Gir opp troen på palestinsk stat

Israels delemur. Men blir det to stater? Foto: Wikimedia Commons
Israels delemur. Men blir det to stater? Foto: Wikimedia Commons
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pProfessor Nils A. Butenschøn tror ikke lenger på en palestinsk stat side om side med Israel. - Vi ser det er reell fare for tostat-løsningen, sier statssekretær Raymond Johansen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Har tida rent ut for en tostat-løsning i den israelsk-palestinske konflikten? Det tror jeg.

Det sier professor Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter, som har fulgt Midt-Østenkonfliktene i 40 år.

Torsdag lanserte han boka «Midt-Østen - imperiefall, statsutvikling, kriger» på et seminar i regi av professor Bernt Hagtvet på Universitetet i Oslo.

Dramatisk budskap

Butenschøns budskap er dramatisk. En tostat-løsning - ideen om en etnisk jødisk stat og en etnisk arabisk stat side om side, har vært verdenssamfunnets tanke siden stormaktene vedtok å gi all verdens jøder et territorium der Israel nå ligger.

Også Norge har med hele sitt engasjement før, under og etter forhandlingsprosessen som endte i Osloavtalen, bygget på tostat-løsningen.

Statssekretær redd han får rett

Statssekretær Raymond Johansen (Ap) i Utenriksdepartementet vedgikk etter Butenschøns foredrag torsdag morgen, at det kan se svart ut for denne modellen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I den utenrikspolitiske ledelsen ser vi at det er reell fare for at tostat-løsning er i ferd med bli umulig. Israels settler-ekspansjonisme brer seg. Mislykkes nok et fredsforsøk, tror jeg at visjonen om en tostat-løsning vil dø. De to siste tiårene er tostat-løsningen åpenbart svekket, sa han på seminaret.

- Et nytt kapitel for Israel

- Resultatet hvis tostat-løsningen dør, er at det åpnes et nytt kapitel: For da blir det snakk om hvordan forholdene vil være for alle folk som bor innenfor Israel. Da må Israel forholde seg til den situasjonen at man har folk på sitt territorium med ulike rettigheter, sier Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror vi må stå fast ved håpet om en tostat-løsning. Den er eneste grunnen til det norske engasjementet, som gjør at vi i år gir 805 millioner kroner til de palestinske myndighetene. Uten palestinske myndigheter vil det ikke være mulig å gå for to stater, framholder Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er de brutte avtalene:

Nils A. Butenschøns historiebok går helt tilbake til Europas oppdeling av Midt-Østen - over hodet på lokalbefolkningen - etter første verdenskrig. På seminaret kompletterte professoren bildet med de siste åras brutte avtaler, som nå har ført til hans pessimisme:

Annapolis, USA, november 2007: President Bush fikk til en fredsavtale mellom den israelske statsminister Ehud Olmert og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas Den skulle være i havn i løpet av 2008. Trass i 13 besøk fra Condoleeza Rice sin side i år, har Annapolis-erklæringen brutt sammen.

Veikartet for fred-prosessen, 2003. Utgangspunktet for Annapolis-prosessen var sammenbruddet i denne avtalen, som USA fikk i stand få dager før invasjonen av Irak og USA trengte allierte i den arabiske verden.

- I stedet for tostatsløsning skjedde det motsatte: Intifadaen, bemerker Butenschøn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo-prosessen fra 1993: Utgangspunktet for veikartet for fred, var sammenbruddet i Oslo-prosessen.

Madrid-forhandlingene fra høsten 1991. Utgangspunktet for Oslo-prosessen var sammenbruddet i Madrid-forhandlingene, som var en direkte følge av intifadaen fra 1987 og Gulf-krigen i 1991.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og sånn kan vi trekke linjene tilbake til første verdenskrig, sier Butenschøn.

- Må tenke nytt.

- Nå må vi begynne å tenke noe nytt.

Det er helt uaktuelt for Israel å godta en reelt suveren palestinsk stat.

Den faktiske situasjonen vi er på vei mot, er en løsning som minner om det tidligere Sør-Afrika, sier Butenschøn.

- Det hele er låst av det demografiske problemet. Det er et problem for oss som tenker demokratisk og liberalt: Hvordan skal man forsvare etniske statsdannelser?

- Er det ikke antisemittisme å si at jøder ikke kan leve sammen med ikke-jøder?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- USA er ufattelig ensidig pro-Israelsk og ingenting tyder på at Obama vil forandre dette. Tostats-paradigmet blir derfor ikke forandret, uten at det vil føre til noen løsning, hevder professoren, og kommer med et hjertesukk:

- Påstander om anti-semittisme blir fortsatt brukt som et drepende moralsk knep mot en menneskerettsoreintert kritikk av Israel.


Forfatteren Herman Willis lanserer denne uken en annen bok om konflikten, «Katten og elefanten - Israels triumf og tragedie» ABC Nyheter kommer tilbake med en omtale av denne boken.