Fly – overbooking/nektet ombordstigning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er vanlig av rutefly overbookes. Årsaken er at det statistisk er en del som ikke møter opp til flyturen. Det blir derfor solgt noen ekstra billetter på disse flyene. I blant er det en så stor andel som møter opp at det ikke er plass til alle.

Flyselskapet er da forpliktet til å spørre passasjerene om det er noen som ønsker å vente på neste avgang mot en kompensasjon. Hvor stor denne skal være er egentlig et forhandlingsspørsmål, men det er ingen grunn til å forlange mindre enn standard kompensasjon.

Hvis ikke tilstrekkelig mange tar imot tilbudet er det noen som må nektes ombordstigning. Disse rettighetene er nedfelt i en EU-bestemt rådsforordning (nr 261/2004). Da er det lovpålagte EU-regler for hvor stor kompensasjonen skal være.

Du har de samme rettighetene hvis du blir nektet ombordstigning av andre grunner. Er det selvforskyldt, har du ikke krav på noen erstatning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kompensasjonen gis etter disse satsene
Erstatningen gis uavhengig av om du har lidd et økonomisk tap. Du er ikke pliktig til å godta å få erstatningen i reisekuponger, eller andre tjenester fra flyselskapet. Du ha rett til å kunne få pengene på konto.

  • 250 euro for alle flygninger på høyst 1.500 kilometer
  • 400 euro for alle flyginger innenfor EØS-området på mer enn 1.500 kilometer og alle andre flyginger på mellom 1.500 og 3.500 kilometer
  • 600 euro for alle flyginger som ikke omfattes av de to over

Denne kompensasjonen kan settes ned med 50 %. Da må de tilby deg omruting som ikke gir en større forsinkelse enn:

  • 2 timer ved flygninger på opptil 1500 km
  • 3 timer ved flygninger innenfor EØS på mer enn 1500 km og alle andre flygninger på mellom 1500 og 3500 km
  • 4 timer ved andre flygninger

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.