– Politiet slurvet etter drapet på Anna Lindh

Sveriges utenriksminister Anna Lindh ble drept 11. september 2003. Foto: Scanpix
 Sveriges utenriksminister Anna Lindh ble drept 11. september 2003. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pSvensk politi slurvet like mye i det første døgnet etter drapet på Anna Lindh i 2003 som etter drapet på Olof Palme, hevder en tidligere politiinspektør i en ny bok.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boken «Kris» som kommer ut mandag er ført i pennen av Eric Rönnegård. Han jobbet som politiinspektør i Stockholm da utenriksminister Anna Lindh ble drept 11. september 2003.

I boken kommer han med knusende kritikk av politiets arbeid i døgnet etter drapet.

– Et klarere eksempel på manglende kompetanse, ansvar og lederskap enn ved Lindh-drapet er det vanskelig å finne, sier forfatteren til nyhetsbyrået TT.

Sammenligner med Palme-drapet

Rönnegård går dermed imot den allmenne oppfatningen om at etterforskningen ble utført grundig og profesjonelt.

Han mener etterforskningen de første 15 timene etter Lindh-drapet kan sammenlignes med den feilslåtte innsatsen etter drapet på statsminister Olof Palme i februar 1986.

Etterforskningen av Palme-drapet har i ettertiden blitt kraftig kritisert fra flere hold. Ingen har hittil blitt dømt for drapet på Palme, mens Mijailo Mijailovic fikk livstid for drapet på Lindh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gikk hjem for å se på TV

Blant annet ble ikke knivangrepet på Lindh i begynnelsen vurdert som en grov voldsforbrytelse. Dette medførte at ingen politimenn fikk jobbe overtid og at politisjefene gikk hjem og la seg på kvelden.

Rönnegård hevder i boken at politisjefene først innså at Lindh var alvorlig skadd etter å ha sett en gråtende statsminister Göran Persson på TV-nyhetene om kvelden. Heller ikke da skal innsatsen ha blitt økt. Spørsmålet ble i stedet utsatt til et møte dagen etterpå. Da var Anna Lindh allerede død.

Den tidligere politiinspektøren sier han har skrevet boken for å sette søkelys på det han ser på som et strukturproblem innen det svenske politiet.

Rönnegård har blant annet sett seg lei på at byråkrater sitter i sjefsstolene og leder politiaksjoner. (©NTB)


Oppdaterte Nyheter fra Sverige/Finland finner du på Startsiden