- Flyttet etter fylleslagsmål

KRIGSHERRE PÅ REIS: Abdul Rashid Dostum slet med alkoholproblemer og reiste til Tyrkia. Foto: Scanpix.
KRIGSHERRE PÅ REIS: Abdul Rashid Dostum slet med alkoholproblemer og reiste til Tyrkia. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEt fylleslagsmål, dårlig helse og problematiske venner førte til at krigsherren Abdul Rashid Dostum forlot Afghanistan. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dostum

General Abdul Rashid Dostum er født i Jowzhan-provinsen i 1954, og slo seg opp i oljeindustrien under den sovjetiske okkupasjonen. Dostum støttet Sovjetunionen under okkupasjonen, men skiftet side da den sovjet-vennlige presidenten Najibullah var i ferd med å miste makta. Dostum er usbeker og var en del av nord-alliansen som kjempet mot Taliban, men har også vært alliert med opprørsbevegelsen. Taliban rekruterer flest krigere blant den pasjtunske befokningen.

I februar i år klatret Abdul Rashid Dostum opp på taket og hyttet mot politiet som omringet villaen hans i Kabul.

Foranledningen var et fylleslagsmål mellom to tidligere allierte.

Den kraftig bygde og mektige krigsherren Dostum samlet 50 av sine livvakter, stormet huset til Akbar Bai, banket han opp og holdt ham innesperret.

Bai var tidligere medlem av Dostums Junbesh-parti, men trakk seg ut og startet sitt eget parti.

Episoden var alvorlig av flere grunner. Ikke bare hadde Dostum tatt seg til rette med sin private milits i et av Kabuls beste strøk. Mange spurte seg også om Dostum var ved sine fulle fem.

Forlot landet

Den usbekiske krigsherren har lenge slitt med et alkoholproblem, og oppførselen hans ble stadig mer uforutsigbar.

Episoden førte til husarrest og et brudd med Afghanistans president Hamid Karzai.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er trolig Dostums periode som sterk krigsherre i Afghanistan over.

Som ABC Nyheter skrev mandag har Dostum reist til Tyrkia, der han vil være på ubestemt tid.

Formelt har han ikke fått politisk asyl i Tyrkia, men er innvilget gjenforening med familien etter lang tid i husarrest.

- Det blir presentert som familiegjenforening og ikke politisk asyl, som ville være vanskelig for Tyrkia, sier Afghanistan-ekspert Arne Strand til ABC Nyheter på telefon fra Kabul.

PASSES PÅ: Livvakter passer på general Abdul Rashid Dostums hus. Foto: ScanpixPASSES PÅ: Livvakter passer på general Abdul Rashid Dostums hus. Foto: Scanpix

Slik svarte Dostum selv på de første medieoppslagene om at han var tvunget i eksil, ifølge CNNs tyrkiske kanal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Afghanistan er hjemmet vårt. Ingen kan sende general Dostum i eksil. Jeg er en mektig general, sa Dostum.

- Hva skjer nå?

Uansett regner analytikere at Dostums tid i Afghanistan er forbi. Flere analytikere som ABC Nyheter har pratet med sier den 58 år gamle krigsherren er alvorlig sjuk, etter lang tids alkoholmisbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet er hvilke følger dette vil få for Afghanistan.

Abdul Rashid Dostum har vært en viktig men uforutsigbar maktfaktor i afghansk politikk i flere tiår. Han har vært alliert med de aller fleste fraksjoner i afghansk politikk, fra sovjetiske okkupanter til elementer innen Taliban-bevegelser.

Han var vært mistenkt for krigsforbrytelser og har vært sterkt inne i våpenhandelen mellom nord og sør i Afghanistan.

Ingen kan sende general Dostum i eksil. Adbul Rashid Dostum.

Innflytelsen har vært særlig stor i Nord-Afghanistan, der de fleste av Norges rundt 500 Isaf-soldater er stasjonert.

Nå spekuleres det hvilke følger Dostums avgang vil få.

