Har funnet enorme isbreer på Mars

UNDER OVERFLATEN: Illustrasjonen viser romsonden Mars Reconnaissance Orbiter som bruker den såkalte SHARAD-radarern (shallow subsurface radar) til å lete etter vann eller is under overflaten på Mars. (Kilde: NASA)
UNDER OVERFLATEN: Illustrasjonen viser romsonden Mars Reconnaissance Orbiter som bruker den såkalte SHARAD-radarern (shallow subsurface radar) til å lete etter vann eller is under overflaten på Mars. (Kilde: NASA)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRomsonde har funnet store begravde isbreer på Mars. - Et interessant sted å lete etter liv, mener norsk astrogeolog.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

Romsonden Mars Reconnaissance Orbiter ble sendt opp 12. august 2005, med mål om å lokalisere og undersøke potensielle landingsplasser for fremtidige romsonder som skal sendes til planeten.

Forskere bruker sonden til å studere overflaten, overvåke atmosfæren og granske hva som befinner seg under planetens overflate, for å øke kjennskapen til vannforhold på planeten - enten det er flytende, frossent eller fordampet - nå og i fortiden.

Radaren SHARAD, som har oppdaget de enorme isbreene, brukes til å lete etter flytende eller frossent vann i de første 1000 meterene av Mars' overflate.

Kilde: NASA

Romsonden Mars Reconnaissance Orbiter har funnet svære isbreer på Mars, på mye lavere breddegrader enn man tidligere har funnet is på planeten. Isbreene er dekket til av stein og grus.

Fordi vann er en av de fremste betingelsene for liv, er det å finne store nye reserver med frossent vann på Mars et oppmuntrende tegn for forskere som leter etter liv utenfor Jorden.

- Det er et viktig funn fordi det viser at det har vært og er mye vann på mars. Tilstedeværelsen av vann er nødvendig for at liv skal kunne eksistere på Mars, sier astrogeolog Hans E.F. Amundsen til ABC Nyheter.

- På Jorden er det organismer som kan overleve innelåst i is, i mange tusen, kanskje millioner, år, legger han til.

Betyr dette at man vil finne liv på Mars?

- Det er vanskelig å si noe om, men jeg håper det.

- Disse begravde isbreene er et interessant sted å lete etter liv. Dersom det finnes noe der, er det beskyttet fra stråling, fordi det ligger langt nede i bakken, sier Amundsen som jobber med å teste ut instrumenter som skal til Mars for NASA og ESA, i prosjektet Arctic Mars Analog Svalbard Expedition.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Istid på Mars

Amundsen mener det mest overraskende med funnet av isbreene, er at de ligger så langt sør på planeten – på omtrent 35 grader sørlig bredde, tilsvarende Cape Town på Jorden:

- Det vil si at det har vært et helt annet klima der enn det er nå. Det har vært en istid der, som det har vært her på Jorden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er nok et eksempel på at Mars har gjennomgått store forandringer med hensyn til geologi og klima, og det at det er mye vann der er veldig spennende.

Vannkilde for mennesker på Mars

I tillegg til sin vitenskapelige verdi, kan de svære isbreene bli viktige ved fremtidig utforskning av Mars, særlig dersom man skal sende mennesker til planeten, forklarer Amundsen:

- Da er det viktig å vite hvor det er kilder til vann, sier han.

John W. Holt fra University of Texas, som hovedforfatter av artikkelen som presenterer funnet i tidsskriftet Science på fredag, forklarer at det dreier seg om betydelige mengder vann:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Til sammen utgjør disse isbreene nesten sikkert det største vannreservoaret på Mars som ikke er en polarkalott, sier han i en pressemelding.

- En av delene vi undersøkte var større i areal enn byen Los Angeles og opptil 800 meter tykk, og det er mange flere, legger han til.

- Vanvittig spennende

Foto: NASAFoto: NASA

Neste år sender NASA opp sonden Mars Science Laboratory (MSL) med utstyr som kan lete etter spor av liv.

- Det blir vanvittig spennende. Man har ikke sendt opp noe til Mars som kan lete etter liv siden Viking-sondene i 1976. MSL har med instrumenter som kan finne organiske stoffer og mulige rester etter livsformer, sier Amundsen.

Det er enda ikke bestemt hvor den nye sonden skal lande, og den norske astrogeologen tror informasjonen om de tildekte isbreene kan være med på å påvirke valget av landingsområde.

- Det er en veldig spennende oppdagelse, Mars har masse overraskelser på lur, sier Hans E.F. Amundsen til ABC Nyheter.