpere i den totale verdenscupen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg vant åtte av ti løp - hadde jeg vunnet ti av ti så kanskje, sier hun i en ironisk tone og med et klart budskap om hva hun mener om idrettsgalla-juryens vurderinger.

Stor idrett

Generalsekretær Bjørnar Valstad i O-forbundet er nærmest sjokkert over at Anne-Margrethe Hausken ikke er funnet god nok til å kanskje kalle seg «Årets kvinnelige utøver 2008».Generalsekretær Bjørnar Valstad i O-forbundet er nærmest sjokkert over at Anne-Margrethe Hausken ikke er funnet god nok til å kanskje kalle seg «Årets kvinnelige utøver 2008».

I klassen «Årets kvinnelige utøver» fant juryen ut at prisen i 2008 bør gå til enten Kathrine Lunde Haraldsen (håndball), Nina Solheim (taekwondo), Sara Nordenstam (svømming) eller Kjersti Tysse Plätzer (kappgang).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hausken ønsker ikke å fremstå som en sutrekopp, men mener likevel det er på sin plass å si ifra.

- Dette er jo egentlig en fest for å markere at året er omme, men når det først er lagt inn en konkurranse så håper man jo å bli vurdert. Orientering drives av over 70 nasjoner og er en stor idrett på verdensbasis. Det er mange nasjoner som blander seg inn på både mesterskapenes og verdenscupenes topp ti-lister, noe som viser at det er hard kamp om beinet.

- Det er mange gode utøvere i Norge, og de som er nominert er flotte kandidater. Det som jeg er mest overrasket over er at jeg ikke engang er vurdert blant topp fire.

Åpen klasse

Generalsekretæren i orienteringsforbundet nærmest ler av juryens vurderinger. Han har følgende kommentar om Hauskens utelatelse:

- Er det mulig? Rett og slett ufattelig, sier Bjørnar Valstads til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han regner imidlertid med at Hausken i en eller annen form blir satt pris på i løpet av tilstelningen som arrangeres i Hamar OL-amfi den 10. januar 2009 . En av klassene er ennå ikke blitt offentliggjort.

- Hun blir nok vurdert i «Åpen klasse», men det er ikke godt nok. Det juryen egentlig forteller gjennom denne nominasjonen er at orientering ikke er så viktig. «Åpen klasse» kan nå virke nærmest som en sekkepost, hvor alle de som kanskje egentlig burde vært nominert i andre klasser havner, fortsetter Valstad.

Vil ikke si noe

De ansvarlige for nominasjonene har i år bestått av juryleder Jarle Aambø (Olympiatoppen), Karen-Marie Ellefsen (NRK), Jan-Erik Aalbu (tidligere VIF-direktør), Kjetil André Aamodt (eksalpinist), Heid Tjugum (håndball) og Arnfinn Vik (general sekretær i Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbund).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Juryleder Aambø ville ikke kommentere Hauskens og Valstads reaksjoner da ABC Nyheter kontaktet ham for en uttalelse.

Pressesjefen i Olympiatoppen, Halvor Lea, sier imidlertid i en sms til ABC Nyheter at Aambø av prinsipp ikke kommenterer juryens arbeid.

Halvor Lea bekrefter videre at Hausken er nominert i kategorien «Åpen klasse».

Burde Anne Margrethe Hausken vært nominert til prisen «Årets kvinnelige utøver» på bakgrunn av hennes resultater i 2008?

Hva mener du? - Skriv en kommentar under.