- Blir lurt av Svindal

INGEN GARANTI: Det er lett å la seg lure av Aksel Lund Svindals resultater, mener Atle Skårdal. Vår tidligere alpinsjef mener Norges skiforbund ikke gjør en god nok jobb og får overbetalt i form av resultater sett i forhold til satsingen. (Foto: Scanpix)
INGEN GARANTI: Det er lett å la seg lure av Aksel Lund Svindals resultater, mener Atle Skårdal. Vår tidligere alpinsjef mener Norges skiforbund ikke gjør en god nok jobb og får overbetalt i form av resultater sett i forhold til satsingen. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAtle Skårdal mener Norges skiforbund ikke følger med i timen. Vårt tidligere utforikon frykter for fremtiden til norsk alpin om det ikke tas grep.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vårt tidligere alpiness Atle Skårdal, roper ut et alvorlig varsko med tanke på etterveksten til norske alpinsport.

Telemarkingen frykter for fremtiden dersom Norges skiforbund (NSF) fortsetter med det han mener er en «lusen» satsing på norske talenter i alpin.

Vår tidligere alpinkonge Atle Skårdal frykter at Norge skal bli en alpinnasjon slik Sveits er langrennsnasjon i dag. (Foto: Scanpix)Vår tidligere alpinkonge Atle Skårdal frykter at Norge skal bli en alpinnasjon slik Sveits er langrennsnasjon i dag. (Foto: Scanpix)

- Det norske folk må være klar over at det ikke finnes ett forbund som får så godt betalt i form av resultater i forhold til de midler og ressurser som settes av til idretten.

- Jeg er bekymret for fremtiden til alpinsporten i Norge dersom det ikke gjøres noe med vilkårene utøverne i Norge har, sier Skårdal til ABC Nyheter.

Svindal blender

Skårdal, som også har vært norsk landslagssjef, mener NSF ikke følger godt nok med på det som skjer og at de nærmest blir lurt av Aksel Lund Svindals enorme suksess de siste årene. Han mener alpindisiplinen nærmest blir neglisjert av forbundet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ikke tvil om at det er som settes av til satsing fra forbundets side er skjevt fordelt. Se på det som gjøres av arbeid for å få frem utøvere i for eksempel langrenn. Det at Aksel Lund Svindal i dag er helt i verdenstoppen er med på at forbundet «hviler litt laubærne». Det virker som om de tror at slik vil det være for evig og alltid, med det vil det selvsagt ikke være.

- Ting må settes bedre i system og det må tilrettelegges på en helt annen måte enn det gjøres i dag. Forbundet må en gang for alle begynne å innse at det koster å være i toppen av alpin, fortsetter Skårdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Refser ledelsen

Atle Skårdal var i flere år en av Norges best alpinister med utfor og super-G som spesialitet. Høydepunktene i karrièren er VM-gullene i super-G i ´96 og ´97 samt utforsølvet i VM´93. Han vant også sammenlagtcupen i super- G sesongen 1996. I dag er Skårdal renndirektør for kvinnenes verdenscup.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener de som til daglig jobber tett på norsk alpin gjør en strålende jobb - det er toppledelsen sentralt som får passet påskrevet.

- Det er ingenting å utsette på de som skal prøve å sette dette ut i livet. De som jobber med den daglige biten i forhold til utøverne gjør en meget god jobb. Det er dem forbundet kan takke for at vi i det hele tatt har løpere som Svindal og Jansrud helt i toppen. Det er fra ledelsen sentralt i Norges skiforbund det svikter.

Skårdal, som la opp som aktiv løper i august 1997, trekker paralleller til hvordan nasjoner som Østerrike og Sveits gjør det i nordiske grener.

- Man kan godt snu på flisa og se på de faktorene som gjør at Østerrike og Sveits henger så langt etter i langrenn. De satser helt motsatt av det vi gjør. Der går mesteparten av midlene til alpint. For oss som elsker norsk alpinsport er det fortærende å tenke på at vi om noen år kanskje blir en alpinnasjon på det nivået som Sveits er langrennsnasjon i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delvis enig

Sportssjef for de norske alpinistene, Jørund Li, forstår langt på vei hva Skårdal mener, men er uenig at det gjøres for lite for norske utøvere fra forbundet side. Han mener forbundet har gjort svært mye for alpinsporten i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Alle vil gjerne ha mer å rutte med en det som er tilfellet, men jeg mener vi har fått god støtte fra skiforbundet. Skårdal har rett i at det koster å være i toppen, men jeg tror det er viktigere å fokusere på hvordan utnytte de ressurser vi har til rådighet enn å fokusere på at vi ikke har nok, sier Li til ABC Nyheter.

Li mener videre at det i større grad må innarbeides en forståelse for hva det vil si å bli en maktfaktor i internasjonal alpin.

- Vi ønsker hele tiden skal søke etter å bli bedre, men det er krevende. Jeg tror vi må se etter andre måter for å komme oss videre opp mot toppen. Hvordan det skal gjøres har ikke jeg svaret på, men det bør kanskje opp på et politisk nivå – over ledelsen i særforbundet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og ikke minst, det må innarbeides en forståelse i flere ledd for hva det vil si å nå toppen av alpinsporten. Alpin er en ekstremt tøff idrett og det er ikke alle som klarer dette av ulike grunner.

Sponsorvirksomhet

Tirsdag denne uken skrev Norges Skiforbund under en ny kontrakt med det norsk-svenske investeringsselskapet First Securities. Avtalen varer til etter OL i Vancouver 2010 og er verdt fem millioner kroner. Alpinistene får tildelt 4.5 millioner av potten mens resten går til telemarkkjørerne.

Hvordan jobbe for å få inn nødvendige sponsormidler i fremtiden er noe som er viktig mener Li.

- Toppidrett skal vær sponsorfinansiert, men det er svært krevende å få inn nok midler til satsingen. Vi er strålende fornøyde med dem vi samarbeider med, men vi må kanskje finne andre løsninger for å få disse pengene inn. Norge er et rikt land og vi trenger toppidrett. Det å få frem blant annet gode forbilder er viktig for nasjonen og folkehelsen generelt.

- Skal vi bli en topp tre alpinnasjon for fremtiden bør spørsmål om økonomi, ressurser og bruken av disse, løftes opp på et høyere nivå enn bare i skiforbundet, sier sportssjefen for de norske alpinistene til ABC Nyheter.