Kort tid etter bataljen i februar i fjor, brente Dostums støttespillere ned kontoret til rivalen Aktar Bai i Sjibergan i Jowzjan-provinsen. Ifølge Institute for war and peace reporting (IWPR) brøt det ut demonstrasjoner i flere provinser i Nord-Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dostums politiske parti, Junbesh, skal ha stått bak. Den nominelle partilederen Sayed Noorullah ga klar beskjed om at regjeringen måtte holde fingrene unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dostum står over innenriksministeriet, tordnet han, ifølge IWPR.

Dostums støttespillere demonstrerer mot forslag om å straffeforfølge krigsforbrytere. Foto: Scanpix.Dostums støttespillere demonstrerer mot forslag om å straffeforfølge krigsforbrytere. Foto: Scanpix.

- Problem for usbekerne

Dostum har i lang tid vært den ubestridte lederen for usbekerne i Afghanistan, og høstet støtte fra Usbekistan og Russland.

Seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Stina Torjesen, tror usbekerne i Afghanistan har mistet en viktig leder når Dostum forlater landet.

- Dette er negativt for den usbekiske minoriteten, der Dostum har stått veldig sterkt. Alle usbekiske mellomledere har hatt ham som øverste sjef. Dette er et problem for hele dette nettverket, sier Torjesen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter den amerikansk-ledede invasjonen i 2001 har president Hamid Karzai måttet forholde seg til de mange krigsherrene som styrte landet. De som kjempet mot Taliban, blant annet Dostum, har fått posisjoner i regjeringen og andre er blitt utnevnt til guvernører.

- Dårlig på fred

Etter invasjonen var det åpen strid mellom den tadsjikiske krigsherren Mohammad Atta Noor og Dostum. Men ifølge en avtale i 2004, trakk Dostum seg ut av Mazar-i-Sharif i nord, og Atta er ble guvernør i Balkh-provinsen.

Dostum fikk i 2005 tittelen stabsjef for Afghanistans væpnede styrker. Stillingen er høyst seremoniell, og ifølge IWPR et forsøk på å holde krigsherren i sjakk og borte fra de nordlige provinsene.

Torjesen tror Dostum har spilt sine politiske kort dårlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han er en krigsherre i krigstid, men takler fredstid dårligere. Han har ikke klart å trygge sin politiske stilling i fredstid like bra som mange av de andre militære lederene, sier Torjusen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken sa mandag til ABC Nyheter at han fryktet en maktkamp i etterkant av Dostums eksil.

Krigsherrene blir gamle

Krigsherrenes dominans har lenge vært en hindring for at sentralregjeringen kan befeste makta i hele Afghanistan. Analytikere ABC Nyheter har snakket med tviler på at Karzai nå vil kunne befeste makta i deler av de nordlige provinsene.

Men Arne Strand tror likevel det er et generasjonskifte på gang blant Afghanistans krigsherrer.

- De er begynt å bli såpass gamle at de er på vei ut. Gradvis blir det nye generasjoner som ikke har den samme militære erfaringen. Der ligger det en spennende utvikling, sier Strand.

Forsvaret og regjeringen følger situasjonen i Nord-Afghanistan nøye. Faryab-provinsen, der den norske stabiliseringstyrken holder til, er blant de mest stabile i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kan bli eksplosivt i nord

Men en konflikt mellom krigsherrene kan brått endre situasjonene betraktelig. Den siste tida har blant annet Norge gått inn for samtaler med moderate Taliban-elementer. Taliban rekrutterer mest fra Afghanistans pasjtunske befolkningen.

Statsekretær i Forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide, vil ikke kommentere Dostums eksil, men sier et hovedmål er å få flere pasjtunere inn i politikken.

- Den kanskje største utfordringen vi har i Afghanistan er å skape støtte for det politiske prosjektet, og da må flere pasjtunere med. Men da er det viktig å ikke miste støtten fra andre. Der ligger det latente spenninger, som kan gjøre Nord-Afghanistan til en eksplosiv region. Men der er vi ikke nå, sier Barth Eide.

Dostums områder ligger i de nordlige provinsene. Innringet er Faryab-provinsen, hvor den norske stabiliseringsstyrken holder tilDostums områder ligger i de nordlige provinsene. Innringet er Faryab-provinsen, hvor den norske stabiliseringsstyrken holder til