Ønsket lenge å bli kvitt ham

Åge Danielsen mistet jobben som administrerende direktør ved Rikshospitalet i februar. Men var det egentlig manglende fullmakter og formelle feil ved sykehotell-saken som felte ham? Foto: Scanpix
Åge Danielsen mistet jobben som administrerende direktør ved Rikshospitalet i februar. Men var det egentlig manglende fullmakter og formelle feil ved sykehotell-saken som felte ham? Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEierne av Rikshospitalet jaktet i lengre tid på feil hos direktøren som fikk sparken. - Det var viktig å få noe på ham, sier styremedlem Pål Berdahl om Åge Danielsens avgang. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Sykehotell

28. februar fikk Åge Danielsen, administrerende direktør ved Rikshospitalet HF, sparken av sitt styre. Det skjedde etter med et knapt flertall etter et seks timer langt møte.

Den formelle årsaken var at byggingen av et sykehotell på Radiumshospitalet var satt i gang uten at formell godkjennelse var innhentet hos eieren, Helse Sør-Øst RHF.

Ti dager før det turbulente møtet hadde styrets leder, Ingar Pettersen, trukket seg fra vervet. Det skal ha skjedd etter at Helse Sør-Øst ba ham fjerne Danielsen.

I mai bevilget regjeringen ekstraordinære midler og nå bygges det sykehotellet som Rikshospitalets ledelse hele tiden har ønsket seg.

Det var ikke nødvendigvis sykehotellsaken som førte til at den tidligere sjefen ved Rikshospitalet, Åge Danielsen, fikk sparken i februar. Den svært erfarne sykehus-sjefen hadde lenge vært en torn i øynene til eierne.

Helse Sør-Øst ville gjerne bli kvitt den kreative og egenrådige Danielsen, viser undersøkelser ABC Nyheter har foretatt.

- Den formelle årsaken til at han fikk sparken var jo sykehotellsaken. Men i ettertid ser jeg at det har vært en del kontroverser med Åge Danielsen, blant annet IKT og CSAM-saken ved Rikshospitalet, sier en av de sykehusansattes styremedlemmer, Pål Berdahl.

Danielsen ble jo sett på som en brysom person.

- Danielsen ble jo sett på som en brysom person som ville noe med Rikshospitalet.

Minst to prosesser gikk parallellt, selv om offentligheten så langt kun har konsentrert seg om sykehotell-skandalen.

Kostbare granskninger

Mens Rikshospitalets styre i fjor fremmet flere søknader om finanisering av det planlagte sykehotellet ved landets sentrale sykehus for kreftbehandling, var eierne deres - Helse Sør (som i løpet av 2007 ble Sør-Øst) - minst like opptatt av utviklingen i et lite og innovativt IT-selskap som Rikshospitalet eide: CSAM A/S.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ideen som CSAM bygger på er utviklet ved Rikshospitalet. Ved hjelp av såkalt portalteknologi vil en sy sammen nærmere 200 ulike datasystemer. Det gjør det mulig for leger og sykepleiere å kun logge seg inn én gang og dermed skal papirmengden reduseres og pasientbehandlingen forbedres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prosjektet var så interessant at også private investorer viste interesse for CSAM. I mars i fjor kjøpte selskapet Forefront Innovation, med investoren Jens Ulltveit-Moe og rederen Morits Skaugen som sentrale eiere, 62,4 prosent av aksjene.

Både IKT-prosjektet CSAM og eierformen var lite ønskelig, sett fra eierne av Rikshospitalets side. I utgangspunktet eide sykehuset alle aksjene i CSAM, men kun indirekte. For alle aksjene i CSAM var igjen eid av et annet aksjeselskap, Medinnova A/S (som Rikshospitalet eier 100 prosent).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medinnova har som oppgave å kommersialisere ideer og innovasjoner gjort av Rikshospitalets ansatte. Disse to selskapene har igjen sine egne styrer, forretningsmessige planer og egne interesser.

Åge Danielsen og Rikshospitalets ledelse mente aksjeselskap var en utmerket form for utviklingen av innovative selskaper. At private kjøpte seg inn og bidro med risikokapital, var også et gode - i Danielsens øyne.

Men det mener åpenbart ikke Danielsens sjefer.

Rikshospitalets eiere satte i gang hele 12 granskninger og brukte betydelige økonomiske midler for å finne formelle feil ved CSAM.

Tre av de tolv granskningene utføres av eksterne konsulenter i PricewaterhouseCooper (PwC) og de kostet helse-Norge alene nesten 2 millioner kroner. Men heller ikke de kunne påvise feil ved Danielsens prosjekter.

Det stoppet likevel ikke Helse Sør-Øst (HSØ). De bestilte bare nok en juridisk vurdering, denne gangen av advokatfirmaet Wikborg Rein. De nye advokatene sier at feil kan være begått og at anskaffelsesregler kan være brutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Helse Sør-Øst trengte nok mer formelige leirklumper enn Åge Danielsen, mener styremedlem Pål Berdahl. Foto: Truls Steinung- Helse Sør-Øst trengte nok mer formelige leirklumper enn Åge Danielsen, mener styremedlem Pål Berdahl. Foto: Truls Steinung

Helse- og Omsorgsdepartementet (HOD) informeres av HSØs ledelse om dette to uker før Danielsen får sparken.

Brevet, som er datert 13. februar 2008, illustrerer også tydelig hvor forskjellig HSØ og den tidligere ledelsen ved Rikshospitalet så på kontroll og styring av sine underliggende selskaper.

«...saken viser at det fra styret i Helse Sør-Øst RHF sin posisjon er vanskelig å styre 100 % indirekte eide datterselskaper da styringslinjene blir uforholdsmessig lange», lyder administrerende direktør Bente Mikkelsens hjertesukk.

