Jenter gir Jens opprop i fleisen

MØTER MOTSTAND: Jens Stoltenberg stoler på garantier fra EU. Men nei-sida i hans eget parti mobiliserer nå mot partiledelsen. Foto: Scanpix.
MØTER MOTSTAND: Jens Stoltenberg stoler på garantier fra EU. Men nei-sida i hans eget parti mobiliserer nå mot partiledelsen. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Bruk reservasjonsretten mot tjenestedirektivet! Det er kravet fra tre unge Ap-kvinner som har fått med seg nestlederen i Fagforbundet og 218 andre sosialdemokrater i fagbevegelsen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På kort tid har de tre unge Ap-kvinnene Ragni Løkholm Ramberg, Stine Renate Håheim og Torunn Kanutte Husvik samlet hele 222 sosialdemokrater, de fleste av dem Ap-medlemmer, til et opprop som holder fast ved kravet om at Stoltenberg-regjeringen likevel skal nedlegge veto mot tjenestedirektivet.

Husvik forteller at de startet arbeidet med oppropet onsdag denne uka.

- Da Stoltenberg og Brustad torsdag plutselig kunngjorde at Arbeiderpartiet godtar direktivet, tenkte vi uff og uff, nå er det ikke noe vits. Så har påtrykket vært så stort at vi bare kjører på. Og vi har så vidt begynt! sier Husvik til ABC Nyheter.

Fagforbundet med

Etter Stoltenbergs erklæring er Gerd Kristiansen, nestlederen i Norges største fagforbund Fagforbundet, blant dem som har skrevet seg på oppropet.

Les hele oppropet her.

- Alle telefonene vi har fått, viser at det er feil det Stoltenberg sier, at tjenestedirektivet er uproblematisk. Sjøl om LO-leder Roar Flåthen syns garantiene regjeringen har gitt er greie, så syns ikke grasrota det. Det håper jeg Flåthen tar med seg inn i LO-sekretariatets møte på mandag! sier Husvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også lederne av LO i Oslo, Stavanger og Trondheim starter en aksjon for norsk reservasjon.

Arbeiderpartiets regjeringspartnere SV og Sp har gjort det klart at de går inn for å reservere Norge mot tjenestedirektivet.

MOT JENS: Stine Renate Håheim, Ragni Løkholm Ramberg og Torunn Kanutte Husvik samler underskrifter. Foto: Eivind FormoeMOT JENS: Stine Renate Håheim, Ragni Løkholm Ramberg og Torunn Kanutte Husvik samler underskrifter. Foto: Eivind Formoe

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Svært vanskelig å garantere

LO-sekretariatet krevde garantier om at viktige tiltak mot sosial dumping kan opprettholdes, som betingelse for norsk tilslutning til direktivet.

«Det er svært vanskelig for regjeringen å garantere for disse forholdene. Direktivet er fortsatt uklart på sentrale områder, og det er dermed ingen som med sikkerhet kan fastslå hvilke konkrete konsekvenser direktivet vil få. Det er særlig problematisk at det i siste innstans er EF-domstolen som skal fastslå eventuelle tvilstilfeller.», heter det blant annet i oppropet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi kan ikke godta et direktiv som innebærer en risiko for svekket kontroll med norske lønns- og arbeidsvilkår og overfører makt fra folkevalgte organ til EFTA- og EF-domstolen. Vi krever derfor at regjeringen bruker reservasjonsretten.», heter det videre.

Stor tilslutning

Av andre underskrivere er AUF-leder Martin Henriksen, Atle Teigland, konserntillitsvalgt Aker Solution ASA,

Amram Hadida, nestleder verkstedklubben Aker Stord, Kristina Torbergsen, fylkesvaraordfører Troms, Rune Rafdal, klubbleder Aker Stord, Merete Dahl, Leder Fagforbundet i Vestfold, Kjell Iversen, distriktssekretær Norsk Arbeidsmandsforbund

  1. Helge Larsen, Leder LO i Haugesund, Kjetil Klakegg Bergheim, styret Sogn og Fjordane AP, Line Hoen, fylkessekretær AUF Møre og Romsdal, Roger Valhammer, fylkessekretær AUF i Hordaland, Ole Hagen, fylkessekretær AUF i Østfold og Stine Eriksen, fylkessekretær i AUF i Troms.

  2. Artikkelen oppdatert med lenke til oppropet.