UD nekter nazi-sammenlikning

Reflekterer: Utenriksminister Jonas Gahr Støre presenterte i dag sin bok med utenrikspolitiske refleksjoner. Noen av dem er kontroversielle. Foto: Scanpix.
Reflekterer: Utenriksminister Jonas Gahr Støre presenterte i dag sin bok med utenrikspolitiske refleksjoner. Noen av dem er kontroversielle. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Det får bli opp til den enkelte leser å tolke dette, sier utenriksministeren om sin beske sammenlikning av hva som skjer i Hebron. UD avviser nazisammenlikningen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter skrev tidligere i dag at Jonas Gahr Støre i sin ferske bok sammenlikner israelsk behandling av palestinere i Hebron, med det jødene ble utsatt for i Nazi-Tyskland. Det vekker reaksjoner, blant annet i Utenriksdepartementet som avviser nazisammenlikningen.

- Du har beske observasjoner i Hebron, hvor du sammenlikner merkingen av avstenge butikkvinduene med det som skjedde i Tyskland. Hvordan tror du Israel vil reagere på en slik beskrivelse fra den norske utenriksministeren?

- Når man bruker en litterær sjanger og skriver, så syns jeg ikke det er riktig å utdype det. Jeg beskriver det jeg så. Så får leseren tenke sitt, svarte Støre på ABC Nyheters spørsmål, rett etter presentasjonen av boka mandag formiddag.

Andre steder, andre tider

Og slik beskriver utenriksminister Støre sine inntrykk av stengte butikker i Hebron på Vestbredden:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Skoddene som er slått for og boltet igjen er merket med det israelske politiets tegnspråk. De er merket, slik andre forretninger har vært merket andre steder til andre tider.»

- I denne boka skriver jeg veldig klart hva Israel kan være helt sikker på: At Norge er Israels venn. Vi kommer til å stå opp for Israels rett til å eksistere som egen stat. Til å forsvare sin sikkerhet og bekjempe terror. Men det som opprører oss samtidig, er situasjonen for palestinerne. Både fordi det er en krenkelse av dem, og fordi det må over tid bli negativt også for Israel, la Støre til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Finnes andre eksempler

Utenriksdepartementets informasjonssjef Bjørn Jahnsen kontakter ABC Nyheter i etterkant av bokpresentasjonen:

- Utenriksministeren har verken i boka eller i intervju med ABC Nyheter referert til slike assosiasjoner som tittelen i ABC Nyheters sak viser til, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- ­ Hvilke historiske eksempler er det han tenker på, hvis det ikke er behandlingene av jødene i Tyskland, Bjørn Jahnsen?

- Det må være opp til leseren selv å tolke teksten. Men det er klart at det finnes andre historiske eksempler, svarer han.

Israel-venn enig om Hebron

Ingebrigt Sørfonn (KrF) som leder organisasjonen Israels venner på Stortinget, er enig i at palestinerne blir utsatt for overgrep i Hebron.

Han reagerer likevel sterkt på at utenriksministeren kan tolkes som at han sammenlikner det som skjer der, med det som skjedde med jødene i Tyskland.

- Mot Israels vilje

- Hvis det er korrekt at han her prøver å trekke en sammenlikning med det som skjedde med jødene i Tyskland og det som nå skjer med palestinerne i Hebron, er det en svært sterk uttalelse fra en norsk utenriksminister, sier Sørfonn.

- Det er helt korrekt at Hebron er en av plassene der konflikten og uforsonligheten er sterkest. Min reaksjon da jeg var i Hebron, var som andres. Dette var en behandling av palestinerne som overhodet ikke er akseptabel. Ingen vil forsvare dette, slår Sørfonn fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men dette er ikke en myndighetsvillet holdning, hevder Sørfonn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ulydig politi?

Jonas Gahr Støres beskrivelse av de stengte butikkene er imidlertid at det er israelsk politis påskrift som er på de stengte butikkskoddene. Og andre nyhetsmeldinger går ut på at israelske soldater og politi beskytter de jødiske bosetterne som trakasserer det store palestinske flertallet i Hebron.

- Mener du at politiets opptreden i Hebron ikke er myndighetsvillet?

- Det kan jeg ikke svare på, sier Sørfonn, og konkluderer:

- Hvis utenriksministeren fyrer opp under holdningen at det vil bli fred og idyll hvis Israel er vekk, er det en veldig farlig vei. Jeg sier ikke at han selv mener det. Men mange som leser dette kan generalisere dette til en generell israelsk holdning.

ABC Nyheter har bedt om en kommentar fra den israelske ambassadøren i Norge, men har så langt ikke fått det.