- Usakelig sagt opp

- Åge Danielsen er usakelig sagt opp, det er det ingen tvil om, konkluderer Pål Berdahl som også satt i det styret som bestemte seg for å sparke administrerende direktør ved Rikshospitalet HF i februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er mye jeg ikke skjønner i denne saken, sier styremedlem Berdahl.

- Men Helse Sør-Øst trenger nok noen mer formelige leirklumper enn Åge Danielsen og Ingar Pettersen (styrelederen som gikk av midt i februar fordi han ikke ville sparke Danielsen, red. anm.).

- Eier forsøkte å finne feil ved måten CSAM var organisert, sier han.

Mens Helse Sør-Øst aldri innkalte styret og administrerende direktør ved Rikshospitalet til noe formelt møte om sykehotellsaken, ble de hasteinnkalt til et foretaksmøte om CSAM. Det fant sted den 25. oktober i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pål Berdahl var til stede på møtet som av andre deltagere beskrives som «ubehagelig» og «et politiavhør».

- Det var tett stemning, det var makta som rådde. Det var et veldig spesielt møte. Det var nesten som om det var et slags presteskap som sto foran oss - og skulle fortelle at ingenting var skjedd. Jeg skjønte etter møtet at her var andre ting på gang, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det de meddelte oss var at det ikke var funnet noe kritikkverdig rundt CSAM. Det jeg stusset på den gang var: Hvorfor gjorde man så mye ut av så lite?

- Det var viktig å få noen formaliteter som Åge Danielsen hadde gjort feil. Det var viktig å få noe på han, altså.

- Det ble brukt flere millioner kroner på granskninger rundt CSAM. Det er ganske mye penger, særlig når du tenker på at vi går med underskudd og at det er pasientpenger vi snakker om, sier Berdahl.

Saboterte finansieringen?

Etter at Danielsen og styreleder Ingar Pettersen måtte stå skolerett for ledelsen ved Helse Sør-Øst - blant annet administrerende direktør Bente Mikkelsen og styreleder Hanne Harlem - fortsetter forsøkene på å få til finansiering av sykehotellet.

1. november fatter styret for Rikshospitalet det vedtaket som Åge Danielsen mener er å oppfatte som et «ok» til å gå videre med byggeprosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Styret ber administrerende direktør arbeide raskt for å få på plass en løsning for foreldreovernatting og sykehotell, «gjerne i samarbeid med en hotellaktør».

Artikkelen fortsetter under annonsen

For selv om Danielsen primært ønsker finansiering fra Helse Sør-Øst (HSØ), mener han også at det eksisterer en god backup-plan.

Sier Helse Sør-Øst nei kan det private selskapet Norlandia Omsorg tre inn i prosjektet på ordinære vilkår, noe som uansett vil sikre byggingen av et sykehotel.

- Vi var veldig interessert i å delta i finansieringen av sykehotellet. Å få det bygd ville vært viktig for pasientene. Og det ville vært viktig for oss å få en arena å konkurrere på i forhold til driften av det, bekrefter Nina Torp Høisæter, administrerende direktør ved Norlandia omsorg.

Siden hotellet da ville bli reist med private penger, og det ikke ville være noen forpliktelser eller bindinger, ville ikke bygget bryte mot begrensingene i forhold til et såkalt Offentlig-Privat-samarbeid (OPS) som HSØ hadde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hva skjedde egentlig i forholdet mellom HSØ og Rikshospitalet? Et springende punkt nevnes i en gjennomgang av prosessen som Danielsens etterfølger, Morten Reymert, lager i mai i år.

«Det er i november signaler fra Helse Sør-Øst RHF om at de vil behandle investeringssøknaden før nyttår», skriver Reymert.

Opplysningen bekreftes også av Geir Teigstad, forsyningssjef ved Rikshospitalet og sentral i sykehotellprosjektet:

- Signalene ble gitt muntlig på telefon mellom ledelsene i Rikshospitalet og Helse Sør-Øst, sier han til ABC Nyheter.

Men dette nevnes ikke i de rapportene som HSØ senere sender videre til sine eiere, Helse- og Omsorgsdepartementet (HOD).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere kilder, som ikke ønsker å bli navngitt, sier at HSØ byråkratiserte og bevisst forsinket prosessen og behandlingen av finansieringssøknaden. De setter spørsmålstegn ved om det ikke ble gjort for å ramme Åge Danielsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En sier også at hele skandalen hadde vært unngått om Rikshospitalet før jul hadde signert en ferdigforhandlet avtale med Norlandia om bruk av tomten.

Som kjent ender det hele med at finansieringen ikke kommer, byggingen må stanses og hele prosjektet utsettes inntil HOD bevilger 110 millioner ekstraordinært og Kreftforeningen gir 30 millioner.

I januar kjøpte Forefront Innovation de siste offentlig eide aksjene i CSAM. Selskapet har hatt internasjonal suksess og har inngått kontrakter i både Sverige, Russland og Kina. I mars sluttet Rikshospitalets IT-sjef. Han jobber nå for Forefront Innovation. Etter planen skal de visst åpne kontor i England på nyåret.

For bare et par uker siden bestemte HSØ seg for å satse på sitt eget selskap Sykehuspartner som leverandør av IKT-løsningene til Norges største helseforetak. Om de vil benytte seg av CSAM i framtiden er usikkert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medinnova er nå valgt som HSØs modell for innovasjoner. Det er ventet at HSØ overtar eierskapet til selskapet.

Hverken Åge Danielsen eller Ingar Pettersen ønsker å uttale seg om denne saken. Bente Mikkelsen, administrerende direktør ved HSØ, vil først si noe etter at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite har vurdert saken.

Etter planen skal det skje i morgen, tirsdag.