Dette spiste de for 8000 år siden

PÅ MENYEN: Peanøtter er en av matvarene som det ble funnet rester av på tennene fra oldtidsmennesker. (Foto: Colourbox.com)
PÅ MENYEN: Peanøtter er en av matvarene som det ble funnet rester av på tennene fra oldtidsmennesker. (Foto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pForskere lærer om oldtidsmatvaner fra gamle, skitne tenner. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stivelse funnet på mennesketenner avslører hva peruanere spiste for mange tusen år siden. På menyen stod et utvalg av dyrkede varer, som squash, bønner, peanøtter og frukter.

Det er forskerne Dolores Piperno, ved Smithsonian Tropical Research Institute og National Museum of Natural History, og Tom Dillehay, ved Vanderbilt University, som står bak de nye funnene.

Tidligere har man trodd at menneskene først spiste bønner 2000 år senere enn det disse funnene indikerer.

Oldtidsmenneskene spiste også squash. (Foto: Colourbox.com)Oldtidsmenneskene spiste også squash. (Foto: Colourbox.com)

Dillehay reiste til det nordlige Peru og plukket med seg mennesketenner som de fant i ildsteder og gulver fra permanente rundhus. Ved hjelp av karbonteknikk har funnene blitt datert til å være 6000 til 8000 år gamle.

Kokte maten

Piperno undersøkte så 39 tenner, som antas å være fra seks til åtte forskjellige individer. For å identifisere stivelsesrestene på tennene, samlet hun stivelse fra 500 planter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Deler av planter som ikke vises i arkeologiske levninger, som for eksempel kjøttet fra squash og kjernene i peanøtter, etterlater seg identifiserbar stivelse på tennene, forklarer hun i en pressemelding.

Det har lenge vært debattert hvorvidt oldtidsmenneskene brukte de første dyrkede plantene som mat. Spor etter squash på tennene bekrefter at disse menneskene ikke bare brukte planten til for eksempel å lage beholdere, men at de også spiste den.
Forskerne fant også tegn på at noe av maten har blitt tilberedt:

- Vi kokte bønner i laboratoriet for å se hvordan kokte stivelseskorn så ut, og vi kjente igjen disse varmeskadde kornene i restene fra tennene, sier Piperno.