En partyjentes skjebne

Sylvie Testud som forfatteren Francoise Sagan i «Vel møtt, Sagan».
Sylvie Testud som forfatteren Francoise Sagan i «Vel møtt, Sagan».
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFrancoise Sagan var den franske rivieraens partyprinsesse. Nå har livet hennes blitt film.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myten skal ha det til at 18 år gamle Francoise Sagan skrev «Bonjour Tristesse» (Vel møtt, vedmod) etter å ha blitt utvist fra en klosterskole. Hun gikk riktignok på klosterskole, men Francoise Sagan skrev sin berømte debut etter å ha strøket på opptakseksamen til universitetet Sorbonne. I dag har de unge i Frankrike gjenoppdaget Sagans litteratur, mens de eldre husker henne best for hennes skandaløse liv.

Francoise Sagans egentlige navn var Francoise Quoirez. Navnet Sagan hentet hun fra Prinsesse Sagan i Marcel Proust «På sporet av den tapte tid».

Ungdomsikon

I 1954 ble «Bonjour Tristesse» en internasjonal bestselger. 19 år gamle Sagan gikk til topps på New York Times' bestselgerliste, som den yngste noensinne. Det var jazz, det var etterkrigstid og slik J.D. Salinger var i USA, ble Sagan et symbol for opprørte ungdomssjeler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fortsatt sin første bok Sagan er best kjent for. «Bonjour Tristesse» handler om tenåringspiken Cècile. Hun nyter en bekymringsløs sommerferie på den franske rivieraen med sin playboy-pappa og hans unge elskerinne. Inspirert av farens livsstil innleder hun et forhold til nabogutten Cyril. Når hennes far så møter en kvinne som vil få skikk på både far og datter, setter Cècile i gang et spill for å stoppe henne.

I 1954 ble det opplevd som svært støtende at en jente med god borgerlig bakgrunn kunne skrive om unge kvinner som hadde sex uten å være forelsket, og uten at de fikk sin fortjente straff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Bonjour Tristesse» ble inspirasjon for Simon and Garfunkels klassiske låt «Sound of silence». I dag har Penguin gitt boken klassiker-status.


Francoise Sagan skapte både sensasjon og skandale. For pengene hun tjente kjøpte hun en brukt Jaguar og fikk sansen for råkjøring. Det skulle føre til en nær fatal ulykke, der Sagan ble liggende i koma en periode. Ulykken gjorde henne avhengig av morofin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det sjarmerende lille monsteret»

Med vittige replikker og et søtt pikeaktige vesen forførte Sagan offentligheten. Hun festet, gamblet og lå med hvem hun ville. Det sies at hun en gang satset alle pengene sine på et kasino, vant stort og etter å ha vært våken hele natten troppet opp foran et herskapshus i Normandie og kjøpte huset kontant. «Det sjarmerende lille monsteret» kalte forfatteren Francoise Mauriac henne. Penger gjør ingen lykkelig, men jeg gråter heller i en Jaguar enn i en buss, Francoise Sagan.

Sagan giftet seg to ganger, men innledet senere et langvarig forhold til den kvinnelige Playboy-redaktøren Annick Gelle.

Kritikerne har vært og er fortsatt svært delte i mottagelsen av Sagans bøker. Enkelte mener fortsatt at hun skriver uinteressant damelitteratur. Det har blitt spekulert i om ikke de mannlige anmelderne har vært urettmessig brutale i forhold til Sagans bøker. I 1958 kom New York Times journalist Bosley Crowther med denne nådeløse konklusjonen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Ifølge de fleste anmeldere er «Bonjour Tristesse» en umoden liten roman. Det er i hovedsak en oppramsing av humørsyke opplevelser under belastningen av et fars-kompleks, skrevet av en nokså forkjælet fransk jente. Som en litterær anstrengelse var den på et vis overraskende, men tynn.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forfatter og anmelder i The New Yorker John Updike var ikke enig. Han roste Sagan for hennes smarte plott, vakre miljøbeskrivelser og perfeksjonerte karakterer.

Som Mata Hari

Francoise Sagan forandret ikke livsstilen sin ettersom hun ble eldre. Gambling, pengesløsing, narkotika og alkohol kan være fascinerende bedrifter for en ung søt jente, men når skjønnheten falmer blir det hele hesligere.

Francoise Sagan satt på sine eldre dager til halsen i gjeld. Verre ble det når korrupsjonssaken mot oljeselskapet Elf ble rullet ut, med Eva Joly i spissen. Sagan ble dømt for å ha mottatt fire millioner kroner av oljeselskapet for å godsnakke president Mitterrand til å tillate oljeleting i Usbekistan. Mitterrand skal ha avslørt sin gode venninne og påpekt at Mata Hari-rollen ikke kledde henne. Sagan var for svak til å delta i rettsaken. I 2004, to år etter korrupsjonssaken, døde Francoise Sagan 69 år gammel.

«Med henne har Frankrike mistet en av sine mest briljante og følsomme forfattere - en fremtredende skikkelse i vårt litterære liv,» uttalte daværende president Chirac i sin minnetale.

Les mer her:

Anmeldelse av Vel møtt, Sagan

Film på ABC Nyheter

Filmanmeldelser på ABC Nyheter