Slik finner du best pris

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her har vi samlet tips og råd for å finne frem til den billigste flyreisen.

Selv om et flyselskap kalles et lavprisselskap er det på ingen måte gitt at dette er billigere enn «vanlige» selskap som SAS, British Airways og Lufthansa.

Ukurante dager og tider er billigst

Flypriser varierer mye med hvilket tidspunkt du kan reise på. Hvis du er fleksibel, får du de billigste billettene. Utreise på mandag og hjem reise på torsdag er som oftest mye rimeligere enn torsdag/søndag. Også selve reisetidspunktet har betydning. Avganger svært tidlig og sent er ofte billigere.

Der det er flere flytilbud til en destinasjon vil du som oftest få lavere pris på flyvningene som går tidlig eller sent.

I feirer som sommerferier, påske og høstferier vil er etterspørselen etter flybilletter høyeste til alle feiedestinasjoner. Dermed er også flyprisene på sitt høyeste nivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk priskalendre

Et godt hjelpemiddel til dette er priskalendrene. Her får du opp en oversikt som viser prisene på alle avganger i løpet av en måned. Da er det mye lettere å finne den beste prisen, enn å måtte lete igjennom en hel rekke datoer. Blant nettsteder du finner dette er norwegian.no, sterling.no, flybilligst.no, skyscanner.no, lavprisfly og Czech Airline.

Meld deg på nyhetsbrev

Meld deg på nyhetsbrev på de forskjellige flyselskapene. Slik er du sikret å få informasjonen først om gode tilbud. Disse ryker nemlig fort unna når de først blir sendt ut. Svært mange av dem vil du aldri finne i avisen. Når et flyselskap sender ut en epost om en kampanje er det viktig å benytte seg av dette tilbudet som fort som mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bestill så tidlig som mulig

De billigste billettene går først. Men det er bare et visst antall billetter som går til den laveste prisen. Mange ganger er det svært få billetter til den annonserte lave prisen. Når de aller billigste billetten er gått er det slett ikke sikkert at det lønner seg å bestille tidlig. Det er etterspørselen etter akkurat denne flyturen som avgjør den videre prisutviklingen. Flyselskapene har programvare som justerer prisen etter etterspørselen. Prisene kan dermed falle hvis etterspørselen er lavere enn forventet, og motsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk reisevlkårene

Billetten du får er ikke like fleksibel i de forskjellige selskapene. Ofte er de billigste billettene svært lite fleksible. Endring av navn og andre reisedetaljer kan koste penger. Sjekk derfor nøye at du har lagt inn alt korrekt.

Reisevilkårene er ikke like blant selskapene. Det er slett ikke alle selskapene som tar ansvar (og kostnader) for at du ikke når det flyet du skal videre med. Må du mellomlande er det alltid en risiko for at du blir forsinket. For at flyselskapet skal ha plikt til å transportere deg videre, må hele reisen stå på samme billett. Har du enkeltbilletter har du ingen slike rettigheter. Blir flyet forsinket, vil du dermed tape flybilletten.

Du har alltid krav på å få vite hvilke betingelser som gjelder for flybillettene. Dette gjelder blant annet om billetten kan refunderes, endres eller avbestilles. Du har også krav på å vite hvilket flyselskap som skal fly deg. Flyselskapene selger billetter for andre flyselskaper, slik at det slett ikke er sikkert at du flyr med flyselskapet du har bestilt gjennom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Få tilbake flyavgiftene

Hvis reisen blir kansellert har du rett til å få tilbake flyskatten, som belastes alle flybilletter. For enveisturer ligger disse avgiftene på 150-250 kroner i Europa. Du må selv kreve å få tilbake denne avgiften fra flyselskapet, den betales ikke automatisk tilbake.

Avgiftene består av disse avgiftene:

AvgiftInnenlandsUtenlands
Startavgift11995
Passasjeravgift3659
Securityavgift6060
Sum215214


Du kan bestille enveisbilletter

Du er ikke nødt til å kjøpe en tur-retur billett med et selskap. Det kan hende at det lønner seg med enveisbilletter fra to forskjellige selskaper. Det er slett ikke uvanlig at et annet selskap er billigere å bruke på returen. Hvis selskapene flyr fra samme flyplass, har det ingen betydning for deg å bruke to selskaper.

Sjekk Sverige

Det er verdt å merke seg at prisene kan være lavere i Sverige enn i Norge. Det er vel verdt å sjekke prisen på noen svenske reisesider på nettet. Hvis du ikke bor alt for langt fra en svensk flyplass, kan du spare mye penger på det. Selv om du også regner inn en ekstra overnatting.

Barnerabatter

Reiser du med barn må du spesielt sjekke hva det koster for barna. Hva slags rabatt-tilbud barna får varierer med selskapene. Det kan derfor være et annet selskap som er billigst på en tur med barn, enn bare med voksne.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.