- Jeg skal renvaske meg

Ali Farah og Erik Schjenken etter domsavsigelsen i Oslo tingrett. Nå har de tilgitt hverandre, ifølge Erik Schjenken. Foto: Scanpix.
Ali Farah og Erik Schjenken etter domsavsigelsen i Oslo tingrett. Nå har de tilgitt hverandre, ifølge Erik Schjenken. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pErik Schjenken fortsetter arbeidet med å renvaske seg fra rasismestempelet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta

- Mandag 6. august 2007 ble Ali Haji Mohamed Farah (37) slått ned i Sofienbergparken i Oslo.

- Ambulansen kom til stedet, men forlot parken uten å ta med Farah. Venner sendte ham med taxi til legevakten. Senere ble han sendt videre til Ullevål sykehus hvor det ble konstatert alvorlig hodeskader. Han lå i koma i ti dager.
- Ullevål universitetssykehus beklaget ambulansepersonellets vurdering, og Fylkeslegen i Oslo og Akershus kom i sin rapport 29. august med knusende kritikk av både ambulansepersonellet og Ullevål universitetssykehus.
- Statens helsetilsyn konkluderte gav sjåførene en advarsel fordi det å ikke transportere pasienten eller sørge for at han ble transportert og dermed få legehjelp innen rimelig tid, kan få alvorlige helsemessige følger for pasienten.
- Spesialenheten for politisaker har bøtelagt ambulansepersonellet med 6.000 kroner for «utilbørlig opptreden». Den ene av sjåførene, Erik Schjenken, nektet å godta boten, og ble denne uken frikjent.

– Det er vanskelig å beskrive hvordan det føles. Det er superdeilig! Jeg føler meg som et nytt menneske, sier Erik Schjenken til ABC Nyheter etter at han ble frikjent i Oslo tingrett.

Som en følge av hendelsen i Sofienbergparken har han måttet forholde seg til et mediekjør som få andre har opplevd. Og til tross for advarsler og gode råd fra de rundt seg, har han valgt å stå på. Schjenken vil ikke gi seg.

Schjenken mener det beste var da han og Ali Farah tilga hverandre. Likevel ønsker han å fortsette arbeidet med å renvaske seg fra rasismestempelet.

«Jeg er ikke rasist»

Han forteller at da han fikk boten på 6000 dro han på hytta alene i to uker for å tenke seg om.

– Jeg tror alle, bortsett fra samboeren min, anbefalte meg å vedta boten, forteller han.

De mente at han skulle godta, glemme og legge det bak seg.

– Men i dag er jeg sikker på at jeg valgte riktig. Nå kjenner jeg at jeg kan legge dette bak meg, fordi jeg fikk gjennomslag, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men selv om dette endte med frifinnelse er ikke Erik Schjenken ferdig. Han har fortsatt advarselen fra Helsetilsynet, de negative uttalelsene fra alle politikerne og rasismestempelet fra Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Den siste har både han og kollegaen klaget på. Det er særlig rasismestempelet som har vært vanskelig å bære for Schjenken.

- Jeg har jobbet med mennesker halve livet, og så blir jeg plutselig anklaget for å være rasist, for å hate mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Endret advarselen

Ombudet har endret på flere punkter i redegjørelsen sin. Fra å rette seg mot ambulansesjåførene, legger de nå vekten på Ullevål sykehus. Schjenken klaget blant annet på at han ikke fikk sjanse til å bli hørt av ombudet. Ombudet peker imidlertid på at de ba om en redegjørelse fra Ullevål og forventet at de ivaretok sjåførenes interesse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser seg imidlertid at sykehuset ikke har opplyst om flere forhold, og ombudet skriver at de mener det bør vurderes å hente inn redegjørelse fra de involverte personene direkte: «særlig [...] når arbeidsgiver avviser å innhente redegjørelser fra de ansatte».

Men ombudet endret ikke sin konklusjon. Les uttalelsen her. (Dette er den opprinnelige uttalelsen uten endringene) Klagen ble dermed sendt videre til Likestillings- og diskrimineringsnemda, og svar herfra er ventet snart.

Mediestormen

Etter hendelsene i Sofienbergparken i august 2007 har saken blitt omtalt over 6.000 ganger. Schjenken mener at politikernes standpunkter gjorde det enklere for mediene å kjøre så hardt som de gjorde.

– Det er klart at høytstående politikere blir sett på som sannhetsvitner av media. Jeg vurderer å klage inn politikernes uttalelser til Sivilombudsmannen, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets kontrollkomité har sagt at de ikke var rette instans for å vurdere saken.

– Jeg kan ikke la politikerne slippe unna med det de sa, særlig Kristin Halvorsen har skuffa meg. Jeg hadde håpet at hun ville komme på banen, sier han og understreker at det ikke trenger å være i media.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen uttalte at: «Denne saken må føre til et vendepunkt. (...) Vi kan aldri akseptere bevisst åpenbar rasisme eller ubevisste fordommer.»

Schjenken klagde på fire ministre, nå vil han legge på to til: Dagfinn Høybråten og Heidi Grande Røys.

Schjenken var bundet av taushetsplikt mens saken raste som verst. Han valgte til slutt å stå frem med sin versjon. Denne saken må føre til et vendepunkt. (...) Vi kan aldri akseptere bevisst åpenbar rasisme eller ubevisste fordommer

Les alt om det her: Beklager krenkende uttalelser

Artikkelen fortsetter under annonsen

I etterkant av det, og så da Ny Tid og Ali Farah publiserte en kronikk som svar på oppslagene, føler han at det har skjedd noe i den norske opinionen. Schjenken er ikke glad for det.

Redd reaksjonene

– Det har aldri vært noen personkonflikt mellom meg og Ali Farah. Jeg har alltid sett på ham som pasienten, understreker han.

Selve saken har skapt mye engasjement og diskusjon i Norge. ABC Nyheter hadde sin fulle hyre med å følge med på debattene som har fulgt sakene hos oss og har i enkelte tilfeller sett seg nødt til å stenge muligheten til å kommentere.

– Jeg ble veldig skremt av all responsen på Ali Farah sitt innlegg. Det provoserte veldig mange og det raseriet mener jeg er skummelt. Det minner meg sterkt om det raseriet som var rettet mot meg for ikke så alt for lenge siden, mener Schjenken.

Han håper at aktor ikke vil anke frifinnelsen i Oslo tingrett.
Og videre?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå skal jeg først slappe litt av. Tiden vil vise om jeg gaper over for mye, men jeg skal renvaske meg fra rasismestempelet.

TIDSFORLØPET I SOFIENBERGPARKEN:

17.00: Ali Farah blir slått ned i Sofienbergparken. Han slår bakhodet i asfalten og er bevistløs i 3-5 minutter.

17.07: Den første telefonen til 113 blir tatt.

17.10: Oppdraget starter for ambulansepersonellet.

Ambulansen kjører først feil.

17.13: Fremme på stedet.

Farah holdes da nede av venner, men er ved bevissthet.

Det er uenighet mellom ambulansesjåførene og vitner om hvordan Ali Farah ble undersøkt og hva som ble sagt og hvem som reiser ham opp.

Ambulansesjåførene vurderer at Farah bør til legevakten. De har åpnet ambulansen og Farah blir ført mot ambulansen.

Så urinerer han og treffer den ene ambulansesjåføren og ambulansen.

Da sier sjåførene: «Nå er toget gått for den mannen» og «Din gris».

Artikkelen fortsetter under annonsen

De vurderer da Farah som mulig ruspåvirket og utilregnelig og mener at politiet bør transportere ham.

Det er uenighet om beskjedene som ble gitt mellom ambulansesjåfører og politiet.

17.19: Ambulansen prøver å reise, men blir holdt igjen av vitner og politiet må gripe inn.

17.20: Rapporterer at de har dratt uten Ali Farah.

Politiet bestiller marje, men det er ingen ledige.

17.25: Kohinoor Nordberg, Ali Farah og en venn reiser i drosje til legevakten.

17.35: Farah blir registrert på legevakten.

18.10: Tilsett av lege og det blir besluttet å sende ham til Ullevål.

18.41: Ambulanse bestilles på gul hastetur.

18.45: Systemet faller ut.

18.46: Ambulansen kontrollerer om Ali Farah er samme person som ble vurdert som et ordensproblem tidligere.

18.57: Ambulanse bestilles på nytt på rødt akuttoppdrag.

19.08: Ambulanse drar fra legevakten med Ali Farah.

19.13: Ambulansen ankommer Ullevål.

CT viser blødninger under hjernehinnen på venstre side.

23.00: Han blir lagt i respirator.

01.00: Han blir operert.

Han blir liggende i koma i ti dager.